Komentowana treść: Koniec wsparcia dla Vampire V2
[#1] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2
wykorzystywanie nazw, znaków towarów oraz logo należy uznać za pozbawione zezwolenia
Zastanawiający fragment, brzmi jakby obawiali się, że ktoś będzie produkował klony tych kart.
6
[#2] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2

@Krashan, post #1

Igor swego czasu wznowił produkcję ... po opuszczeniu AT ... Rzecz w tym, że działały tylko stare softcore, na nowych było zabezpieczenie, że obraz był czarno-biały.
1
[#3] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2

@Krashan, post #1

Raczej obawiają się obsługiwania czyichś klientów. Chodzi o to, że po rozwodzie z Majstą lata temu, Igor nadal sprzedawał karty V2 w starych pudełkach z logo Apollo, a potem użytkownicy mieli pretensje do Apollo, że nie udziela im wsparcia, mimo, że produkt jest oznaczony ich logo. Sęk w tym, że bez aktualnej zgody.

Z drugiej strony Apollo przejęło logo nietoperza i korzysta z nazwy 'Vampire', które należały do Igora.

Na ostatnim Amiga40 jakiś klient, który kupił zepsute V2 na eBay'u, zrobił awanturę Gunnarowi o to, że nie chce mu karty wymienić na nową. I to mimo, że Gunnar gestem dobrej woli wziął tę kartę do testów, choć nie musiał.

Podejrzewam, że owo zawiadomienie jest bezpośrednio wynikiem tej niefortunnej sytuacji.

A źródło tego całego zamieszania? Miesiąc temu była podobna sytuacja na Discordzie Apollo, gdzie jakiś klient się awanturował o to, że seria V2 nie dostanie wszystkich nowych upgredjdów jak Muschuschu, mimo wcześniejszych zapewnień. Okazało się, że z powodu chińskich podróbek Altera w ogóle wycofała wsparcie dla kompilowania Cyclone III i teraz kompilatory nie są obecnie kompatybilne, trzeba pisać osobno dwie wersje kodu. Zespól Apollo stracił z tego powodu mnóstwo czasu, usiłując przeportować nowe ulepszenia na V2, stąd zapewne taka decyzja.

Sytuacja z Amiga40 tylko przelała czarę goryczy.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2025 12:40:19 przez Banter

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2025 12:41:04 przez Banter
6
[#4] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2

@Banter, post #3

dobrze, że jest opensourcowy pistorm bo by takie dramy biły klasykowców po kostkach
11
[#5] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2

@michal_zukowski, post #4

Sam design to srał pies, ale prawa autorskie to akurat tam są rozproszone i cały artwork vampire zdaje się nie należał do Igora nigdy.
[#6] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2

@Banter, post #3

Naiwny ten, kto wierzy w zapewnienia Gunnara, bo to nie pierwszy raz jak ludzie zostają na lodzie.

obawiają się obsługiwania czyichś klientów.

Co to znaczy boją się obsługiwania czyichś klientów? Przecież od rozstania z Majstą pobierają opłatę licencyjną za wgrany do V2 core w kwocie 100 EUR netto.
1
[#7] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2

@-tbn-, post #6

to dobry model biznesowy, wziac kase za wgranie firmware i wypiąć się na klientów ktorzy zapłacili
4
[#8] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2
Było

Jest

A V2 wiadomo

7
[#9] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2

@abcdef, post #5

Gdyby nie majsta prawdopodobnie vampire by nigdy nie powstał.. pan G miał przecież swoje natami i co i G z tego wyszło .. prawda jest taka że dzięki zaangażowaniu majsty projekt w ogóle rozbłysnął a pan G go olał .. kiedyś kibicowałem vampire pomysł swego czasu był innowacją, ale jak pan G się wpierd.. to zostało z tego duże G ... Ale jak to mówią każda potwora znajdzie swego amatora ... I niech tam panu G się "kradzione vampire" sprzedaje.. normalni ludzie na szczęście mają Emu68 i to bije na głowę pod każdym względem "dzieło" pana G..
.
5
[#10] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2

@lukzer, post #9

Parę miesięcy temu widziałem ogłoszenie Majsty o sprzedaży chyba pięciu szt. Vampire V2 500. Nie pamiętam dokładnie, ale coś ok. 300e sztuka.
[#11] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2

@waldiamiga, post #10

Chyba cały czas sprzedaje: link
[#12] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2
normalnie jak w Microsofcie. Sprzedali stara partie, koncza wsparcie i zacznie sie klepanie Vampira v5 na tych samych plytkach ale z nowym softem
2
[#13] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2

@waldiamiga, post #10

No to w cenie samego MC68060. To się opłaca, a ten V4 jak na razie to ma dźwięk 16 bit za wygórowaną cenę.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2025 18:40:00 przez koczis
[#14] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2

@lukzer, post #9

Wydaje mi się, że za dużo upraszczasz. Majsta stworzył swoją dopałkę na starym cyclone i włożył tam TG68. Softcore dość przyzwoity, ale z problemami (szczególnie w trybie 020). No i wydajność tak średnio błyszczała. I to on sam szukał wsparcia u G. I G to wsparcie dał w postaci bardziej niż przyzwoitego "Phoenix Core", które było niczym innym jak specjalnie dla platformy V1 skalowanym w dół Apollo Core. A Apollo Core to z kolei rozwinięcie idei 68070 (co generalnie skończyło się tym, że Gunnar ostatecznie nazwał to AC68080 żeby odciąć się od pierwotnego pomysłu). Panowie się pokłócili co do podziału zysków i co do tego jak ma wyglądać platforma sprzętowa (G chciał więcej LE i BGA, z tego wszystkiego tylko BGA się udało). I co? I powstało V4 czyli zaplecze w projektowaniu hardware pan G mógł sobie ogarnąć i wcale do tego Igora nie potrzebował. I to wszystko abstrahując od charakteru G, który gdyby powiedzieć, że jest trudny to nic nie powiedzieć. Więc jeśli nie Apollo Core to ten mały projekt Igora umarłby śmiercią naturalną, bo sam nie byłby w stanie wyprostować wszystkich błędów i stworzyć na bazie TG68 czegoś co definitywnie miażdżyłoby dopałki na 030 - i cenowo, i wydajnościowo. Tymczasem bez udziału Igora projekt kart Apollo Team (tak, nie ma tam nigdzie nazwy Vampire) się rozwija i sam softcore również. Więc nie bardzo rozumiem Twojego przekonania co do tego, że bez Igora takie karty by nigdy nie powstały. Jest to bardziej prawdopodobne, że by powstały takie karty jak obecne V4 bez Igora niż że powstały by takie karty bez pana G. Zdecydowanie bardziej. Jeśli podsumować ilość pracy potrzebnej na zaprojektowanie PCB, a na ciągłe ulepszanie softcore to wydaje mi się, że jest w pełni uzasadnione by jednak osoby zaangażowane w soft dostawały większą porcję, aczkolwiek tam te reguły się ciągle zmieniały w miarę jak ujawniał się nepotyzm G (Tramiel miał ten sam problem). Ogółem przez ten smród jaki się tam zaczął dziać i przez ... moim zdaniem niezbyt fortunne wybory w zakresie rozwoju rdzenia te produkty nie są dla mnie atrakcyjne. Natomiast nie mogę powiedzieć, że nie doceniam włożonej w to pracy i tego co udało się osiągnąć. Najbardziej pyskata dziewucha, która wyleciała z teamu obiecała różne rzeczy. Np. Buffee - akcelerator w założeniach dość podobny do PiStorma tylko na dedykowanym SoC z TI. Rzecz w tym, że ani ten SoC nie był tak idealnie skrojony (elastyczna magistrala okazała się nie tak elastyczna by dać to pogodzić z Amigą), ani jej design nie był poprawny (pierwsze egzemplarze były mocno skopane). Nie inaczej było w przypadku Willoe czy jakoś tak czyli replacement dla Agnusa. Cała para poszła w zdefiniowanie nowych ficzerów, rzecz w tym, że wybrane FPGA wcale nie było takie 5V tolerant, jak się Renee wydawało, dodatkowo się zapas skończył. Efekt jest taki, że nie ma ani "Buffee Vampire Slayera", ani Agnus replacement. A nawet jakby było Buffee to sorry, ale na Cortex A8 to aktualnego AC68080 nie dogoni. Więc jak najbardziej G można nie lubić, ale twierdzenie, że bez Igora V4 by nie powstało uważam za bezpodstawne. Nie byłoby V4, byłoby coś nazwanego inaczej. Ale jak najbardziej by było. I pewnie od razu w niemal docelowej wersji, a nie raz jako koło ratunkowe, a w drugiej odsłonie jako preview docelowej.
3
[#15] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2
Ja na jakimś starym core lecę jeszcze. Ale ten najnowszy Bronto mam pobrany w razie czego. Jeszcze mi się nie chciało upgradowac poczekam na amigaos 3.3 ;)
Mam nadzieję ze Gunio mnie w końcu dodał do listy i nie będę miał czarnobiałego screena. Niby mi mówił że dodał.. to sprawdzimy kiedyś :)

Ogólnie v1200 jest ok.
Jedyne co to przy workbenchu 1600x900 już słabo z odświeżaniem ekranu. No ale to kwesta bebechów.
Na szczęście jest dużo alternatyw jakby co.
1
[#16] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2

@abcdef, post #14

Tego się nie da czytać. Staraj się pisać z odstępami między akapitami.
7
[#17] Re: Koniec wsparcia dla Vampire V2
Ale obiecane AGA chyba oficjalnie zdążyli dodać, a nie tam jakieś kiepsko działające alfy czy bety?

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 09:39:18 przez Jacques
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem