[#1] *.adf z oryginałów.
Witam, co zrobić w przypadku uszkodzonej oryginalnej dyskietki z grą? W sieci pełno scrackowanych piratów, a ja potrzebuje obraz oryginału. Znacie jakąś stronkę?

W tym przypadku chodzi o grę Pushover, ale w miare testowania reszty moich oryginalnych, dyskietkowych wersji gier, może się okazać, że będę potrzebował ich więcej.
Pozdrawiam.
[#2] Re: *.adf z oryginałów.

@zmiennik, post #1

Ano jest coś takiego co się nazywa SPS Poszukaj w Google. Na EAB też chyba jest project SPS.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2015 02:26:20 przez OSH

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2015 02:28:05 przez OSH
[#3] Re: *.adf z oryginałów.

@OSH, post #2

Od jakiej gry dyskietka padła? Mam porobionych trochę obrazów moich oryginalnych gier. Niestety nie wszystkie gry dają się zarchiwizować, mają zabezpieczenia. Prym w tym wiedzie Franko i Doman.

To co ja mam to:

Alien Breed 3D (2 dyskietki)
Alien Breed 3D The Killing Grounds (5 dyskietek)
A-Train (2 dyskietki)
A-Train Construction Set (2 dyskietki)
Caesar (1 dyskietka)
Dune II (5 dyskietek)
F117A (3 dyskietki)
Frontier (2 dyskietki)
Future Wars (2 dyskietki)
K240 (3 dyskietki)
Lion King (4 dyskietki)
R-Type (1 dyskietka)
SimCity 2000 (3 dyskietki)
SimEarth (2 dyskietki)
Space Crusade (2 dyskietki)
Syndicate (4 dyskietki)
Tornado (4 dyskietki)
Warlords (2 dyskietki)
Zeewolf (1 dyskietka)
Civilization (1 CD)

Oprócz powyższych mam oryginalne gry amigowe, które nie chciały się zarchiwizować. Są to m.in. Franko, Doman, Jaguar XJ220 i inne.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2015 12:38:52 przez Azzorek
[#4] Re: *.adf z oryginałów.

@Azzorek, post #3

Napisał, że PUSHOVER.

Niektóre gry mają nietypowe ścieżki i nie dają się zarchiwizować w normalny sposób, ale skoro masz oryginały, to myślę, ze możesz uzyskać od SPS obrazy IPF tych gier.
[#5] Re: *.adf z oryginałów.

@sanjyuubi, post #4

@zmiennik

[tu były linki do obrazów dysków]

I przeczytaj ten wątek

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2015 22:00:47 przez recedent
[#6] Re: *.adf z oryginałów.

@SuperBuster11, post #5

Hej, zatem jak mam oryginał i niesprawną dyskietkę to mam przesłać obraz IPF z moich dyskietek utworzony choćby tym programem na dowód że posiadam oryginał i otrzymam obrazy sprawnych dyskietek?
[#7] Re: *.adf z oryginałów.

@SuperBuster11, post #5

Witam, dzięki za odpowiedzi, ale z tego co wiem, ta gra jest abandonware, przynajmniej w wersji na PC więc chyba na Amigę też. Pytanie gdzie można się dowiedzieć AKTUALNY na dzień dzisiejszy status każdej gry jakiej chcemy?

@SuperBuster11 Wkleiłeś te pliki do Pushover, ale wyskakuje jakiś błąd jak na nie klikam.
Potrzebowałbym coś innego niż ten SPS, ponieważ nie jestem już w stanie zgrać tych obrazów żeby im coś udowadniać. Wpadłem na genialny pomysł podmiany środka dyskietki po próbach reanimacji, a samo zdjęcie plastików dyskietek chyba im nie wystarczy.

Ogólnie na dzień dzisiejszy wystarczyła by mi wersja WHDLoad, ale najnowsza, bo pograłbym w tą gierkę, a stara wersja WHDLoad ma timing buga - mrówka za szybko biega w porównaniu do gry z dyskietek na A500. Zrobili nowy patch do tej gry dopiero w zeszłym roku, który to podobno eliminuje, ale chyba nie mogę podmienić samego patcha mając już tą grę w starszej wersji WHDLoad, tylko muszę od nowa sklejać *.adf z instalkami od WHDLoad? Jak to jest?
[#8] Re: *.adf z oryginałów.

@zmiennik, post #7

Abandonware to wymysł, nie istnieje taka licencja mimo, że termin jest używany dość powszechnie.

Możesz podmienić sam plik .slave, ale jeśli obrazy dyskietek pochodziły np. z wersji pirackich, a ta wersja przestała być wspierana w najnowszym slavie, to gra działać nie będzie (przykładem jest np Goblins 3).
[#9] Re: *.adf z oryginałów.

@sanjyuubi, post #8

Możesz podmienić sam plik .slave

zrobiłem tak, ale gra nie chce się uruchomić wtedy. Wyskakuje błąd:
Exception "Access Fault" ($4008)
PC = $4FFA1B2 (Slave $11B2)
Long Read from $FFFFFFFC

p.s. ma ktoś może tą grę z tym nowym patchem whdload z 2014 i mógłby jakoś poratować?

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2015 16:16:54 przez zmiennik
[#10] Re: *.adf z oryginałów.

@zmiennik, post #9

Masz ustawiony maxtransfer na 0x1fe00? Czasami pomaga też uruchomienie gry z wersji whdload na która powstał slave.
[#11] Re: *.adf z oryginałów.

@zmiennik, post #9

ma ktoś może tą grę z tym nowym patchem whdload z 2014 i mógłby jakoś poratować?

Tak moge, poprosze o PM na jaki adres mam jä wyslac

A tak pozatym, tej gry nieda sie tak poprostu zduplikowac, do tego bylo by potrzebne takie urzädzenie jak KryoFlux oraz obraz SPS owej gry.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem