[#1] Dysk 750GB
Kupiłem sobie takie maleństwo i jest źle. To znaczy dysk jest widoczny, ale jako 256GB tylko. W scsiconfig dokładnie jest pokazywane dla partycji na cały dysk 262096MB. W tej chwili dysk jest ustawiony na Cable Select i jest sam na pierwszej taśmie Primary. Jeszcze dziś sprawdzę po ustawieniu go na Master. Ale do tej pory miałem na Cable Select właśnie, bo na Master bywało, że dysk w ogóle nie był widoczny. Jakieś pomysły? Zastanawiam się, i to jest główne pytanie, czy pod MOS2.0 w programie HDConfig będzie dobrze... Jeszcze będę też go próbował sprawdzić po podłączeniu jako Slave. Niestety, na każde takie sprawdzenie muszę czekać, bo potrzebuję pomocy drugiej osoby do tego. Aha, jest to dysk Segate Barracuda ATA/100, ale to jest najmniej ważne.

Ostatnia modyfikacja: 01.06.08 10:42
[#2] Re: Dysk 750GB

@lubmil, post #1

Domyślam się, że używasz SFS?
Wygląda na ograniczenie kontrolera. Sprzęt nie potrafi obsłużyć dysków większych niż 256GB.
Ustawienia Master/Slave/Cable Select ma znaczenie tylko w trakcie wykrywania dysku, w czasie startu komputera i zmiana tego ustawienia raczej nie sprawi, że kontroler zobaczy brakujące 500GB. :(
[#3] Re: Dysk 750GB

@lubmil, post #1

SCSIConfig miał coś zrąbane z obliczaniem geometrii, ztcp są trzy przyciski do tego, jeden z nich na pewno będzie działał :)
[#4] Re: Dysk 750GB

@APC74, post #2

No raczej na pewno nie do 256GB, bo ten co miałem do tej pory miał 320GB. A używam SFS rzeczywiście.

Ostatnia modyfikacja: 01.06.08 11:09
[#5] Re: Dysk 750GB

@Jacek Piszczek, post #3

Ma zrąbane i to bardzo. Jak się w config drive wciśnie Reload geometry, to pokazuje niby dobre parametry dysku, ale wtedy cały dysk jest widziany jako 8GB. Jak natomiast wciśniemy Optimal geometry, to też pokazuje dziwne rzeczy (np. że liczba głowic jest 1), ale działa. Tak do tej pory miałem i na dysku tym ostatnim 320GB i wcześniej na 160GB. Mamy więc dwa przyciski, a nie trzy.I rzeczywiście jeden z nich jak do tej pory działał.

Ostatnia modyfikacja: 01.06.08 11:14
[#6] Re: Dysk 750GB

@lubmil, post #5

To co? Optimal geometry daje Ci zle wyniki? Nie mozesz partycji robic poza jakas wielkosc? Pamietaj tez ze limit partycji SFS to 128GB.
[#7] Re: Dysk 750GB

@lubmil, post #5

ZTCW nowe dyski i tak po swojemu robia.czy wpiszesz 8 glowic czy 128 one i tak ustawia po swojemu.zachowano jedynie wsteczna kompatybilnosc. co do partycji to Jacek pisal,raczej wie co mowi,my chyba wglad do zrodel ;)

w ostatecznosci trzeba sie dowiedziec jakie sa ograniczenia sprzetowe/systemowe pegaza/mosa

[#8] Re: Dysk 750GB

@Jacek Piszczek, post #6

Tak, Optimal daje złe, bo pokazuje, że jest 1 głowica, a głowic jest 16. No ale wtedy działa dobrze. A to, że partycja może mieć max 128GB to wiem. Czy ja próbowałem większe robić... Jedynie jak nie ma żadnej partycji, to przy dodawaniu proponuje maksymalną wielkość Mbytes. No i wtedy widać jak dysk jest widziany (w megabajtach).

Odpisując od razu na #7 koment...
Nie do końca tak jest, że cokolwiek by się wpisało w parametrach dysku, to dysk sam sobie ustawi prawidłowe wartości i będzie dobrze działał. Jak się da Reload Geometry, to w tym dysku pokazuje, że głowic jest 8, a naprawdę wg specyfikacji Seagate jest 16. No i wówczas dysk jest widziany jako 8GB.

Dalej ponawiam pytanie - czy jest nadzieja, że pod MOS2.0 będzie dobrze?

Bo nie wiem czy w Pn próbować go oddać lub wymienić na mniejszy, czy czekać...

[#9] Re: Dysk 750GB

@lubmil, post #5

Jak dobrze zrozumiałem to do tej pory uzywałeś dysku 320 Gb. Ja właśnie mam zamiar kupić sobie coś takiego a dokładniej Seagate 320GB, 7200 rpm, 16 mb cache pomysł Czy w przypadku takiego dysku nie było problemów z jego prawidłową instalacją i konfiguracją? Mój konfig to Pegas I z 512 ramu.
[#10] Re: Dysk 750GB

@Jacek Piszczek, post #6

Pamietaj tez ze limit partycji SFS to 128GB.

Znów trzeba będzie dzielić dyski na 10 partycji. Jak ja tego nie lubię... Rety, te nasze software-owe standardy zupełnie nie nadążają za sprzętem. :( Zdawało się, że po uwolnieniu się od Classica i FFS tego typu problemy mamy z głowy. A tu bach - znów dysk z 10 partycjami. Oczywiście jeżeli uda się podłączyć te marne 1TB i będzie to widziane jako 1TB. Uffff...

[#11] Re: Dysk 750GB

@Jacek Piszczek, post #6

Pamietaj tez ze limit partycji SFS to 128GB.

A czy ten limit nie jest przypadkiem zależny od rozmiaru bloku?

[#12] Re: Dysk 750GB

@Kamul, post #11

Jest zależny, aczkolwiek dla SFS wynosi właśnie 128GB. Jednak dla SFS2 limit partycji to 1TB. :D Więc wystarczy jeszcze na jakiś czas.
Max. rozmiar pliku to 4GB

EDIT: Chociaż w dokumentacji jest mała niekonsekwencja - w readme jest limit 1TB a w guide 2TB (dokładnie "2000GB"). Ma ktoś pod ręką dysk 2TB, żeby to sprawdzić? ;)

Ostatnia modyfikacja: 01.06.08 16:26

Ostatnia modyfikacja: 01.06.08 16:28
[#13] Re: Dysk 750GB

@MDW, post #10

A ja bym lubił, gdyby było dobrze widziane. Na Amidze (a Pegasos to niby nie Amiga?!) mam dwa dyski po 60GB w trybie split pod fast-ata. Łatwo zobaczyć, że mam 30 partycji

[#14] Re: Dysk 750GB

@lubmil, post #8

l> Jedynie jak nie ma żadnej partycji, to przy dodawaniu proponuje

No to już nie rozumiem o co Ci chodzi. Da się użyć całej wielkości dysku zakładając partycje czy nie?
[#15] Re: Dysk 750GB

@ZED^lM, post #9

Żadnych problemów! Właśnie w tej chwili mam taki wsadzony do pudła. Już tak raczej zostanie. A ten wielki będę próbował wymienić na mniejszy, albo się sprzeda. Kiedyś jak do Amigi kupiłem sobie za duży i nie chciało mi działać, to go sprzedałem szefowi siostrzeńca z pracy. Może i teraz ktoś się trafi. Albo będzie leżał i czekał aż kupię peceta. Heh, a kiedyś na Liście pegasos-pl zapewniano mnie, że Pegasos obsłuży poprawnie dysk do kilku terabajtów.

Ostatnia modyfikacja: 01.06.08 17:48
[#16] Re: Dysk 750GB

@Jacek Piszczek, post #14

Da się., ale taka partycja po szybkim formacie maa 80MB. march123 kiedyś tłumaczył na ircu jak to jest gdy będzie za duża, tzn. większa niż 128GB. Tutaj jednak bardziej chodzuiło o sprawdzenie ile MB proponuje, a nie o zakładanie jej (wyraźnie to napisałem). Inna sprawa, że scsiconfig powinien pilnować max wielkości partycji przy zakładaniu, a nie robi tego.

Ostatnia modyfikacja: 01.06.08 18:39
[#17] Re: Dysk 750GB

@APC74, post #2

Ale jednak sprawdziłem go jako Master na Primary, bo pomyślałem, że może przy tym Cable Select jest inaczej widziany (obcięcie pojemności). Innej zworki tam nie ma. Potem jeszcze sprawdziłem go na drugiej taśmie jako Slave, tam gdzie normalnie śpi sobie dysk 160GB. W obu przypadkach to samo. W sumie by go można używać jako 256GB, choć nie sprawdziłem w praktyce czy by wszystko było dobrze. To znaczy sprawdziłem o tyle, że oprócz partycji startowej 8GB utworzyłem jeszcze dwie po 125 i 123. Coś tam na te większe przekopiowałem, i to wszystko.

Ostatnia modyfikacja: 01.06.08 18:05
[#18] Re: Dysk 750GB

@APC74, post #12

Nawet gdyby ktoś miał pod ręką to nic z tego. Bo skoro źle widzi 750GB to i 2TB też by raczej źle widział.

[#19] Re: Dysk 750GB

@lubmil, post #16

Wydaje mi się, że SCSIConfig ma 3 przyciski od geometrii, ale zwalone pozycjonowanie i nie zawsze go widać. Spróbuj z inną czcionką :)
[#20] Re: Dysk 750GB

@Jacek Piszczek, post #19

Rzeczywiście są trzy przyciski. Tego trzeciego prawie nie widać. Po jego wciśnięciu pojawiają się dwa ptaki, a parametry chyba identyczne jak dla Optimal. Właśnie sprawdziłem. Niestety dalej 256GB.

[#21] Re: Dysk 750GB

@Jacek Piszczek, post #14

Kończę ten wątek, bo problem został rozwiązany. Winny okazał się program scsiconfig. March123 wyliczył mi prawidłową geometrię dla tego dysku i po wpisaniu tych wartości w Config Drive jest 715326MB, czyli tak jak być powinno. Wynika z tego, że gdybym jednak poczekał na MOS 2.0 to by też było dobrze, bo HDConfig by dobrze tę geometrię ustawił. Podam tutaj te wartości, bo może komuś się przyda

Cylinder: 32768
Heads: 1
Block per Track: 44712

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem