[#1] dwa systemy mos
Witam Czy może ktoś mi poradzić jak zrobić na Pegazie 1 aby można wybierać pomiędzy Mosem 1.4.5 a Mosem 2.0? automatyczny start ustawiłem na partycję z mosem2.0, ale chciałbym mieć możliwość odpalenia również starego mosa. Podawanie ścieżki dostępu do partycji z Mosem 1.4.5 nic nie daje - dostaję informację, że filesystem is not supported. Partycja jest oczywiście FFS.

[#2] Re: dwa systemy mos

@Pero, post #1

Wydaje mi się że mógłbyś zrobić obydwie partycje botujące i zastosować program Bootmenu. Wtedy w OF-ie wybrałbyś sobie który system masz uruchomić. Ja mam tak z MOSem i Fedorą
[#3] Re: dwa systemy mos

@Arbuz, post #2

I tak mi działa Mos 2.0 i Debian. Ale starego mosa nie mogę zmusić do pracy. To znaczy mozna, ale trzeba w odpalonym systemie uruchomić program HDConfig i dla partycji, którą chcę uruchomić (z Mosem 145 np.) trzeba włączyć flagę "botowalna" a dla partycji aktualnie uruchomionej tą flagę trzeba wyłączyć. Całą prawie sobotę walczyłem z tym tematem i wydaje mi się nie do przeskoczenia. Prawdopodobnie jest to wina OF dla Pega 1. Ale nie wiem tego na pewno.

[#4] Re: dwa systemy mos

@Pero, post #3

Temat do przeskoczenia.
U mnie wyglada to tak (Peg 2) :
Na partycji FFS jest boot.img dla nowego i starego MOSa
Aby odpalic nowego mosa wpisuje
boot boot2.img BM BOOTDEVICE=DH4

DH4 to partycja bootowalna i SFS

Stary MOS odpalam standardowo
boot boot.img
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem