[#1] Zestaw czyszczący głowicę
Udało się mi zdobyć zestaw czyszczący głowicę w stacji dyskietek. Jest to zestaw z wymiennym "nośnikiem" znajdujących się w saszetkach. Wyciąga się taki "nośnik" wkłada do koperty dyskietki(jest w zestawie). No i właśnie. Na pudełku napisane jest aby użyć komendy do czyszczenia głowicy. Rozkaz ten znajduje się w papierowej instrukcji obsługi, której nie mam. Jedynie napisane jest na tych saszetkach, iż czyszczenie zajmuje 10-15[s]. W związku z tym moje pytanie jaki jest to rozkaz AmigaDos'u, który pozwoli na przeczyszczenie głowicy stacji dyskietek w tych 10-15[s]? Format?

[#2] Re: Zestaw czyszczący głowicę

@Tomski, post #1

proponuje X-Copy i zrobic NIBLE COPY ..

lub SupperDuper i komenda CHECK

jesli chcesz z AmigaDOS

C: Discdoctor DF0: +

wloz dyskietke czysczaca i nacisniej Enter

Ostatnia modyfikacja: 14.07.2010 09:34:40
[#3] Re: Zestaw czyszczący głowicę

@Tomski, post #1

Nie jestem pewien, ale chyba można taką dyskietkę sformatować bez weryfikacji lub tak jak wcześniej pisał hołdys z tym, ze zaznacz gdzieś góra 10-20 ścieżek do kopiowania jak chcesz uzyskać te 10s kręcenia.

Ostatnia modyfikacja: 14.07.2010 14:32:32
[#4] Re: Zestaw czyszczący głowicę

@rafgc, post #3

nie mozna :) ta dyskietka ma wylamany zabek do odblokowania zapisu :)))

pytanie podstawowe ktora gllwice chcesz czysci ..te od odczytu czy do zapisu ?

[#5] Re: Zestaw czyszczący głowicę

@HOŁDYS, post #4

Przecież to taśmą klejącą można zakleić i działa...
[#6] Re: Zestaw czyszczący głowicę

@madman15, post #5

Nie trzeba zaklejać, wystarczy zrobić to, o czym pisał HOŁDYS w #2, albo ze 2/3 razy wyjąć i włożyć dyskietkę do napędu - po włożeniu dyskietki stacja stara się odczytać track 0 i 39, "pomieli" chwilę zanim się zorientuje, że ma do czynienia z czymś dziwnym. Tak robię u mnie - z tym, że ja mam jeszcze płyn, który się zakrapla w okolicach 39 tracku (na dyskietce jest zaznaczone, gdzie zakraplać) - zakraplam i wkładam do napędu, napęd pomieli chwilę i głowica jest czysta...

[#7] Re: Zestaw czyszczący głowicę

@HOŁDYS, post #4

Po włożeniu dyskietki obie głowice (górna i dolna) dotykają do nośnika - więc nie ma rozgraniczenia na głowice zapisu i odczytu - dyskietka czyszcząca czyści wszystkie głowice.

[#8] Re: Zestaw czyszczący głowicę

@Tomski, post #1

pamiętam, kiedyś w książce p Pampucha był opisywany program stworzony własnie do tego, żeby taka stacja dokładnie sobie przemieliła taką dyskietke... myśle ze na aminecie moze być coś podobnego :)

[#9] Re: Zestaw czyszczący głowicę

@HOŁDYS, post #4

pytanie podstawowe ktora gllwice chcesz czysci ..te od odczytu czy do zapisu ?

A to ty masz dwie głowice w stacji dyskietek (jedna od odczytu i druga od zapisu?
U mnie owszem są dwie (górna i dolna) ale obie potrafią i odczytywać i zapisywać.
[#10] Re: Zestaw czyszczący głowicę

@gorzyga, post #7

Po włożeniu dyskietki obie głowice (górna i dolna) dotykają do nośnika - więc nie ma rozgraniczenia na głowice zapisu i odczytu - dyskietka czyszcząca czyści wszystkie głowice.

A która u ciebie głowica zapisuje a która odczytuje?
[#11] Re: Zestaw czyszczący głowicę

@kmilota, post #10

Może źle się wyraziłem - chodzi mi o to, że nie ma rozgraniczenia na głowicę zapisu i odczytu a na głowice dolną i górną, które są tak samo funkcjonalne - obie mogą odczytywać i zapisywać. A tak naprawdę to chyba jest tak, że każda fizyczna głowica składa się z dwóch elementów - do odczytu i zapisu.

Ostatnia modyfikacja: 15.07.2010 14:45:43
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem