[#1] Ikonka ikonifikacji okna.
Jak zmienic domyslna ikonke (na blacie) ikonifikacji okna (listera)? W deficon jej nie ma.

[#2] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Mat, post #1

Tworzysz w "Prefs/Presets/Deficons/" ikonkę o nazwie "def_bookmarks.info". Jest to ikonka dla zikonifikowanych listerów i zakładek.

Ostatnia modyfikacja: 11.12.2009 18:59:50
[#3] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Amirul, post #2

Stworzylem i nic, ciegle jak zikonifikuje okno to mam domyslna ikone z gwiazdka (chyba jest z jakiegos linuxa, bo gdzies ja juz widzialem;)). A nie mozna jej po prostu podmienic? Tylko gdzie ona sie znajduje?

[#4] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Mat, post #3

Zapomiałem dodać, że po tym trzeba jeszcze zrobić restart systemu.
[#5] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Amirul, post #4

Reset oczywiscie zrobilem. Moze przyczyna jest to, ze kiedy probuje zmienic nazwe ikonki wywala komunikat "Can't be renamed. Dos error:nie znaleziono obiektu(#205).", po czym jakby nigdy nic nazwe zmienia...? Dlaczego taki error mi zwraca?

Niestety, nawet kiedy ww blad nie wystepuje, skopiowanie ikonki o nazwie def_bookmarks nie nie daje...

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2009 12:23:15
[#6] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Mat, post #5

a co pokazuje snoopdos/snopium ?
gdzie system szuka tej ikonki ?
[#7] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Mat, post #5

Co do tego błędu nie mam pojęcia, widocznie jakiś bug Ambienta, ale jeśli zmienia nazwę to chyba nie powinno być problemu. Upewnij się czy nadajesz ikonce dobrą nazwę(def_bookmarks.info) i pakujesz ją do dobrego katalogu(SYS: Prefs/Presets/Deficons/).

[#8] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Amirul, post #7

Po kolei robie tak: Mam ikonke z rozszezeniem png (czyli ciagle plik graficzny), kopiuje go sobie do folderu z ikonami i zmieniam nazwe na def_bookmarks.info, tym samym staje sie on widziany w Ambiencie jako ikona. Kopiuje ja do deficon, reset i nic.
I teraz jesli chcialbym sobie przykladowo zmienic nazwe tej ikonki na def_bookmarks1, to wywala ten komunikat bledu. Snoopium pokazuje:
[MOSSYS:Ambient/Ambient] [open] [RAM:ENV/MagicWB] [read] [fail]
[Ambient Thread 2 {11}] [Rename] [MOS2.4:Prefs/Presents/Deficons/def_bookmarks]
[Ambient Thread 2 {11}] [To -->] [MOS2.4:Prefs/Presents/Deficons/def_bookmarks1] [fail]
[MOSSYS:Ambient/Ambient] [open] [RAM:ENV/MagicWB] [r
ead] [fail]

[#9] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Mat, post #8

Znalazłem chyba źródło problemu, ta ikonka nie może mieć większych wymiarów niż 48x48.

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2009 13:31:34
[#10] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Amirul, post #9

Niestety, ciagle nic to nie daje. Probowalem teraz z ikona 48x48 i 32x32, wciaz zikonifikowane okno ma domyslna ikonke.

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2009 13:54:55
[#11] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Mat, post #10

Na pewno kopiujesz ikonkę do dobrej lokacji? W logu który pokazałeś widnieje:

[Ambient Thread 2 {11}] [Rename] [MOS2.4: Prefs/Presents/Deficons/def_bookmarks]

Jeśli nie masz zmienionej ścieżki defikonek w Ambiencie to powinno być "Presets", nie "Presents".
[#12] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Amirul, post #11

Tak, na pewno. Ten blad w logu wynika z tego, ze nie calego go skopiowalem i uzupelnilem recznie - literowka;)

[#13] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Mat, post #12

Nie mam już pomysłów, 'u mnie działa'(Efika, MOS 2.4). Ten obrazek na pewno jest w formacie PNG? Najlepiej będzie jak otworzysz obrazek w ShowGirls, zmienisz rozmiary i zapiszesz jako png z nazwą def_bookmarks.info.
[#14] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Mat, post #8

Ambient zawsze zgłasza błąd, gdy zmieniasz nazwę ikonki (pliku .info) jeśli nie ma pliku, do którego ikonka się odnosi (ponieważ próbuje jednocześnie zmienić nazwę i ikonki i pliku), jednak mimo to nazwę ikonce zmienia. Problem ten nie występuje jeśli zmianę nazwy robisz w trybie "Lista", a nie "Ikony" (ponieważ wiadomo wtedy, że chodzi Ci tylko o ten jeden plik).

Możesz gdzieś zamieścić ten plik png z którego robiłeś bez powodzenia defikonkę?

[#15] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@recedent, post #14

Oto te pliki png: http://rapidshare.com/files/319852728/ikonkapng.lha.html

Otworzylem obrazek w ShowGirls, rozmiarow nie musialem zmieniac (ten plik jest juz w rozmiarach jakie sie chce, od 16 do 128, wystarczy wybrac wersje), zapisalem, ale nic to nie dalo.

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2009 15:36:43
[#16] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Mat, post #15

Wystarczyło zapisać ten obrazek bez alphy i działa. Link do ikonki.

[#17] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Amirul, post #16

Skopiowalem ten plik od Ciebie do kat deficon, reset i...nic! Ciegle linuxowa ikonka z gwiazka!:/ Juz stracilem nadzieje, ze u mnie da sie ja zmienic...Ciekawe...

[#18] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Mat, post #17

Faktycznie, u mnie po zassaniu i wypakowaniu też teraz nie działa. Coś obsługa tej ikonki w Ambiencie jest mocno skopana. Np ikonka 48x48 utworzona z Twojego obrazka po resecie raz jest widoczna raz nie. 32x32 wydaje się ciągle działać. Spróbuj sam zrobić tak ikonkę: skopiuj dowolną ikonkę(choćby def_disk.info z Deficons) i zmień nazwę na def_bookmarks.info, następnie wejdź w info ikonki i kliknij na obrazku, w ASLce wybierz ten obrazek i zapisz. Powinno działać.
[#19] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Amirul, post #18

Zrobilem tak jak piszesz. Nie dziala. Zrobilem jeszcze eksperyment i zamiast tego obrazka png wskazalem inny, zapisalem i takze wyswietla domyslna ikone. Potem wskazalem (wl to przeciagnalem) ikone, ktora na pewno jest dobrze obslugiwana, czyli def_disk, to takze nic nie dalo. Wyglada jakby u mnie cos blokowalo wczytanie ikony z deficon i automatycznie ladowalo domyslna.

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2009 17:34:30
[#20] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Mat, post #19

A co masz w ustawieniach Ambienta w Różne->Ścieżka do ikon domyślnych?
[#21] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Amirul, post #20

Standardowo: SYS:Prefs/Presets/Deficons/
Inne deficony dzialaja. Przed chwila dodalem sobie nowe dla typow plikow graficznych i wyswietla je dobrze (oprocz jpg, tym ciagle wyswietla ikone domyslna!;/)

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2009 18:00:15

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2009 18:02:34
[#22] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Mat, post #21

Nie mam więcej pomysłów. Wymiękam.

edit:
Jednak działa u mnie z każdą ikonką, nie tylko <= 48x48. Jednak nieraz po reboocie przestaje być widoczna, wtedy kolejny reboot pomaga(może spróbuj po reboocie pierwszym(po dodaniu ikonki) zrobić kolejny, możliwe że pomoże).

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2009 18:16:39
[#23] Re: Ikonka ikonifikacji okna.

@Amirul, post #22

Zostawilem ta ikonke w deficons, moze kiedys ja "zalapie"...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem