zauważyłem że bardziej się grzeje U4 niż w innych amigach
działa tylko workbench , amigatestkid zawiesza amige
wymyłem płytę w izopropanolu , teraz się suszy
przed i po winianie kondensatorów zachowywała się tak samo
były trochę wylane C303 i 4 ale ścieżki pod nimi całe
no i trochę syfu przy u12 ale obraz ma żyleta
normalnie startuje z kickstartu
Ostatnia aktualizacja: 31.12.2024 16:33:22 przez Panstalin2
jeszcze raz płytę susze bo ją tym razem wyprałem w zmywaczu wodnym do pcb i w izopropanolu ,
nie wygląda najgorzej ale podejrzewam że może któraś ze ścieżek do cia B nie prądzić
Znaczek "_" przed nazwą lini sygnałowej oznacza, że jest on aktywny w stanie niskim. Gotek nie ma chyba nawet podłączonej lini _MTR do logiki i z niego nie korzysta.
Zmierz co wychodzi z Gayle gdy silnik stacji powinien byc włączony.
Może namieszać bo ten rezystor stanowi pull-up dla jednej z linii sygnałowej IPL (interrupt priority level) która jest pomiędzy procesorem a paulą, co powoduje zły odczyt stanów. Paula jedynie ściąga te linie do masy jak ma być ustawiony bit0, bez tego rezystora będzie cały czas stan niski.
Oba kanały działają na fizycznym kanale prawym (R). Trzeba szukać z oscyloskopem czy sygnał w ogóle wychodzi z Pauli i/lub jak daleko dochodzi dalej aż do gniazda:
https://www.amigawiki.org/dnl/schematics/A600_R1.5.pdf (strona 6).
Wszystko jest co prawda obsługiwane przez ten sam wzmacniacz operacyjny U15 ale może gdzieś jest przerwa.
Z twojego postu wynika, że nie działa kanał prawy. Pamiętaj, że na wzmacniaczu operacyjnym nie zawsze widać przebieg na oscyloskopie. Nie znaczy to, że nie ma tam sygnału.
Sprawdź ścieżki, rezystory i kondensatory w całym torze audio. Jak nic nie znajdziesz to wymień opampa. Nie jest drogi, a już miałem jego uszkodzenie.
Ten model co podałeś jest typowo od A500. W różnych modelach inaczej się ustawia punkt zerowy. Np. w modelu stacji od A600 rusza się całą płytką z elektroniką. Sprawdź taśmy elastyczne od silniczka do płytki czy wszystkie ścieżki mają połączenie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.