[#1] Efika - problem sprzętowy?
Witam,
moja Efika dotarła do mnie lekko uszkodzona:
http://img440.imageshack.us/img440/3645/efika1aws4.th.jpg
http://img53.imageshack.us/img53/7083/efika1bzi5.th.jpg
Opakowanie nie było zniszczone, więc myślę że powstało to na jednym z etapów produkcyjnych.
Samo gniazdo mimo że jest mocno przekrzywione, wydaje się być przylutowane poprawnie. Bardziej niepokoi mnie element za gniazdem (kondensator?).
Do niedawna brałem ten defekt za problem natury kosmetycznej - Efika leżała sobie w pudełki i czekała na system (czyli Morphosa 2.0).
Teraz gdy staram się odpalić obraz z klucza USB (gdy pojawi się ok, wpisuję: boot scsi:0 morphos-2.0-efikainstall.img), dostaję komunikat: "error: error while trying to load or boot"
Polecenie show-scsi pokazuje że pendrive jest widoczny, mogę nawet na niego przejść poprzez komendę cd scsi:0, jednak później polecenie ls nic nie pokazuje.
Dodam że pendrive to Kigston Traveler II (testowałem na dwóch, jeden 1GB, drugi 8GB).
Nie wiem czy ten problem wiązać z uszkodzeniem płyty, czy też ma inną naturę. Macie jakieś pomysły?

[#2] Re: Efika - problem sprzętowy?

@nex_t, post #1

Wydaje mi sie, że powinieneś spróbować jeszcze z innym pendrakiem, najlepiej innej firmy niż kingston. Miałem podobny problem z travelerem 1gb w czasach jak jeszcze kombinowałem na efice z linuksem.
Efika bardzo lubi np. kingmaxy.

Aha, sprawdź czy to przekrzywione gniazdo świeci czerwonym kolorem. Tylko nie wiem czy robi to od razu, czy dopiero pod mosem - nie mam w tej chwili dostępu do sprzętu i nie mogę sprawdzić.

Ostatnia modyfikacja: 09.07.2008 21:24:47
[#3] Re: Efika - problem sprzętowy?

@nex_t, post #1

a zmien nazwe pliku na mos2-install.img

[#4] Re: Efika - problem sprzętowy?

@il_capitano, post #2

Ok, dzięki za podpowiedź - poszukam u znajomych czegoś innego niż kingstony. Mam nadzieję że to rozwiąże problem.
Sprawdziłem przed chwilą gniazdo - nie świeci.
[#5] Re: Efika - problem sprzętowy?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

Zmieniałem nazwę pliku na boot.img (oczywiście zmieniłem również argument w poleceniu boot) - nie pomogło.

[#6] Re: Efika - problem sprzętowy?

@nex_t, post #5

Mam podobny pendrive (Kingston DataTraveler II+ MiGO) i ten sam problem. Zmień pendrive. Raz udało mi się go zmusić do współpracy z OF, od tamtej pory używam TFTP.

[#7] Re: Efika - problem sprzętowy?

@nex_t, post #1

Co do złącza to moje też jest lekko przekrzywione (mniej niż u Ciebie) na inne porty to nie wpływa. Ja też miałem problem z kingstonem u mnie pomogło jak podzielilem 2GB na 2 partycje (0,5 i 1,5 GB) i sformatowanie pierwszej na FAT16. Po tym zadziałał.

[#8] Re: Efika - problem sprzętowy?

@nex_t, post #1

Jesli chodzi o gniazdo to u mnie jest identycznie. Jak do tej pory nic sie jeszcze nie zepsulo.

Jesli chodzi o Pena to u mnie wystartowal dopiero na trzecim penie, Kingston Data Traveller 1GB.

Zycze powodzenia w bojach OK

[#9] Re: Efika - problem sprzętowy?

@Sir_Lucas, post #8

To mnie uspokoiliście :). Jutro poszukam innego pena i mam nadzieję że pchnę instalację do przodu. Dzięki za odpowiedzi.
[#10] Re: Efika - problem sprzętowy?

@nex_t, post #5

a na taka nazwe jak napisalem tez zmieniles i sprawdziels?

[#11] Re: Efika - problem sprzętowy?

@nex_t, post #4

co do tego gniazda mam podobie z tym, ze nie az tak przesadnie krzywo wlutowane, na poczatku swiecilo mi odrazu po wlaczeniu efiki, a teraz dziwne wcale mi nie swieci

[#12] Re: Efika - problem sprzętowy?

@nex_t, post #1

jakby co to jeszcze mozesz sprobowac odpalic przez tftp z innego kompa w sieci

[#13] Re: Efika - problem sprzętowy?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> a na taka nazwe jak napisalem tez zmieniles i sprawdziels?

Sprawdziłem, myślę że problemem nie jest nazwa, tylko pendrive który co prawda jest widziany przez OF Efiki, ale nie chce mu się z nim gadać..

[#14] Re: Efika - problem sprzętowy?

@Akcja Sucharek, post #12

Akcja Sucharek napisał(a):

> jakby co to jeszcze mozesz sprobowac odpalic przez tftp z
> innego kompa w sieci

Spróbowałem i system już mam zainstalowany :)
Dziękuje Wam za podpowiedzi, jakoś przegapiłem możliwość zbotowania Efiki z TFTP.

[#15] Re: Efika - problem sprzętowy?

@nex_t, post #1

Porażkowe te Efiki, 3 osoby piszą, że mają taki kwas z tym gniazdem?? Jestem zdziwiony, jak taki babol mógł przejść kontrolę jakości u producenta :((

[#16] Re: Efika - problem sprzętowy?

@skipp, post #15

tak, straszny kwas. jak smieli krzywo wlutopwac gniazdo w sprzecie za 99 $. i teraz trzeba poswieciec 20 sekund zeby samamu wyprostowac. a w ogole to byli na tyle zlosliwi ze to gniazdo dziala mimo tego ze jest krzywo. a mogli dac prosto a niedzialajace, przyklady jak to robic juz byly...

[#17] Re: Efika - problem sprzętowy?

@skipp, post #15

Ja mam dwie Efiki i w obu jest wlutowane prosto .

[#18] Re: Efika - problem sprzętowy?

@skipp, post #15

Pewnie dlatego, że produkcję przeniesiono z Niemiec do Hin
[#19] Re: Efika - problem sprzętowy?

@Jacek Piszczek, post #18

Jacek Piszczek napisał(a):

> Pewnie dlatego, że produkcję przeniesiono z Niemiec do Hin
>

To wygląda na to, że mam specjalną Hińską edycję ze skośnym gniazdem. Dobrze że chociaż PCI jest proste ;)

Tak już poważniej, to korci mnie by zanieść moją Efikę do jakiegoś wykwalifikowanego serwisu elektronicznego i w związku z tym mam pytanie: Czy w przypadku, gdyby w serwisie uszkodzili mi płytę, to po zakupie drugiej Efiki będę musiał jeszcze raz zarejestrować system, czy też będę mógł skorzystać z posiadanego już klucza?

[#20] Re: Efika - problem sprzętowy?

@nex_t, post #19

Będzie trzeba jeszcze raz (inny MAC), chyba że się jakoś dogadasz i udowodnisz, że poprzednia zdechła nieodwracalnie.

[#21] Re: Efika - problem sprzętowy?

@nex_t, post #19

Zamiast do elektronika .. nie lepiej najpierw zatakowac bplan ? :)

[#22] Re: Efika - problem sprzętowy?

@ChaL, post #21

Chciałem sprawę załatwić szybko i od ręki, dlatego pomyślałem o jakimś serwisie elektronicznym. W sumie to sam też mógłbym spróbować poprawić ten defekt, bo jakieś doświadczenie w tego typu sprawach mam - tyle że mój stosunek do Efiki jest zabarwiony emocjami, więc ręka mogłaby mi zadrżeć ;)
Gdyby sprawą zajął się bplan to właściwie odpadłby problem ryzyka uszkodzenia płytki, ale nie wiem czy jest sens zawracać im głowę tego typu sprawami.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem