[#1] AmigaOS 5.0
Ktoś tu zapodał link do strony ze starymi gazetami i wsiąkłem w to. W czasopiśmie Amiga Vademecum jest taki tekst:

O czym oni tu pisali
1
[#2] Re: AmigaOS 5.0

@QkiZ, post #1

AmigaOS5 miał być zrobiony na mikrojądrze QNX, a kompatybilność byłaby tylko przez emulację.
https://pl.wikipedia.org/wiki/QNX
W sumie podobnie teraz jest w Apple oni mają teraz ten nowy MacOS X system na jądrze Unixa.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 09:57:34 przez Pawelek
5
[#3] Re: AmigaOS 5.0

@Pawelek, post #2

…oni mają teraz ten nowy MacOS X

Teraz? To już od ponad ćwierć wieku. Uniksowy applowy system (MacOS X, OSX, macOS) rozwijany jest dłużej niż rozwijany był klasyczny MacOS. Może trudno w to uwierzyć, ale nawet iOS (dawniej iPhoneOS) istnieje dłużej niż był rozwijany klasyczny MacOS. Czas leci nieubłaganie…

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 11:48:48 przez MDW
7
[#4] Re: AmigaOS 5.0

@QkiZ, post #1

W Magazynie Amiga był nawet obrazek tego systemu.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 14:56:05 przez Hubez
1
[#5] Re: AmigaOS 5.0

@Hubez, post #4

Czyli to coś nawet powstało
[#6] Re: AmigaOS 5.0

@QkiZ, post #5

Nie, to tylko grafika koncepcyjna - pokazuje wygląd system AmigaOS 5.0.
Tutaj jest więcej grafik przedstawiających system w rożnych opcjach.

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2025 09:22:55 przez vimothep
2
[#7] Re: AmigaOS 5.0

@QkiZ, post #5

Rysunek powstał :)
Po latach widać, jakie kaczki dziennikarskie puszczano w tamtych czasach w spragniony dobrych wieści amigowy ludek.

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2025 11:37:08 przez wali7
3
[#8] Re: AmigaOS 5.0

@wali7, post #7

Oj tam, pewnie było generowane przez AI
[#9] Re: AmigaOS 5.0

@vimothep, post #6

ależ to jest obrzydliwe... zdałem sobie sprawe jak trudno zrobić ergonomiczny interfejs.
2
[#10] Re: AmigaOS 5.0

@Madman, post #8

Tak, Amiga Inteligence :)
1
[#11] Re: AmigaOS 5.0

@QkiZ, post #1

Może nie AmigaOS5.0, ale raz czy dwa udało mi się odpalić pod linuchem słynne AmigaDE SDK miałem nawet zrobiony obraz do jakiegoś VM, ale gdzieś przepadł. Lata temu, gdzieś w sieci znalazłem AmigaDE Player z kilkoma gierkami, nawet screenshota zapodałem do Graffiti.
1
[#12] Re: AmigaOS 5.0

@habit, post #9

ależ to jest obrzydliwe...

Na przełomie wieków właśnie coś takiego nam się podobało. To była nasza "estetyka" tamtych czasów. szeroki uśmiech Każdy Amigowiec "upiększał" swoje okna jak największą liczbą dodatków, kolorów. A gdy ktoś miał kartę graficzną to szaleństwom nie było końca. Nie liczyło się, że przezroczyste tło zmniejszy czytelność - jeżeli da się ustawić przezroczyste to trzeba takie ustawić żeby pokazać, że można. Jak najwięcej różnych fontów, cieni, grubych ramek, nieczytelnych ikon, pstrokatych obrazków w tle. Nie miało znaczenia, że te różne hacki powodują jakieś efekty uboczne - ma być pstrokato i każdy element ma mieć inny kolor.

U mnie zabawna sytuacja pojawiłą się po przesiadce na MorphOS (2003). Wtedy dostałem wreszcie MUI naprawdę w pełni konfigurowalne, dostosowane do 24-bit, "skórkowalne", 32-bitowe ikony PNG. Mogłem ustawić wszystko co sobie wymyśliłem i dosłownie wszędzie. Paradoksalnie właśnie wtedy zrozumiałem, że to jest zupełnie bez sensu i taka estetyka bardziej mi przeszkadza niż pomaga. Jakiś czas używałem tej najbardziej "bajeranckiej" skórki (chyba Ferox), ale później ustawiłem prostą, ze znacznie cieńszyki ramkami, czytelną. Jeżeli w tle mam obrazek to musi być stonowany, bez ostrych kontrastów, najlepiej w jednym odcieniu. Wzrok musi szybko odaleźć ikonę na tle, a nie walczyć ze szczegółami obrazka.
4
[#13] Re: AmigaOS 5.0

@MDW, post #12

masz absolutną racje. jako grafik od 30 lat właśnie doszedłem do wniosku, że w zasadzie to prosty windows XP miał dobru interfejs, AOS 2.0 również. jednocześnie pamietam jak wyglądał windows ME [milenium edition] tam to się działo. palyer muzyczny w tandetnej, zielonej głowie :)
1
[#14] Re: AmigaOS 5.0

@habit, post #13

jako grafik od 30 lat właśnie doszedłem do wniosku, że w zasadzie to prosty windows XP miał dobru interfejs,

Pod warunkiem przełączenia go w wygląd klasyczny
[#15] Re: AmigaOS 5.0

@OSH, post #14

Wiadomo, to było pierwsze co się robiło. To samo w Windows 7, późniejsze nie wiem bo nigdy nie miałem. Po wywaleniu wszystkich niepotrzebnych wodotrysków te interfejsy były optymalne.
[#16] Re: AmigaOS 5.0

@bfgmatik, post #15

Polecam Windows 8.0

Kwintesencja klasyki
[#17] Re: AmigaOS 5.0

@habit, post #9

ależ to jest obrzydliwe... zdałem sobie sprawe jak trudno zrobić ergonomiczny interfejs.

Dokładnie to samo pomyślałem szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem