kategoria: A4000
[#1] Nowa Karta BGF 9060 z Scsi
Kolejna odsłona Karty BFG 9060 tym razem z Scsi z DMA !

4
[#2] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

@Dorian3d, post #1

Super! Tego mi właśnie brakowało w tej karcie w A4000.
Jak daleko to jest od produkcyjnej wersji? Nie mogę namierzyć jakiegoś większego info o tej wersji karty.
[#3] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

@Davka, post #2

Płyta prototypowa ma mieć poprawki.
Jest osobny zegar dla scsi 50 MHz
i osobny dla procesora

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2025 10:59:55 przez Dorian3d
2
[#4] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

@Dorian3d, post #3

Może będą jeszcze dwa otwory do montażu układu chłodzenia na CPU i oddzielny regulator zasilania dla MC68040/060 .Może taki jak zaprezentował tu już kolega Bfgmatik
[#5] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

@Davka, post #2

A dlaczego nie SATA, każdy z nas ma takie 0,5 TB i podobne których nie używa, bo szkoda miejsca w laptopie. A scsi 300 GB są rzadkie i nie tanie.
3
[#6] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

@Risc, post #5

ZuluSCSI wychodzi nieduże pieniądze.
[#7] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

@wali7, post #6

to bez sensu, to można od razu dać slot na SD
1
[#8] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

@michal_zukowski, post #7

No właśnie, to już chyba lepsza byłaby sprzętowa obsługa SD na FPGA z wykorzystaniem maksymalnej wydajności współczesnych kart niż wkładanie trudno dostępnego scalaka do SCSI. Z drugiej strony tracimy na kanoniczności... :)
[#9] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

to bez sensu, to można od razu dać slot na SD

Moim zdaniem nie, bo ZuluSCSI można sobie zrobić np. w wersji zewnętrznej i podpinać przez DB25, można emulować CD ze zmieniarką, a nawet kartę wifi, można też bezpośrednio czytać pliki nagrane na kartę SD. Tak tanie urządzenie jak ZuluSCSI można też zintegrować np. z frontem Amigi i kartę SD mieć na zewnątrz.
Można do SCSI podpiąć różne fajne urządzenia: ZIPy, CD, DVD, albo dysk magnetooptyczny (ostatnio chodzi za mną idea, aby sobie taki napędzik MO do kilku Amig sprawić).
Taśmy do SCSI mogą być dużo dłuższe niż do IDE, i można obsłużyć dużo więcej urządzeń na raz. Same plusy.
[#10] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

No dla mnie to SCSI też tak trochę bez sensu, lepiej już IDE albo SD. Wiem, że niektórzy lubią SCSI, ale w dzisiejszych czasach już jest trochę nie praktyczne
1
[#11] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

@bfgmatik, post #8

Jak napisałem powyżej, SCSI jest bardzo uniwersalne i obsługa SD przez ZuluSCSI to tylko ułamek możliwości.
Do tego prędkość komunikacji 68060 na karcie BFG to właśnie jakieś 30-40 MB/s, które obecny interfejs SCSI zapewnia, więc szybszy transfer z SD do niczego nie jest potrzebny.
[#12] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

@bfgmatik, post #8

O ile takie 53c710 idzie jeszcze dostać to 53c770 nie widać nigdzie
[#13] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

@Berr131268, post #12

[#14] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

@wali7, post #13

Jakby ktoś zamawiał to łyknąłbym jeden taki układzik :)
[#15] Re: Nowa Karta BGF 9060 z Scsi

@bfgmatik, post #14

Właśnie w zeszłym tygodniu odebrałem od nich paczkę.
Ale pewnie jeszcze w tym roku będę coś jeszcze zamawiał.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem