[#1] Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.
Witam!

Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli komuś z użytkowników MorphOsa pod klasyczną Amigę chciałoby się zerknąć na płytę główną A1200 i podać mi jej wersję. Może dzięki temu uda mi się również zacząć w końcu używać tego systemu.

Ostatnia modyfikacja: 14.09.06 20:14
[#2] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Adam_K, post #1

Rev 2B, o to chodzi?
[#3] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Adam_K, post #1

rev 1B

[#4] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Adam_K, post #1

1D4. Ale czemu to ma mieć znaczenie?

[#5] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Kitech, post #4

Tak, chodzi mi właśnie o te numerki ;) Dzięki :)

> Ale czemu to ma mieć znaczenie?

Ponieważ na moim sprzęcie MorphOS zachowuję się bardzo dziwnie, a mianowicie system zamraża się po jakimś nieokreślonym czasie od jego odpalenia. O swoich problemach pisałem już na tym forum. Sprawdziłem już wszystko i wykluczyłem wszystkie możliwości takiego niewłaściwego działania. Począwszy od zasilania, a na chłodzeniu skończywszy. Sprawdzałem też inne rzeczy - różne moduły pamięci, zmiana czasu dostępu do pamięci, itd., itp.

Doszedłem więc do wniosku, że może moja wersja płyty głównej nie odpowiada MorphOSowi, tym bardziej, że opisując swoje problemy na MorphZonie, uzyskałem informację, że różne wersje płyt głównych różnią się między sobą w sposób na tyle znaczący, iż jest szansa, że system zamraża mi się, bo mam nieodpowiednią wersję płyty...
[#6] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Adam_K, post #5

Wersja wersji różna...

[#7] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Adam_K, post #5

u mnie tez się wieszało ale pointalowalem nowe wersje oprogramowania (klas mui etc) dla mosa i teraz sie nie wiesza ale ja rzadko korzystam z klasyka jednak pegaz jest duuuuuużo lepszy wiec nie jestem reprezentatywny :)

[#8] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Adam_K, post #1

A Ty jaką wersję płyty głównej posiadasz?

(Rev 2B)

[#9] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Adam_K, post #5

Jezeli masz tez czeste zwisy WOSa, to problemem moze byc np. chlodzenie. WOS sobie poradzi. Gdy wywali Jordana to drugi task nie ma problemu. Ogolnie musisz doprawdzic MOSa do takiego stopnia, aby ci sie zamrazal tylko przy korzystaniu z IBrowse. Zrob sobie taki test przez tydzien - otworz obudowe i dmuchaj na powerke solidnym "wiatrakiem", np. jakims przemyslowym wentylatorem chlodzacym otoczenie. Jezeli pozbedziesz sie zwiech (nie liczac IBrowse), to musisz cos zrobic z chlodzeniem powerki).

Druga sprawa, to...priorytety. To co przejdzie na Pegazie, niestety na Classicu moze trwac nawet 5 min i kazdy to uzna za zamrozenie.
[#10] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Andrzej Drozd, post #9

Co jest nie tak z IBrowse na MOSie? U mnie bywały problemy (na Pegazie, ale to nie powinno mieć znaczenia), ale od jakiegoś czasu IBrowse wogóle mi sie nie wiesza. Nic nie zmieniałem, podejżewam, że jakaś klasa MUI mu przeszkadzała, a przypadkiem ją podmieniłem i jest już OK.
A wracając do chłodzenia, to miałem kiedyś mocno przegrzewającego się peceta, aby sprawdzić czy to naprawdę wina temeratury, wziąłem zlewkę 200 ml i wypełniłem ciekłym azotem. Wstawiłem do obudowy na dno i zamknąłem... komputer pięknie pracował do wyparowania azotu (2 h). Po tym czasie się zawiesił :)
[#11] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@wali7, post #10

Czyli komputer Ci się zamroził, ale dopiero po odmrożeniu bo jak był zamarznięty to się nie zamroził!

[#12] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Prince, post #11

nie zawiesił się, bo przymarzł, dopiero jak odmarzł to zaczął wisieć...
taka jest moja koncepcja ;)
[#13] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Andrzej Drozd, post #9

AmigaOS pracuje mi stabilnie i nic się nie zmraża. Tak jak radzisz z wiatrakiem już także próbowałem, ale niestety nic to nie dało.

Nie wierzę również, że to kwestia klas MUI, czy innego softu, bo potrafiło mi zmrozić nawet czyściuteńkiego MorphOSa, świeżo zainstalowanego, podczas gdy jeszcze niczego nie zdążyłem zainstalować.

Najciekawsze jest, że częstotliwość zamrażania systemu jest zależna od humoru MorphOSa ;) Potrafi parę godzin pracować bardzo stabilnie, a innego razu zmraża się minutę po starcie, albo nawet w czasie wykonywania sekwencji startowej.

Dlatego też podejrzewam już tylko albo czarną magię, ;) albo właśnie złą wersję płyty głównej lub jej niesprawność. Choć to drugie chyba też raczej mało prawdopodobne, bo z AmigaOS wszystko działa jak należy...
[#14] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Prince, post #8

Aha, moja wersja to Rev 1D4.

Choć widzę, że pojawił się już jeden głos ;) na ten typ płyty...
[#15] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Adam_K, post #13

Czy jest to goly Morphos, czy moze cos masz zainstalowane? No i czy
sprawdzales czyms pamiec?

[#16] Re: Pytanie do użytkowników MorphOS PUP.

@Kaczus, post #15

Na początku zainstalowałem sobie Opusa razem z dodatkami, ale potem pomyślałem: może to jego wina. Spróbowałem więc z zupełnie gołym MorphOSem, ale pod Ambientem system zamroził mi się również parę razy...

Pamięci niczym nie sprawdzałem, ale wcześniej używałem innych modułów i działo się tak samo, jak na obecnym module 128MB, który później dokupiłem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem