kategoria: A600
[#1] Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )
Witam,

Podczas ekranu kickstart stacja co jakiś czas cyka. Zamontowałem dysk ( karta CF ) po wczytaniu workbench stacja w systemie nadal cyka jak podczas planszy workbench. Czy tak jest zawsze a jeśli nie to co może być nie tak?
[#2] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@gotham, post #1

Tak chyba powinno być, były nawet jakieś modyfikacje albo patche żeby nie dostać pomieszania zmysłów od tego klikania.
1
[#3] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@gotham, post #1

Cyka, bo tak został zaprojektowany system Amigi. Najprostszy sposób na wyłączenie, to program noclick, znajdziesz na aminecie. Dla bardziej zaawansowanych - można zmodyfikować kickstart, konkretnie trackdisk.device, remus da radę.
3
[#4] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@heman70, post #3

Jeśli odpale jakiś program np. whdload to amiga dalej będzie cykać czy przestanie?
[#5] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@gotham, post #4

Będzie. Rozwiązania już zostały podane. Można też włożyć dyskietkę do stacji i wtedy też nie będzie klikać.
[#6] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@snifferman, post #5

https://aminet.net/package/disk/misc/NoClick

link do Aminetu
1
[#7] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@miki1406, post #6

Dla mnie cykanie jest nierozłącznie związane z Amigą, nie wyobrażam sobie użytkowania jej bez tego dźwięku.
2
[#8] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@betonumysłowy, post #7

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozostało mi kupienie 1 MB chip i 8 MB fastu ;)
[#9] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@gotham, post #8

Jeszcze tak na koniec: oprócz programu typu "no click", możesz też trzymać w stacji pustą (sformatowaną) dyskietkę - stacja klikać nie będzie po zabootowaniu systemu z HDD

A zamiast samego Fastu warto rozważyć XT Turbo:
https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/xT-Karta-turbo-dla-Amigi-600%2C-11MB-Fast-/228

Nieco więcej szybkości CPU i HDD, MAP-ROM, możliwość przełączenia na 7 MHz i idealna kompatybilność, w niewiele wyższej cenie. Dostępność pojawia się i znika, ale da się ustawić powiadomienie

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2025 11:42:38 przez Jacques
[#10] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@betonumysłowy, post #7

A dla mnie prawdziwa Amiga to tylko A1000 z kickstartem wczytywanym z dyskietki i 256 kb RAM. Potem to już odejście od idei i zniewieścienie (jakieś 512 kB, kickstart w kości, czy, tfu, twarde dyski...).
:)

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2025 12:11:30 przez wali7
4
[#11] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@wali7, post #10

Nie rozumiem Twojego prztyczka. Napisałem o wspomnieniach i nostalgii a Ty wyjeżdżasz (że tak młodzieżowym slangiem polecę) z "legitnością sprzętu".......

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2025 09:50:19 przez betonumysłowy
1
[#12] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@betonumysłowy, post #11

Coś Ty, ja też o wspomnieniach i nostalgii - wczytywanie kickstartu z dyskietki jest równie nostalgiczne jak cykanie stacji.
1
[#13] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@betonumysłowy, post #11

Wali zmienia się płynnie z Mistrza Dorregaraya w Trolla i z powrotem. ;)
3
[#14] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@betonumysłowy, post #7

Dokładnie. Jak nie cyka to znaczy, że nie żyje. 😁
[#15] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@wali7, post #12

Dobra
Miłego popołudnia OK
/EOT
[#16] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@gotham, post #1

Podczas instalacji nowego systemu na cf,sd, czy hdd jest opcja wyboru - anticlick.
[#17] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@AD99, post #16

Ja kupiłem na aukcji już preinstalowany system z grami i demami. Bardziej sam od strony sprzętowej ogarniam. Będę musiał jakoś dograć program.
[#18] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@gotham, post #17

Wydaje mi się, że powinieneś mieć już w systemie ten anticlick. Jaki masz kickstart i jaki postawiony system? Możesz też spytać sprzedawcy, chyba że to ags?
[#19] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@gotham, post #17

Zajrzyj do katalogu Wb-startup może już używasz jakąś multi-łatkę która ma w sobie opcję no-click wystarczy ją włączyć.
[#20] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@wali7, post #12

To też pokazuje jak się starzejemy.

Kiedyś gdy zakupiłem swój pierwszy HDD do A1200, 2.5" 220 MB, to wyłączenie klikania stacji dysków było czymś normalnym, po co słuchać klikania urządzenia, którego już się nie używa :)

Bez HDD i tak dyskietka zawsze siedziała w stacji, czy to WB, czy Extras, czy inna, więc była cisza.

A teraz po latach aż tak bardzo się tęskni za tym dźwiękiem, że nawet WinUAE symuluje te wszystkie odgłosy.

hide2

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 21:40:50 przez karolb
[#21] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@gotham, post #1

Talk ma być, bo tylko w ten sposób system jest w stanie sprawdzić, czy zmieniona została dyskietka (sygnał zmiany dyskietki stacja aktualizuje dopiero przy wykryciu sygnału przesunięciu głowicy), wszelkie łatki typu "noclick" polegają na tym, że stacja przesuwa głowicę tylko w jedną stronę, aż dojdzie do czujnika ścieżki zerowej, przez co elektronika stacji przestanie wysyłać sygnały do silnika jak dostanie kolejny sygnał "krok w tył". Różne kompilacje WB jak np. ClassicWB często już taki programik mają w zestawie.
[#22] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@karolb, post #20

Ja tam za klikaniem stacji nie tęsknię ;)
Mi tam zresztą nie klika, bo żadna z moich kilku Amig nie ma stacji.... ale gdy po raz pierwszy stałem się szczęśliwym posiadaczem Ami z HDD, to klikanie flopa doprowadzało mnie do szału. Najpierw radziłem sobie przy pomocy pustej dyskietki w stacji, a potem chyba multikombajn MCP miał opcję noclick....
[#23] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@AD99, post #18

Wydaje mi się, że powinieneś mieć już w systemie ten anticlick. Jaki masz kickstart i jaki postawiony system? Możesz też spytać sprzedawcy, chyba że to ags?

System to Workbench 3.1 . Jeszcze mam poprawki kondków i oczywiście czekam na 1 Mb Chip ram , zastanawiam się tez nad fast ramem ale chyba i tak muszę kupić te 8 MB.
[#24] Re: Po wczytaniu workbenchu nadal cyka stacja dyskietek ( A 600 )

@wali7, post #22

MCP Rulez :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem