kategoria: Mediator
[#1] OS 3.2.2 i problem z mediatorem
Proszę o pomoc z problemem tego typu ze w/w systemie wywala mi instalator mediatora w 3 kroku czyli po panelu wyboru sprzętu? Kick 3.1, A4000. Dzieje sie tak od wersji OS 3.2 do wer. 3.2.3
[#2] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@Markzyg, post #1

Zapewne niewłaściwa wersja installera. Wypróbuj inny, z innej wersji systemu, albo jakiś zamiennik z Aminetu.
1
[#3] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@wali7, post #2

Dzieki za szybką podpowiedz.Jestes nadal na 3.9 ?
[#4] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@Markzyg, post #1

Można odpalić Snoopdos-a i będzie wiadomo, co nie pasuje.
[#5] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@Markzyg, post #3

Ja? Nigdy nie używałem 3.9.
Najpierw długo 3.1, potem 3.1.4 i potem już tylko 3.2.
[#6] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@mareq, post #4

Zainstalowałem Best workbencha classic i instalator działa.Taka historyja.
[#7] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@wali7, post #5

Powiedz mi z czym moge miec problem w 3.2. bo z nakladką Best Clasic wyglada to obłednie .
[#8] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@Markzyg, post #7

Ale o jaki problem pytasz, z instalatorem?
[#9] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@wali7, post #8

Nie ,chodzi mi o system 3.2. w porownaniu z 3.9
[#10] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@Markzyg, post #9

Pytasz o to, czy używając 3.9 zamiast 3.2 można mieć jakieś problemy z oprogramowaniem?
Jeśli tak, to odpowiedź brzmi "to zależy", w niektórych przypadkach może być problem pod jednym, w innym pod drugim. Jednak AmigaOS ma strukturę modułową i wiele rzeczy można zmienić np. installer to osobny program, można sobie wziąć z innej wersji AmigaOS, lub ściągnąć z Aminetu jakichś zamiennik, niekiedy skrypty instalacyjne mają jakieś błędy, lub zawierają jakieś niestandardowe konstrukcje, spokojnie można dać inny.
Podstawą jest fakt, iż system 3.2 jest jakieś 20 lat młodszy od 3.9, czyli jest bardziej aktualny. Warto mieć na względzie, że wszystkie elementy 3.9 mają nie mniej niż 20 lat.
System 3.2 jest o wiele bardziej spójny niż 3.9, który jest zbiorem łatek pozbieranych tu i ówdzie, plus trochę 3rd party narzędzi dodatkowych.
3.2 ma kilka dla mnie kluczowych rzeczy: w kickstarcie scsi.device obsługujący duże dyski, bardzo sobie chwalę możliwość częściowego wysunięcia okien poza granice ekranu, ma wbudowaną obsługę NewIcons.
[#11] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@wali7, post #10

ja bym dodał, że na gołych amigach z procem 68000
szybciej, lepiej działa kick 3.1
:) i z loadmodule wszystko się ogarnia :)
1
[#12] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@wali7, post #10

Masz moze spidera na tym systemie 3.2. a konkretnie poseidona? Wywala mi przy starcie kod 10 dla psd?po instalacji. Czego on znowu chce?
[#13] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@Markzyg, post #12

Ja mam na dwóch amigach spidera pod 3.2 , wszystko śmiga.
Masz dysk, czy kartę cf jako dysk
[#14] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@Markzyg, post #12

Mam Poseidona pod systemem 3.2 z różnymi kartami USB: jeden Freeway Triton Z3 w A4000, drugi FreewayTriton na clockport w A2000 (podpięty do Zorro-LAN-IDE), Thylacine w GBA1000 i RapidRoad w A1200.
Coś masz skopane w systemie - jak wygląda instalacja tego OS.3.2? Który kickstart, czy na pliki 3.2 instalowałeś jeszcze jakieś nakładki?
[#15] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@mwb113, post #13

karte cf

Mam Poseidona pod systemem 3.2 z różnymi kartami USB: jeden Freeway Triton Z3 w A4000, drugi FreewayTriton na clockport w A2000 (podpięty do Zorro-LAN-IDE), Thylacine w GBA1000 i RapidRoad w A1200.
Coś masz skopane w systemie - jak wygląda instalacja tego OS.3.2? Który kickstart, czy na pliki 3.2 instalowałeś jeszcze jakieś nakładki?

Samego 3.2 instalowałem na winuae a dodatki na amidze.

Kic 3.1 i best classic ale bez niego to samo

Jakie wersje posejdona macie?
Moze cos zle wybieram przy instalacji.Wczesniej kilka razy instalowałęm na starszych systemach i nie byłop problemu.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2025 20:32:34 przez Markzyg
[#16] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@Markzyg, post #15

Mam taki komunikat>
ENVARC:PsdStackloader:Nieznane polecenie
ENVARC:PsdStackloader zwrocił kod błedu 10
[#17] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@Markzyg, post #15

A skonfigurowałeś to WinUAE podobnie do docelowej Amigi? W szczególności w kwestii CPU i pamięci?
Poseidon 4.5 ze strony https://wiki.icomp.de/w/images/4/40/PoseidonV4.lha

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2025 00:07:16 przez wali7
[#18] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@wali7, post #17

Tak zrobiłem na a4000 ze wszystkimi parametrami.Instalowałem ta wersje 4.5 i nadal to samo.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2025 00:26:25 przez Markzyg
[#19] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@Markzyg, post #18

Spróbuj wyrzucić uruchamianie PsdStackLoader z startup_sequence (czy user.. nie pamiętam gdzie jest), pod systemem odpalić SnoopDos i odpalić PsdStackLoader i sprawdzić czego mu brakuje.
[#20] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@mwb113, post #13

mwb113 - Michale -Wielkie podziękowania dla ciebie za pomoc w rozwiązaniu problemu .W razie co jestem do Twojej dyspozycji.Pozdrawiam.
Reszcie chłopaków rowniez dziękuje oczywiscie.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2025 15:59:49 przez Markzyg
1
[#21] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@Markzyg, post #20

Podziel się z nami rozwiązaniem problemu. Co było przyczyną, co pomogło?
[#22] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@wali7, post #21

Mam mała wiedzę ale z tego co kumam a czego nadal nie rozumiem to brak wpisu w s-s litery C: przed instrukcja dla psdloadmodule devs a takze uruchomienie w trident samego spidera.
Troche rzeczy dodatkowych robilismy z Michałem i tyle z tego wywnioskowałem jezeli chodzi o sam start poseidona.Moze Michał cos doda jak tu zajglądnie,
[#23] Re: OS 3.2.2 i problem z mediatorem

@Markzyg, post #22

OK, jasne. Dzięki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem