[#1] Polskie znaki w MOSie 2.0
Witam,
mały (mam nadzieję trywialny) problem. Nijak nie mogę ustawić polskich czcionek w MOSie2.0. Pozmieniałem gdzie się da (ustawienia systemu i MUI) czcionki na Times (ew. Courier) Latin2 i nic... to znaczy jedyna różnica jest taka, że zamiast dziwnych znaków w miejscu ogonków mam obecnie spacje. Nie pamietam gdzie to trzeba ustawić - trzeba coś mieszać z TTF Managerem? (coś tam ustawiłem z 8859-2 i kliknąłem na czcionkę Times - regular i dałem install... ale nic to nie dało).
Co robię źle? Help.
I inna sprawa - gdzie zmienić ustawienia w Sputniku aby tekst wspisywany np. w komencie na PPA miał polskie znaki w okienku (też pamiętam, że ustawiało sie to w którejś z klas MUI - ale nie pamiętam gdzie)?
[#2] Re: Polskie znaki w MOSie 2.0

@wali7, post #1

Nic nie trzeba mieszać TTF Managerem. Wybierasz iso-8859-2.txt jako mapę kodową, dwuklik na czcionkę i tam tylko Install. Później ewentualnie reset ;)

A w Sputniku jeśli dobrze kojarzę to zakładka String w MUI.

[#3] Re: Polskie znaki w MOSie 2.0

@grxmrx, post #2

W preferencjach klawiatury jest checkmark, który wybierze automatycznie stronę kodową, także wystarczy zainstalować dowolnego TTFa z polskimi krzaczkami i po resecie będą działać.
[#4] Re: Polskie znaki w MOSie 2.0

@wali7, post #1

U mnie pomogło przegranie z Win paru czcionek (Arial, TimesNewRoman, Verdana, Courier) i mozolne poprzestawianie w ustawieniach Ambienta/MUI/ewentualnie MUI poszczególnych programów z domyślnej czcionki na tą moją.
[#5] Re: Polskie znaki w MOSie 2.0

@wali7, post #1

W liście zmian i nowości jest m.in. wsparcie dla Unicode. Może gdyby się teraz na to przestawić to zniknęłyby w końcu odwieczne boje z polskimi haczykami?
[#6] Re: Polskie znaki w MOSie 2.0

@recedent, post #4

Ja po zainstalowaniu nowego MOSa dorzuciłem (oczywiście do SYS a nie MOSSYS, którego z założenia prawie nie ruszam) wszystkie potrzebne rzeczy z moich poprzednich systemów (niektóre tak przerzucam od czasów gołej A1200 z HDD). No i tak samo dorzuciłem fonty TTF, których używałem w MOS 1.4.5. W związku z tym, że po instalacji systemowe fonty nie miały polskich znaków to pozamieniałem ja na te moje stare (instalowane niegdyś FTManagerem z ISO8859-2). No i teraz mam wszędzie. Ale musiałem "przelecieć" się po całych preferencjach MUI i pozamieniać. Zastanawiam się dlaczego domyślny font, który jest po instalacji MOSa nie ma polskich znaków. Przecież polska część użytkowników to dosyć istotna grupka. To tak ciężko wrzucić fonty z polskimi znakami? A może chodzi o jakąś licencję czy coś takiego?

Ostatnia modyfikacja: 07.07.2008 06:45:28
[#7] Re: Polskie znaki w MOSie 2.0

@recedent, post #4

To ja jeszcze dołożę swoje, że wszędzie poustawiałem Ariala, ale w ustawieniach Button musi siedzieć inna czcionka, bo akurat w Buttonie Arial wyświetla się bez polskich krzaczków. No to mam Verdanę... Ki czort?

Ostatnia modyfikacja: 07.07.2008 09:44:56
[#8] Re: Polskie znaki w MOSie 2.0

@MDW, post #6

To tak ciężko wrzucić fonty z polskimi znakami? A może chodzi o jakąś licencję czy coś takiego?

Dokładnie tak. Ale polskie znaczki już się dorabiają, więc będą.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem