Komentowana treść: GoSnap
[#1] Re: GoSnap
Swietne narzedzie. Brawo!
2
[#2] Re: GoSnap
Do działania niezbędny jest minimum AmigaOS 3.1.4 (zalecany AmigaOS 3.2).

Cóż, fajne, ale w takim razie nie skorzystam. Ciekawe czy na 3.1/3.5/3.9 się nie dało, czy byłoby to zbyt czasochłonne, czy nie chciało się dać.

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2025 12:18:38 przez Jacques
[#3] Re: GoSnap

@Jacques, post #2

Zaś kolejne dzielenie użytkowników. Tym razem "góra" wzięła się za stricte Klasykowców:
- 3.1/3.5/3.9
- 3.1.x/3.2.x (i mało tego, z tego co czasem poczytuję w internetach między 3.1.x, 3.2.x i 3.2.2.x też czasem coś nie trybi).
Nie może być po prostu 3.x. A wersja 3.1/2 nie wydaje mi się tak dopracowana jak 3.5/3.9,x i wypuszczenie tej linii systemu to chwyt na kasę i zabieg marketingowy.
I zamiast się dogadać i zrobić update do 3.9.5 i iść dalej z numeracją trzeba było wypuścić kolejną, swoją własną linię systemu operacyjnego, które na chwilę obecną stwarza czasem kłopoty z użytkownaniem i konfiguracją i robi się nie kompatybilny z 3.x.

Przepraszam za zbyt długi OT i bruzdzenie w i tak już mętnej kałuży).
3
[#4] Re: GoSnap

@Jacques, post #2

Ciekawe czy na 3.1/3.5/3.9 się nie dało, czy byłoby to zbyt czasochłonne, czy nie chciało się dać.

Już tłumaczyłem w wątku dedykowanym GoSnap że 3.1 nawet nie ma przesuwania okien poza ekran, więc jakbyś chciał żeby to działało?

Ciekawe, że wszyscy by chcieli w 3.1 funkcjonalności 3.2, ale samo 3.2 jest be.
3
[#5] Re: GoSnap

@vojo, post #4

Mnie w ogóle nie chodzi o Twój program. Tylko o tych na górze. Dlaczego nie połączyli sił zamiast toczyć wojny sądowe. Dlaczego nie rozwijali dalej 3.9 o rozwiązania znane z 3.1.x/3.2.x. A tak każdy sobie rzepkę skrobię. Developerzy są zmuszeni do wyboru narzędzia/systemu. A ludzie mają swoje przyzwyczajenia i nie wszystkim wszystko pasuje i zaczynamy się dzielić, a czasem nawet skaczemy sobie do gardeł.
1
[#6] Re: GoSnap

@vojo, post #4

Już tłumaczyłem w wątku dedykowanym GoSnap że 3.1 nawet nie ma przesuwania okien poza ekran, więc jakbyś chciał żeby to działało?

A nie wiem jak bym chciał, z tego co jest w nowince, chodzi o wyrównywanie do krawędzi ekranu, a nie poza?
Nie chciałbym funkcjonalności 3.2 w 3.1, nic takiego nie napisałem, program wszak dodaje nową funkcjonalność do tych nowych AOSów (choć rozumiem, że w oparciu o system). Poza tym używam 3.5/3.9.

Ale nie da się, to się nie da, nie ma powodu do płaczu

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2025 07:33:49 przez Jacques
[#7] Re: GoSnap

@Jacques, post #6

nie wiem jak bym chciał, z tego co jest w nowince, chodzi o wyrównywanie do krawędzi ekranu, a nie poza?
Nie chciałbym funkcjonalności 3.2 w 3.1, nic takiego nie napisałem, program wszak dodaje nową funkcjonalność do tych nowych AOSów (choć rozumiem, że w oparciu o system). Poza tym używam 3.5/3.9.

Nie działa na starszym systemie bo program porównuje położenie okna (poza ekranem) i pozycję myszki na krawędzi ekranu.
Pierwszej funkcjonalności brak w os3.1.

Ciekawe czy kontrola przesunięcia myszy w danym kierunku z oknem i dotknięcie okna o krawędź ekranu nie pozwoliłoby aby działał program pod kick3.1 tak samo jak pod nowszym systemem?
[#8] Re: GoSnap

@Norbert, post #7

Ciekawe czy kontrola przesunięcia myszy w danym kierunku z oknem i dotknięcie okna o krawędź ekranu nie pozwoliłoby aby działał program pod kick3.1 tak samo jak pod nowszym systemem?

No właśnie ja to postulowałem. Kolega Vojo napisał, że nie jest to możliwe w tym programie, a nawet jeśli rozważyć - to rozwiązanie może być niefortunne i powodować działanie wbrew woli użytkownika.
[#9] Re: GoSnap

@Hexmage960, post #8

Można dopisać kolejna zależność. Na przykład wciśnięcie jakiegoś klawisza (shift) uaktywni działanie programu i ułożenie okien według reguły.
[#10] Re: GoSnap

@don_rafito, post #3

Zawsze tak było. Po wypuszczeniu WB 3.0 też nie wszystko działało wstecznie do WB 2.0, a o 1.3 nie wspomnę.

I ludzie się przyzwyczaili.
[#11] Re: GoSnap

@Jacques, post #2

Nie rozumiem, przecież ta opcja jest już wbudowana w 3.2
[#12] Re: GoSnap

@mateusz_s, post #11

Nie rozumiem, przecież ta opcja jest już wbudowana w 3.2

Tzn która opcja jest wbudowana w 3.2, co masz na myśli?
[#13] Re: GoSnap

@vojo, post #4

W nawiazaniu do postu #9 kolegi Norberta, czy mozliwa jest kompilacja twojego kodu AmigaE na wiecej niz jedna platforme docelowa (tu 3.2 i 3.1/5/9) i zastosowanie dwoch roznych rozwiazan w zaleznosci od wersji systemu i dostepnych bibliotek (myszka lub klawisz specjalny + strzalki)? Pytam z ciekawosci.
[#14] Re: GoSnap

@aramir86, post #13

czy mozliwa jest kompilacja twojego kodu AmigaE na wiecej niz jedna platforme docelowa (tu 3.2 i 3.1/5/9) i zastosowanie dwoch roznych rozwiazan w zaleznosci od wersji systemu i dostepnych bibliotek (myszka lub klawisz specjalny + strzalki)?

Tak, jest to możliwe, o ile powstanie to "drugie" rozwiązanie.
Ja się tego nie podejmę, bo nie czuję tego drugiego rozwiązania i przyjemności z takiego developmnetu mieć nie będę, a to jest podstawowy warunek dla mnie jeśli chodzi o programowanie pod AmigaOS.
Ale mam zamiar upublicznić źródła jak uznam program za ukończony, a że kod jest bardzo prosty to może ktoś w ramach ćwiczenia dorobi funkcjonalność dla 3.1, a kto wie, może nawet dla 1.3.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2025 20:01:20 przez vojo
1
[#15] Re: GoSnap

@vojo, post #14

Swietna sprawa. Dziekuje za twoja kontrybucje dla rozwoju oprogramowania dla AmigaOS i trzymam kciuki, ze niedlugo zobaczymy od ciebie inne, ciekawe narzedzia.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem