@fazior,
post #8
Jak możesz mieć 4 to kupuj cztery i testuj. Ja osobiście to miałem w A1 G4 XE Radeona 9000Pro 128MB. Natomiast Radeon 9250 był znacznie dłużej produkowany (najdłużej z całej rodziny), było dużo kart różnych producentów, którzy być może coś tam modyfikowali i dlatego niekoniecznie musi być w każdym przypadku tak że Radeon 9250 będzie wolniejszy od Radeona 900Pro. Niektórzy np. twierdzili że ASUS 9250 Gamer Edition jest szybszy niż Radeon 9000Pro, ja jednak nigdzie nie znalazłem jakiś wiarygodnych danych by miał podkręcony GPU czy taktowanie pamięci, wyżej jak standardowy Radeon 9250 nie mówiąc już o Radeonie 9000Pro.
Co od pamięci. Dla gier, które jest w stanie obsłuzyć Pegasos, czyli pewnie gdzieś tam maksymalnie do Jedi Academy, pewnie 128MB starczy by odpalić i pograć w niskiej rozdzielczości. Co prawda niektórzy posiadacze nowocześniejszych konfiguracji raportowali na Amigans.net iż ten tytuł na bardziej wymagających lokacjach, w bardziej dzisiejszych rozdziałkach i ustawieniach wszystkiego na max. potrafił zabierać i 600MB VMem, no ale do Pega i tak nie włożysz żadnej karty, która dysponowałaby taką liczbą pamięci, więc nie ma co sobie zawracać tym głowy.