[#1] Czy Pegasos to bezpośredni następca projektu Amiga Rage 2 ?
Witam!
No właśnie. W ACS z 99 roku nie pamiętam numeru czytałem o projekcie Amiga Rage 2 i nowym systemie operacyjnym tworzonym na jądrze QNX Neutrino przez PHASE 5. Czy coś z tego wyszło? Czy Pegasos i MorphOS ma jakikolwiek związek z tym projektem. Szukałem w Internecie i na PPA, ale nie uzyskałem odpowiedzi na to pytanie. Dlaczego pytam? Ostatnio czytam książkę Systemy czasu rzeczywistego QNX6 Neutrino pana Jędrzeja Ułasiewicza i jestem pod dużym wrażeniem możliwosci tego systemu. Zanim mnie ktoś skrytykuje, wyjaśniam że kupiłem tę książkę m.in dlatego, że przeczytałem o wspomnianym wyżej projekcie PHASE 5 i gdy Internet przestał mi wystarczać (informacje o RTMOS), siegnąłem po tę bardzo ciekawą i przystępnie napisaną książkę. Niestety bardzo słabo znam założenia MorpOs-a, więc liczę, że pomożecie rozwiać mi moje wątpliwości (ma coś wspólnego czy też nie) w tej materii.
Pozdrawiam :P OK

[#2] Re: Czy Pegasos to bezpośredni nastêpca projektu Amiga Rage 2 ?

@ender, post #1

o projekcie Amiga Rage 2

Z tego co pamiętam to AmiRage K2(tak chyba brzmiała poprawna nazwa tego projektu/prototypu) wywodzi się z wcześniejszych A-Box/Pre-Box.Bodajże miało to mieć od jednego do czterech PowerPC 604 i posiadać jakąś specjalizowana kość "Caiphirina" (czy jakoś tak..już nie pamiętam).Z Pegasosem ma to tyle wspólnego że po padzie Phase5 cześć inżynierów przeszła do Bplanu.

EDIT: Pochrzaniłem - To A/Box miał mieć chip o nazwie Caiphirinha

Ostatnia modyfikacja: 18.03.08 21:55
[#3] Re: Czy Pegasos to bezpośredni nastêpca projektu Amiga Rage 2 ?

@waldiamiga, post #2

A MorphOs? Ma jakiś związek z QNX Neutrino, albo innym RTMOS? Gdzie mogę poczytać po polsku o jądrze MorphOs-a, na czym bazuje, skąd się wywodzi? Jakoś mi to umknęło.

[#4] Re: Czy Pegasos to bezpośredni nastêpca projektu Amiga Rage 2 ?

@ender, post #3

A MorphOs?

To mial byc AmigaOS4. Panowie jednak sie poklocili, "wytlukli dzbanki i podarli nowe koszule". Kij wie gdzie, kiedy i kto byl winny.
AmigaOS4 zostal nazwany MorphOSem, a pozniej powstal nowy AmigaOS4, nazwany AmigaOS4
[#5] Re: Czy Pegasos to bezpośredni nastêpca projektu Amiga Rage 2 ?

@ender, post #3

Ma jakiś związek z QNX Neutrino

Chyba tylko to,że oba mają okienka i ikonki :)
Jedyną wersję QNX jaką widziałem to ta "słynna" beta mieszcząca się na jednej dyskietce.
[#6] Re: Czy Pegasos to bezpośredni nastêpca projektu Amiga Rage 2 ?

@waldiamiga, post #5

Warto wiedzieć, że MorphOS jest oparty na mikrokernelu Quark. To Quark całkowicie kontroluje Pegasosa czy Efikę, a cały MorphOS jest jedynie jego (jedynym) procesem. W planach było stworzenie QBoxa, czyli bazowanego na amigowym systemu, w którym każdy proces byłby procesem Quarka, co zaowocowałoby między innymi ochroną pamięci i innymi cechami, niestety skutkowałoby też brakiem kompatybilności wstecz. Niestety QBox pozostał w planach, mamy tylko ABox, czyli samotny proces Quarka, wewnątrz któego "dzieje się" cały MorphOS.

[#7] Re: Czy Pegasos to bezpośredni nastêpca projektu Amiga Rage 2 ?

@ender, post #3

W latach 90-tych pojawiało się sporo zapowiedzi nowych platform, które odwoływałyby się do tradycji Amigi (głównie poprzez kompatybilność z aplikacjami AmigaOS) lub jakoś twórczo próbowały ją rozwinąć, ale żaden ambitniejszy projekt nie został zrealizowany (pewnie nie z racji jakiegoś "fatum", tylko dlatego, że najwyraźniej tego typu działalność nie była już wówczas opłacalna). Rozwijane za to były pomysły w rodzaju spóźnionego o 5-10-15 lat AmigaOS, kierowanego już nawet nie do hobbystów tylko fanatyków oraz hobbystyczny MorphOS/Pegasos, którego nieliczni użytkownicy twierdzą dziś że są spadkobiercami tradycji Commodore, która rzekomo na łożu śmierci wybrała platformę PowerPC i zgodność z binarkami OS3.1 jako wyznacznik amigowości, co jest wierutną bzdurą.

Pewnie znasz tę stronkę - tutaj możesz przeczytać o AMIRAGE K2:
http://www.amigau.com/aig/amirage.html
i o wszystkich innych amigopodobnych i amigopochodnych pomysłach i wynalazkach.

Na bazie QNX (x86) w 2001 roku powstał AmigaOS XL - http://www.amigahistory.co.uk/emulators/amigaosxl.html - tutaj można znaleźć test tego "systemu-emulatora" http://www.osnews.com/story/604
[#8] Re: Czy Pegasos to bezpośredni nastêpca projektu Amiga Rage 2 ?

@Grzegorz Kraszewski, post #6

hmm, o ile tam kiedyś czytalem to chyba w quarku siedzi server czasu i może jeszc ze coś tam.

poza tym dorobienie qboxa (nawet tylko biblioteki std C) i api do komunikacji pomiędzy aboxem i qboxem (cos a'la komuniakcja miedzy jądrem a przestrzeniąużytkownika w linuxie) było by fajną sprawą bo można by było
a) testować algorytmy wzglednie bezpiecznie
b) stawiac servery jakis usług

[#9] Re: Czy Pegasos to bezpośredni nastêpca projektu Amiga Rage 2 ?

@galu, post #7

Co do twierdzenia o byciu spadkobiercami, to nie wszyscy użytkownicy MorphOS-a tak twierdzą. Co więcej, do tegoż spadku pretendują także użytkownicy AmigaOS 4, a również wybrali PowerPC i kompatybilność z binarkami OS 3.1. Co do wyboru PowerPC przez Commodore, to jest akurat prawda (z tym, że poza samym wyborem Commodore niewiele już w tym temacie zrobiło). A jeżeli kompatybilność ze starymi binarkami Cię uwiera, to rozejrzyj się - to raczej dość normalne zjawisko, ot chociażby binarki MS-DOS w Windowsie, czy binarki PPC w MacOS x86, więc co w tym dziwnego? No i na zakończenie, po co ta agresja w poście? :D

[#10] Re: Czy Pegasos to bezpośredni nastêpca projektu Amiga Rage 2 ?

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Za agresję przepraszam jeśli takowa była :)
[#11] Re: Czy Pegasos to bezpośredni nastêpca projektu Amiga Rage 2 ?

@galu, post #7

Dzięki przejrzę.

[#12] Re: Czy Pegasos to bezpośredni nastêpca projektu Amiga Rage 2 ?

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Poszukam o tym kernelu informacji w sieci. Dzięki.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem