@Zbysiuk,
post #9
Jak jeszcze miałem CRT 21 cali to też miałem ten problem. W 1600x1200 monitor dawał radę nawet 90Hz. Jednak pojawiały się właśnie takie zakłócenia. Jak zmniejszyłem częstotliwość do 85 Hz to były mniejsze, do 75 Hz to już takie tycie tycie. Jak zmniejszyłem do 60Hz to zupełnie ich nie było. No ale 60 Hz na CRT to zabójstwo dla człowieka. Pytałem na liście dyskusyjnej MorphOS i nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi co jest przyczyną. Efekt jest taki, że używałem na 21 calach rozdzielczości 1280x960. Jak kupiłem monitor LCD 21 cali 1600x1200 to ustawiłem 60Hz (na LCD to normalne) i wszystko jest idealnie. Jednak co się dzieje na CRT (a raczej w wyższych częstotliwościach) to nie wiem. Przez dłuższy czas panowała teoria, że karta graficzna nie wyrabia takiej częstotliwości w takiej rozdzielczości. Jednak ta teoria upadła jak ktoś sprawdził to pod Linuxem i tam było wszystko w porządku. Najprawdopodobniej to wina obecnej wersji sterowników do Radeona. Czy w MorphOS 1.5/2.0 jest lepiej to nie wiem, bo wszyscy teraz mają LCD i to najczęściej 1280x1024. No a nawet jak ktoś ma 1600x1200 to i tak ma 60Hz więc jest dobrze. No i nie bardzo jest komu sprawdzić taką rozdzielczość z taką częstotliwością na MorphOS 2.0.
Ostatnia modyfikacja: 15.03.08 20:06