kategoria: Karty CF
[#1] PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF
Czołem,
właśnie mi rozwaliło kolejna kartę CF.
Jak wielu korzystam z zestawu: Czytnik PCIMCIA +CF0 + fat95 + compactflash.device

Sytuacja zwykle wygląda tam samo, próbuje coś zapisać na karcie CF,
albo broń Boże rozpakować, wyskakuje jakis komunikat po niemiecku
Potem juz po restarcie karta jest widoczna jako NDOS i nie da rady jej sformatować.
Pod PC tez jej nie widzi i nie mozna sformatować.

Czy karta jest do wyrzucki?
Macie podobne doświadczenia?

Rozumiem, ze to wina jakiegoś buga w: fat95 lub compactflash.device
Kurde mogliby to ogarnąć w AmigaOS 3.3

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2025 20:01:47 przez mateusz_s
[#2] Re: PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF

@mateusz_s, post #1

Pod linuxem formatuj.
2
[#3] Re: PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF

@mateusz_s, post #1

wyskakuje jakis komunikat po niemiecku

Dobrze jakbys go podał.ten komunikat.

Przypuszczam że to informacja od FAT95 o jakims błędzie ?
Dlaczego nie używasz FAT95 w polskimi komunikatami ?
Odpowiednia instalka PL jest w pakiecie FAT95.
Wtedy będzie po polsku.
Możliwe że karta CF wymaga naprawy, którą możesz wykonać również na Amidze poprzez dodanie dla dowolnego pliku na karcie CF komentarza !scandisk

A kartę możesz sformatować na aparacie cyfrowym z CF.
Myślę że telefon z Androidem i czytnik CF też powinien sobie z tym poradzić.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2025 21:14:22 przez Norbert
1
[#4] Re: PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF

@Norbert, post #3

co do tego handlera fat95
to zapomniałem, że od AmigaOS 3.1.4 poprawili natywny CrossDOS handler
i on zdaje się generalnie działa tak samo,trzeba podać w mountlist CF0: zamiast L:fat95 to L:crossdos,
i chyba nawet kiedyś do testowałem.
nie pamiętam już. Ale z jakiegoś powodu nadal mam wpisany jako hander fat95.
To może coś było na rzeczy...
[#5] Re: PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF

@mateusz_s, post #4

Podepnę się pod temat. Też dotyczy cf’ek ale pracujących jako dysk główny w ami.
Nowa Cf - kolejna która po próbie wrzucenia danych na jedną z partycji wywala mi błąd , generalnie uszkodzony blok na dysk do którego kopiuję.
Dotyczy to różnych dysków od noname po preteca.
Ostatnia to karta 8GB podzielona na 2 partycje , mac transfer ustawiony na niej na 1fe00 a clastry po 512b system Ffs
[#6] Re: PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF

@rootspk, post #5

Jesli to tylko jeden blok albo pare to sa programy, ktore alokuja takie bloki jako BAD.
Recznie tez to mozna zrobic, kopiujac odpowiednio dane.
A potem tylko zmienic bity protekcji RWED na ---- tym pliku/plikach.
Choc pewnie to jest jakis problem techniczny, ale takie rozwiazanie tez powinno zadzialac.
[#7] Re: PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF

@Don_Adan, post #6

Wiesz ja nie chcę takich kart alokować bo nie o to chodzi, tu jest problem taki że to wygląda jakby ulegały uszkodzeniu CF'ki
Dzisiaj co prawda wezmę kolejną ale to coś dziwnie zaczyna wyglądać, całość pracuje na nie buforowanym CF2IDE z Archi-Tech. Spróbuję dzisiaj te karty wyzerować pod makiem czy linuxem i zobaczę ile jest uwalone , no chyba że jest to jakiś błąd transmisji ponieważ nie wiem czy ami dysponuje taką paletą kodów błędów by to precyzyjniej określić.
[#8] Re: PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF

@rootspk, post #5

Przyznam że nigdy nie miałem problemów z CF jako główny dysk. Może masz jakiś trefny adapter? Najlepiej mieć taki cały na płytce bez taśmy.
1
[#9] Re: PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF

@mateusz_s, post #8

Nie używam takich z taśmą :)
to na podobę tego tyle że ten jest buforowany
https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Adapter-CF2IDE-Buforowany/307
[#10] Re: PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF

@rootspk, post #7

Albo po prostu ten adapter tak dziala na Amidze lub jest uszkodzony.
CF-ki wcale nie musza byc uszkodzone.
Musialbys je sprawdzic na 100% sprzecie.
Jesli tam tez sa bledy to rzeczywiscie jest problem, ze sa uszkodzone.
Ale jezeli to jest np. zawsze ten sam blok dla wszystkich CF, ktory zglasza sie jako bledny to moze byc inna przyczyna.
[#11] Re: PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF

@mateusz_s, post #1

wyskakuje jakis komunikat po niemiecku

W telefonach z Androidem (co do iPhone nie wiem, bo nie mam, ale chyba jest coś podobnego) jest darmowa Apka "Tłumacz". Odpalamy, wybieramy "niemiecki" po lewej i "polski" po prawej. Nie trzeba wklepywać tekstu, wystarczy kliknąć na ikonkę Aparatu i zrobić fotkę ekranu - sam rozpozna tekst i go przetłumaczy. A nawet fotki nie trzeba robić, bo rozpoznaje na żywym obrazie z kamery i tłumaczenie nakłada na to, co widzimy na ekranie, zazwyczaj zajmuje to max 5s.
Warto przeczytać co tam piszą, bo czasami być może jest informacja co się stało.
1
[#12] Re: PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF

@mateusz_s, post #1

A może masz jakieś wirusa co niszczy dyski twarde i gada przy tym po niemiecku.
[#13] Re: PCMCIA CF - kolejna zniszczona karta CF

@Don_Adan, post #10

Sprawdzałem cfki i poleciały , prawdopodobna przyczyną było by zasilanie lub adapter, więc tak sprawdziłem wszystko i jest ok ale zrobiłem co innego, podmieniłem kiki z clonym na hyperiona i od tego momentu temat się uciął. Testowane długo po tej podmianie i żadnych problemów nie odnotowałem.
Co do virusa to takie rzeczy sprawdzam na początku i czyściutko
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem