[#1] rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory
Cześć,

czy jest dostępny jakiś powielacz (?) gniazda 23 pinowego w amidze na dwa takie gniazda?
... bym mógł mieć podłączone dwa monitory i tylko przełączać na który ma iść sygnał.

Dzieki.
[#2] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #1

A po co Ci to? Nie pytam złośliwie.
[#3] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@OSH, post #2

Hmmm...

by nie przelaczac kabli gdy chce pograc na starym CRT
1
[#4] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #1

Najłatwiej to rozdzielacz scart... Ale pewnie potrzebujesz wtyki typowo Amigowe, a nie telewizyjne.

[#5] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #3

Ale moment, bo nie rozumiem. Masz kartę graficzną w Amidze?
[#6] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #3

No to może ja inaczej(A500):
RGBhdmi - pod nowoczesny monitor, a z gniazda db23 do crt i masz dwa jednocześnie. Możesz jeszcze pociągnąć przez mono, to masz już trzeci monitor:)
[#7] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@OSH, post #5

Nie mam.

Chce fizycznie namacalny :) rozgaleznik podlaczany do gniazda RGB (db23) w amidze.
Na drugim koncu tego rozgaleznika chce miec dwa gdniazda RGB (DB23) jak w amidze by moc podlaczyc 2 monitory - i ewentualnie jakis przelacznik odcinajacy jeden z tych monitorow (bo nie wiem czy sygnaly w tym gniezdzie sa na tyle mocne by miec obraz na obu monitorach jednoczesnie)

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 19:37:09 przez pch
[#8] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@Hubez, post #4

no chyba tak, ale nie te gniazda..... :)
[#9] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@AD99, post #6

...RGBhdmi - pod nowoczesny monitor, a z gniazda db23 do crt...

no ale chyba oba wchodza do db23?
chyba ze czegos nie wiem
[#10] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #9

Ja dalej nie rozumiem. Jakie Ty dwa monitory chcesz przyłączać do Amigi? Dwa amigowe / amigowy i pecetowy?
[#11] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #7

Na drugim koncu tego rozgaleznika chce miec dwa gdniazda RGB (DB23) jak w amidze by moc podlaczyc 2 monitory - i ewentualnie jakis przelacznik odcinajacy jeden z tych monitorow

Może nie do końca to co chcesz ale taki pomysł mi przyszedł do głowy... Kiedyś robili przełączniki drukarkowe, tego typu: https://allegrolokalnie.pl/oferta/przelacznik-drukarki-wy-reczny-21
Można by spróbować to zaadoptować - o ile w środku jest pełna sieć połączeń ale tego się nie dowiesz jak nie otworzysz. Same gniazda można "poprawić" dremelem I z 25-tek zrobić 23-ki. Albo je wymontować i męcząc się trochę przy lutowaniu wstawić właściwe (kwestia puci ) .
[#12] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@perinoid, post #11

mam podobny przełącznik na 1 monitor z 2 różnych PCtów
więc są różne wersje.
[#13] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@OSH, post #10

szeroki uśmiech
Tak,
jeden to plaski z 2000 ktoregos roku co pieknie sobie radzi z 15KHz - wiec do WB idealny - ale nie do gier
drugi to stary CRT Microvitek - a ten wlasnie do gier

i chce miec podlaczone oba na raz i tylko przelaczac na ktory ma isc sygnal zamiast przekladac wtyczki z tylu amigi
[#14] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@perinoid, post #11

Były też przełączniki typowo VGA, zarówno analogowe (chyba na jakimś pokrętle wielokanałowym) jak i cyfrowe (na multiplekserach analogowych/cyfrowych). Tylko z tego co mgliście pamiętam to analogowe były podłe, szybko traciły mocny kontakt na stykach poszczególnych linii i zanikały kolory.

Moim zdaniem taki przełącznik VGA by zadziałał, nawet cyfrowy, bo to przecież 3 linie kolorów i 2 zero-jedynkowe linie synchronizacji.

Update: no dobra, te cyfrowe to chyba przełączały dwa źródła na jeden odbiornik, czyli nie w tą stronę...

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 19:53:49 przez bfgmatik
[#15] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@perinoid, post #11

oo, to juz blisko...
czyli cos takiego istnieje.. hmm
[#16] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #15

Owszem istnieje, ale chyba nie dla Ciebie, bo umożliwia przełączanie sygnałów z AGA na RTG i odwrotnie na jednym monitorze. Nazywa się Ratte AutoSwitch

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 19:57:28 przez OSH
[#17] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@OSH, post #16

Nie, to nie o to mi sie rozchodzi.
To co koledzy wyżej podsunęli dało mi pewien trop i teraz może cos znajdę.
[#18] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #9

Nie, RGBhdmi wkładasz w gniazdo Denise. Db23 masz wolne
[#19] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #17

Hydra2 Revised (którą mam) jest rozwiązaniem (SCART), choć dość drogim i w Twoim przypadku - naokoło.
[#20] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@_DiskDoctor_, post #19

Chyba nie..
zaden z tych monitorow nie ma wtyczki eurozlacza.
Znaczy Microvitec ma fabrycznie wyprowadzony kabel konczacy sie db23
Co do Pecetowego to , ok, moge podlaczyc vga-eurozlacze

chyba, ze "naokolo" to chodzi o dostawienie kabla z jednej strony wtyczka eurozlacze (by podlaczyc do Hydry) z drugiej gniazdo db23... (by do tego moc wpiac wtyczki z monitorow)..

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 20:27:05 przez pch
[#21] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #20

Jeśli ktos podejmie sie złożenia takiego przełącznika w rozsądnej cenie to chętnie kupie.

o ktorym mowa w poscie 11 i 14

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 20:28:58 przez pch
[#22] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@bfgmatik, post #14

Gdzieś mam taki rozgałęźnik na dwa monitory.
Ale to z karty gfx svga na dwa monitory
[#23] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@mwb113, post #22

to pewnie zupelnie inne wtyczki... ?
[#24] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #15

czyli cos takiego istnieje.. hmm

Owszem, istnieje. Myślałem, że chcesz ze złączem amigowym dlatego poszedłem w Centronics. Ale jeśli VGA to łatwiej będzie, przy czym jak kupisz sensowny, zasilany, to nie musisz przełączać, który wyjście ma być aktywne, bo rozgałęziacz je zduplikuje bez straty dla sygnału. Sam używam czegoś takiego ale do trochę innych celów.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 21:15:33 przez perinoid
[#25] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #1

Trzeba szukać czegoś takiego jak: "KVM Monitor".
1
[#26] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #20

Napisz jeszcze raz w jednym poście czego szukasz i jakie złącza po każdej ze stron.
[#27] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@_DiskDoctor_, post #26

Taki rozgaleznik (i ewentualnie przelacznik wybierajacy ktore gniazdo ma byc aktywne - jak z linku w poscie nr.11)

db23 wtyczka (by wpiac w amige) na dwa db23 (gniazda , by podpiac monitory)

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 21:59:58 przez pch
[#28] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #27

Zamień DB23 na SCART - sprawa się uprości. Hydra to rozwiązuje ale dosc drogo poza tym sygnał idzie w oba wyjscia od razu.
[#29] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@_DiskDoctor_, post #28

Albo jak wolisz - DB23 na DB25:

https://www.conrad.pl/pl/p/adapter-vga-delock-65959-65959-0-30-m-3383819.html
[#30] Re: rozgałęźnik do Amigi na dwa monitory

@pch, post #3

Ja jakbym nie miał problemów ze wzrokiem na crt to uzywałbym tylko crt.Takie kombinowane rozdzielacze na bank beda dawac zakłocenia obrazu.Nie lepsza bedzie indivision i praca na lcd?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem