@wali7,
post #15
Instalacja Debiana 4.0 jest prosta, choć nie tak ładna graficznie jak ma Ubuntu, czy Suse, czy Mandriva. Wszystko jest tak samo tylko okienka wyglądają rodem z pcetowego dosa w 4 kolorach. Natomiast wszystko ustawia się tam tak samo jak w innych dystrybucjach.
A więc wkładam sobie płytkę (ja pobrałem wersję do onstalacji przez net) i wpisuję:
boot /pci/ide/cdrom /install/pegasos
uruchamia się installer i dalej po wybraniu języka na polski czytając instaluję sobie Debiana (wg. instrukcji podanej na PPA przy instalacji Debiana 3, tylko nie ma zawiłych problemów).
Wybrałem tylko w pewnym momencie instalację automatyczną (nie zaawansowanną) i sam znalazł wszystkie urządzenia. W sumie instalacja jest prosta bezproblemowa jak np. w Ubuntu, tylko "brzydzej graficznie" (ale to tylko instalacja).
Uwaga:
1. w pewnym momencie przed wczytaniem programu do partycji system jakby się zawiesza. Ja za pierwszym razem przerwałem, bo myślałem, że jest błąd. Ale trzeba tylko chwilkę poczekać i zaraz instalator rusza dalej.
2. przy wyborze partycji wybrałem ustawienia ręczne, Linux pokazał mi wszystkie partycje amigowe. Wybraną zlikwidowałem i ustawiłem na nowo z poziomu Linuxa o 1 MB mniejszą. Ten 1 MB przeznaczyłem na swapa. Jak próbowałem od razu ustawić formatowanie partycji amigowej to pokazał jakiś błąd. Ale nie ma tu problemów. Ja mam jedną partycję linuxową i jedną na swapa (jak w artykule na PPA). Nie trzeba w Pegasosie partycji boot.
3. w Debianie trzeba ustawić czas na UTF inaczej będzie 2 godz. do przodu. Nie przestawiał mi czasu w MorphOSie jak to jest w opisie w artykule na PPA. Pewnie coś poprawili.
4. u mnie sprzęt (łącznie z muzyką) i sieć rozopoznał automatycznie. Jest mały problem z automatycznym logowaniem do sieci, jeśli jest podłączona do wolniejszej sieciówki (patrz mój temat niżej). Rozwiązałem go przez podłączenie obu kart na raz do switcha i problem zniknął.
5. domyślnie jest ustawiany Gnome (jak dobrze pamiętam w czasie instalacji automatycznej nie ma wyboru, a przy zaawansowanek jest tak dużo opcji, że w połowie poległam). Ale wystarczy po instalacji poprzez synaptic zainstalować np. KDE. Mnie się Gnome podoba i dopiero teraz zauważyłem że jest dość funkcjonalny. Wcześniej szybko uciekałem do KDE.
6. w wersji 4 nareszcie Debian ma najnowsze wersje oprogramowania. Nie trzeba nic dociągać, oprócz innych potrzebnych programów. Np. byłem zdziwiony, ale przez Synaptic zainstalowałem sobie najnowszą wersję MPlayera z wygodną skórką (wersja pod PPC).
7. jak jest napisane w artykule należy na koniec spisać dane do uruchamiania Linuxa na Pegasosie. Ja zastosowałem bootcreatora Morgotha. Jest to bardzo wygodne i szybsze od Yaboota. Nie mówiąc już, że Yaboot ma niestety wiele błędów (testowane na Macach PPC).
8. acha, ja instalowałem bez problemowo wszystko na Pegasosie 2 G4/1000Mhz. Nie wiem jak jest na jedynce.
Starczy jak na razie tego artukułu.
Sterowniki 3D przetestuje i napiszę jak to się sprawuje. Na razie nie miałem potrzeby. W każdym razie Debian 4 sam mi rozopznał poprawnie kartę Radeona 8500.