[#1] Efika, MOS2.1 i kłopoty
Gdy tylko zauważyłem, że wyszedł MorphOS 2.1 moja radość nie miała końca - tak mi się wydawało. Niestety, koniec ów nadszedł z próbą zainstalowania owego systemu.

Najpierw spróbowałem metodą "podmiany" - tzn. zmieniłem nazwy katalogom "MorphOS", "Tools" i "Utilities", a potem na ich miejsce nagrałem nowe, z pliku ISO MorphOSa 2.1. Tak samo zrobiłem z plikiem boot.img.

Resecik i... Nie działa. OF wypisuje: error while trying to load or boot
"No dobra", myślę - zabootujemy ze starego _boot.img - ale! I tu niespodzianka. OF wypisuje te same brednie. Na szczęście miałem przegrany na partycję systemową bootimage startowy służący do instalacji MorphOSa - pod moją roboczą nazwą MOS21.img (sorry, Winettou, ale nie będę za każdym razem wklepywał "morphos-2.1-efikainstall.img"). Z tego poszło.

Myślę sobie - może inne pliki kolidują i nie wystartuje? No to skasowałem wszystkie stare katalogi na dysku systemowym i przegrałem jak pan Bóg przykazał, za pomocą IWizarda z pliku .iso co tam chciał.
Niestety... Problem ten sam. Zabootowałem ponownie z MOS21.img, przegrałem z powrotem zawartość partycji systemowej z backupu i przywróciłem MorphOS 2.0. I działał.

Ale zacząłem kombinować: czemu OF nie chce startować z tego boot.img? Przypomniałem sobie, że gdzieś jakiś update do OF lezy. No to zaciągnąłem. wydawało mi się, że to ta sama wersja (1.3) którą już mam, ale - stwierdziłem "Co tam, najwyżej nadpisze to samo". Wykonałem update... i... i... maxi-kupa.

OF przy każdej próbie bootowania pisze "network timeout". Wyłączyłem Efi, wziąłem kilka głębokich oddechów i wypiąłem kabel sieciowy.

Teraz przy każdej próbie bootowania pisze "error while trying to load or boot". Z któregokolwiek boot.img.

Wygląda na to, że spi@#$łem OF do końca. Czyżby czekało mnie wysłanie paczuszki do bPlanu?

EDIT: IDIOTA. Tak to jest, jak się próbuje zabootować z boot.img zamiast z bootefika.img :)

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2008 09:27:25
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem