[#1] Skaner.
Mam pytanie jakie WSPÓŁCZESNE skanery mogę podłączyć do Pegaza przez port USB/SCSI ? Jakie programy są najlepsze (nie mam na myśli OCRa, bo z tym może być bieda...) ?

[#2] Re: Skaner.

@Marcin, post #1

Czy nikt jeszcze nie probowal skanera z Pegazem ?? :(

[#3] Re: Skaner.

@Marcin, post #1

Widać że nie zaglądałeś na stronę http://www.iospirit.de/. Jeśli chodzi o skanery SCSI, to powinny wszystkie działać (tak jak w przypadku Amigi). No i OCR też działa na Amidze i wykorzystuje PPC.
[#4] Re: Skaner.

@kmilota, post #3

Wszystkie skanery, czyli moge isc do sklepu i kupic dowolny skaner i bedzie dzialal ?

Wolalbym skaner na USB, bo nie mam pieniedzy na SCSI :(

[#5] Re: Skaner.

@Marcin, post #4

No to wybierz ten USB co jest na liście obsługiwanych. Z SCSI nie miałbyś takiego problemu.
[#6] Re: Skaner.

@kmilota, post #5

Wlasnie przejrzalem kilkanascie ofert skanerow i te ktore sa na liscie IOspirit to muzeum. Nie zamierzam eksperymentowac na zasadzie kupie-moze moze bedzie dzialac. Jak bym kupil i nie dzialalo-to pierwszy krok, zeby emigrowac na pc, bo wszystko oprocz plyty glownej pasuje do pc :/

[#7] Re: Skaner.

@Marcin, post #6

Zawsze może jeszcze skaner działać w trybie SCSI na sterowniku usbscsi.device (wbudowane w Poseidona) i zadziała ze starym oprogramowaniem.
[#8] Re: Skaner.

@kmilota, post #7

Czy sa jakies wspolczesnie dzialajace skanery, ktore dzialaja z poseidonem i programami do skanowania ?
[#9] Re: Skaner.

@Cargo, post #8

Chyba nie :( Ja swój kupiłem na Allegro.
[#10] Re: Skaner.

@kmilota, post #7

Jakie skanery beda kompatybilne w tym trybie ?
[#11] Re: Skaner.

@kmilota, post #3

kmilota napisał(a):

> Jeśli chodzi o skanery SCSI, to powinny wszystkie działać

Ja bym się pod czymś takim nie podpisał. Mam jeden taki Mustek
ScanExpress 12000SP i niestety mimo wielu prób pod MOSem (ScanFX +
BetaScan drivers) nie udało się z niego korzystać. Niemniej bardziej
to wynika ze specyfiki tego skanera (ma strasznie zabugowany firmware
i nawet sam Mustek nie napisał driverów dla czegoś więcej niż W95).
Pod linuxem o dziwo działa.

[#12] Re: Skaner.

@Marek Szyprowski, post #11

Mój błąd. Zapomniałem, że ten skanerek działał poprawnie TYLKO na najstarszej wersji mustek.device, jaka była publiczna. Potem dodano jakieś fixy dotyczące tego skanera i przestał działać w ogóle ;) Sporym problemem, jeżeli chodzi o skanowanie jest natomiast strasznie nieintuicyjna obsługa programu fxScan (i również BetaScan). Dlaczego ci ludzie na siłę robią programy oparten na tzw. custom GUI (choćby brak menu!) Ech... Autorom obu programów trzeba by pokazać linuxowe xSane, aby zrozumieli co to znaczy program do skanowania...

[#13] Re: Skaner.

@Marek Szyprowski, post #12

Eee, amigowe programy do skanowania to pryszcz w porownianiu do programu, jaki Epson dodaje do swoich skanerow (przynajmniej byl razem z 660). Tak "ciekawego" programu to ja w zyciu nie uzywalem ;)
[#14] Re: Skaner.

@Marek Szyprowski, post #12

Niestety nie pamietam, zeby tak na powaznie jakas gazeta lub portal internetowy o Amidze/Pegasosie i skanerze napisaly :(

Moze napisalbys artka do ppa o skanerach ?
[#15] Re: Skaner.

@Jacek Piszczek, post #9

Jaki producent i model skanera ?

[#16] Re: Skaner.

@Cargo, post #14

eXec #3 i mój artykulik o tymże właśnie skanerze? ;) Niemniej może jak znajdę chwilkę to coś wykombinuję, choć skanera używam głównie pod Linuxem, bo XSane jest po prostu idealnym programem do skanowania - zero kombinowania i od razu jest to co się chce uzyskać.

[#17] Re: Skaner.

@Marek Szyprowski, post #16

Czy skaner pracuje pod Pegasos/Linux z kontrolerem scsi z openfirmware ?
[#18] Re: Skaner.

@Cargo, post #17

Tak. Wcześniej używałem tego skanera pod na Classicu (A1200+PPC), również pod Linuxem (APUS).

A co do kontrolera to jest to Symbios Logic 53C810 - taki prosty kontrolerek FastSCSI-2 - dodawany był m.in. do nagrywarek Yamahy (tych starszych). Pegaz radzi sobie z nim bez problemów. Ze starego sprzętu zachowały mi się (tzn. używam dalej) nagrywarka i skaner, bo dysk mam nowy i ten stary nie jest mi potrzebny.

[#19] Re: Skaner.

@Marek Szyprowski, post #18

Czy mozna boot`owac z tego kontrolera dysk twardy, albo CD/DVD ?

Gdzie mozna kupic taki kontroler ?
[#20] Re: Skaner.

@Cargo, post #19

Cargo napisał(a): > Czy mozna boot`owac z tego kontrolera dysk twardy, albo CD/DVD? Można. Choć akurat z moją Yamahą 4416 tego nie udało mi się zrobić, gdyż napęd ten strasznie długo się resetuje i szuka płyty, a OpenFirmware ma stosunkowo krótki timeout. Dodatkowo, szyna SCSI jest 2 razy resetowana w czasie normalnego resetu, więc nie ma szans, aby ta nagrywarka zdążyła zgłosić się "z płytą". Dyskiem twardym czy jakimś innym CDkiem nie powinno być problemów. > Gdzie mozna kupic taki kontroler ? Chyba tylko Allegro, albo szukanie po znajomych. Do czego chciałbyś go używać?

[#21] Re: Skaner.

@Marek Szyprowski, post #20

Przede wszystkim do skanera, ale i do dysku twardego oraz cd/dvd romu.
[#22] Re: Skaner.

@Cargo, post #21

To przydałby się lepszy kontroler. czemu nie dysk/cd/dvd na IDE? W pegazie to IDE działa naprawdę wyśmienicie. A na takim kontrolerku to każdy dysk SCSI byłby mocno przyduszony (10MB/s na FastSCSI-2, a na pegazowym IDE jest coś koło 60 MB/s) No i urządzenia na IDE można kupić "w sklepie za rogiem" :)

[#23] Re: Skaner.

@Marek Szyprowski, post #22

Wlasciwie problem rozbija sie o skaner, niestety, wydawalo mi sie ze skaner na SCSI predzej kupie do Amigi/Pegasosa, niz pod USB. Licze, na jakas mini liste skanerow SCSI/USB kompatybilnych z Pegasos/MOS...
[#24] Re: Skaner.

@Cargo, post #10

To trzeba samemu sprawdzić. Niestety w dokumentacji od skanerów tego nie napiszą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem