[#1] camera
Jestem zadowolonym posiadaczem Canona 350D. Sprawdzal sie we wspolpracy z MOS 1.4.5 i programem PTP DigCam. Ten duet wraz z Show Girls i ImageFX cieszyl moje oczy, ale pojawila sie rysa - Poseidon 4 nie widzi aparatu tak jak jego poprzednik. Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem? Czy jest jakas rada na te ewidentna niedorobke? A moze ja cos zle zamontowalem?

[#2] Re: camera

@Zbysiuk, post #1

A co na to log z poseidona?
Czy inne urzadzenie masstorage wykrywa poprawnie?
[#3] Re: camera

@Zbysiuk, post #1

jest jakas opcja(tooltype) w samym programie ptp digcam ktora umozliwiala dzialanie niektorym aparatom,chociaz jezeli dzialal wczesnej to i pozniej powinen dzialac.sprobuj tak czy inaczej.

[#4] Re: camera

@Zbysiuk, post #1

A spróbuj podłączyć aparat do USB i zresetuj Pegaza. U mnie w inny sposób nie zobaczę karty pamięci i pamięci Sony Ericssona k800i bo zwiecha następuje
[#5] Re: camera

@Zbysiuk, post #1

Mam aparat Canon A710IS i podobnie jak u Ciebie nie jest widziany pod nowym Poseidonem. Wkurzające to jest, taki bubel niesprawdzony z MOSem 2.0 dać.
Chcąc zgrać coś z niego odpalam z cd MOSa 1.4.5 i jest ok.
[#6] Re: camera

@deez, post #5

Bo Canon to bubel, że nie działa z mass storage... A poważniej. Trzeba nowemu poseidonowi zabronić automatycznego powiązania urządzenia z klasą "ptp.class". Wtedy PtpDigiCam powinien zacząć działać.

[#7] Re: camera

@Grzegorz Kraszewski, post #6

To jest mysl - musze sie dobrac do niego..
Zaraz wszyskie pomysly wyprobuje. Dam znac.

[#8] Re: camera

Dziwna sprawa jest - ten aparat jest widziany tylko przez hub.class. Jesli natomiast wlacze pendriva to obslugiwany jest przez massstorage.class. Nie mam ptp.class w zakladce classes - dziwne !?
Jesli nie ma dedykowanej klasy to powinien zadzialac z ta co poprzednio massstorage - myle sie?

[#9] Re: camera

wyglada to tak:
5-poseidon.library: GET_DESCRIPTOR (len 9) failed: response timeout (6)
10-poseidon.library: Could not acquire device configuration for Cls=0/Vdr=04A9/PID=30EF
0-hub.class: New device 'Cls=0/Vdr=04A9/PID=30EF' at port 3. Very nice.
0-hub.class: Zapping device 'Cls=0/Vdr=04A9/PID=30EF' at port 3!
5-poseidon.library: Reading language array descriptor (len 2) failed: response timeout (6)
5-poseidon.library: Reading string descriptor 1 (len 2) failed: response timeout (6)
5-poseidon.library: Device probably dropped dead!
5-poseidon.library: Reading string descriptor 2 (len 2) failed: response timeout (6)
5-poseidon.library: Automatically powercycling port for 'Cls=0/Vdr=04A9/PID=30EF' due death event.
5-poseidon.library: GET_DESCRIPTOR (len 9) failed: response timeout (6)
10-poseidon.library: Could not acquire device configuration for Cls=0/Vdr=04A9/PID=30EF
0-hub.class: New device 'Cls=0/Vdr=04A9/PID=30EF' at port 3. Very nice.
0-hub.class: Zapping device 'Cls=0/Vdr=04A9/PID=30EF' at port 3!
0-hub.class: New device 'MyDrive' at port 3. Very nice.
0-massstorage.class: Postconfig patchflags 0x0302 ModeXLate SimpleSCSI NoReset.
0-massstorage.class: MSD 'MyDrive' LUN 0 available through usbscsi.device unit 0!
0-massstorage.class: Device 'Mighty Drive' is of Direct Access type.
0-massstorage.class: Removable Task started.
0-massstorage.class: Trying to mount unit 0 via MorphOS mount.library.
0-hub.class: Device 'MyDrive' at port 3 is gone!
0-massstorage.class: 'MyDrive' retreated, pitful coward.
0-massstorage.class: Trying to dismount unit 0 via MorphOS mount.library.
0-massstorage.class: Removable Task stopped.

Najpierw podlaczylem canona a pozniej pendriva.

[#10] Re: camera

Bubel jak bubel. Panasonic FX50 nie chciał działać z MOS1.45 a przy MOS2 śmiga aż miło. Coś poprostu nie jest to końca zgrane
[#11] Re: camera

@Zbysiuk, post #8

Ale na plytce na pewno masz ptp.class
[#12] Re: camera

@Norbert, post #11

Poszukam. To na 100% powinno byc do zrobienia, tylko czasem zajmuje sporo czasu.

[#13] Re: camera

@AmiChris, post #3

@ AmiChris
jest jakas opcja(tooltype) w samym programie ptp digcam ktora umozliwiala dzialanie niektorym aparatom

chodzi chyba o CANONDOWNLOAD
[#14] Re: camera

Bubel to jest według mnie nowy Poseidon. A poważniej to nie sądze aby to pomogło.... ale może lepiej powiedz jak to zrobić, zobacze czy coś się zmieni.

Ostatnia modyfikacja: 20.07.2008 23:21:50
[#15] Re: camera

@deez, post #14

Znalazlem ptp.class = aparat nie jest nawet widziany przez ta klase. Chcialem uzyc starej massstorage, ale to na nic. Nie mozna zmusic Tridenta do korzystania ze starego softu.
Z tego co widze, podgladajac liste dyskusyjna MOSa to nie jedyny problem z USB. Mam nadzieje, ze pojawi sie update.

[#16] Poseidon w MOSie2.0 nie taki zły

@Arbuz, post #10

Odgrzeję stary wątek ;)
Co by nie szło w świat, że nowy Poseidon dla MOSa to bubel, pochwalę go za bezbłędne współdzianie z cyfrówką Panasonic DMC-FZ8. OpenSuse11 jakoś nie lubi tego aparatu, zaś pod Vistą działa powoli (zarówno pokazywanie miniaturek, jak i ściaganie fotek). Tak więc nie jest tak źle :)
Dodam, że nie mam problemów z ŻADNYM urządzeniem USB, a używam: klawiatury USB, myszki USB, karty PCI USB2.0 NEC (nowe sterowniki w MOSie 2.0 są świetne), jakiegoś badziewiastego huba 2.0 (wcisnąłem go do środka obudowy), pendrive Kingston 1 GB, dysk USB 20 i 40 GB (ten ostatni ma dwie partycje - FAT i SFS - bardzo ładnie działa). Bezproblemowo przerzucam tym pliki nawet 0.5 GB (RedAlert). Transfery od 5 MB/s (Pendrive) do 14 MB/s (HDD USB).
[#17] Re: Poseidon w MOSie2.0 nie taki zły

@wali7, post #16

To bardzo ładnie brzmi. :) Jak się trochę "obrobię" to pozwolisz, że się do Ciebie zgłoszę? Podałbyś mi dokładny model tej karty USB 2.0. I tak zamierzałem coś takiego kupić. No a skoro ten model tak rewelacyjnie się spisuje to po co ryzykować z innym?

Canon i tak nie będzie działał ale luz. Nich przynajmniej cokolwiek zadziała. :)

[#18] Re: Poseidon w MOSie2.0 nie taki zły

@wali7, post #16

Heh, też mam ten model aparatu :). Jedyne urządzenie, które mi nie działa to pad (Genius Maxfire G-08XU).

[#19] Re: Poseidon w MOSie2.0 nie taki zły

@MDW, post #17

Wrzuciłem zdjęcie tej karty do Grafitti PPA, jak tylko przejdzie "moderację" to wrzucę tu linka.
[#20] Re: camera

@Zbysiuk, post #1

jako ze odgrzano watek: co do aparatu (dowolnego) rada jest prosta: czytnik kart. o ile to nie jest DSRL mlodszy niz rok to dowolny czytnik kart bedzie przy okazji szybszy :)
[#21] Re: Poseidon w MOSie2.0 nie taki zły

@wali7, post #19

Dopisałeś może tę kartę do listy urządzeń kompatybilnych z Pegasosem 2? Przydałaby się taka informacja.

[#22] Re: camera

@Valwit, post #20

Ja podłączałem taki prosty chiński czytnik kart do Pegasosa (jeszcze wtedy z MorphOS 1.4.5). Kicha. Zupełnie tego nie kumał. Z tym, że ja przy Posejdonie nie grzebałem, bo jakoś nigdy nie chciało mi się z nim walczyć. :)

--------po chwili--------

Sprawdziłem teraz na MOS 2.1 ten mój czytnik kart. Działa! Widzę zawartość karty z aparatu Canona. :) Przy okazji przez niego (to też HUB) podłączyłem też kilka urządzeń żeby sprawdzić.

Pendrive 8GB działa bez problemu,

Stary player mp3 128 MB wariuje i Poseidon cały czas wywala kupę logów, czyli nie działa.

Koszmarnie tani stary chiński player mp3 1GB dostaje świra po podłączeniu. Co chwilę się sam rebootuje.

Ostatnia modyfikacja: 05.10.2008 14:18:26
[#23] Re: camera

@MDW, post #22

Ja natomiast dorwalem jakis prosty czytnik nazywa sie KCCF-USBG, nieznanej firmy DATAFAB zrobiony na Tajwanie i wszystko smiga, az milo. Widze cala strukture pamieci, moge zapisywac, odtwarzac - to wszystko co oferuje massstorage. Tak wiec uzytkownik jest zadowolony, chociaz idac za ciosem kupilem karte USB 2.0 firmy ALI i jest kicha.
Owszem karta jest widziana przez Poseidona (wlasciewie jej 3 z szesciu portow), ale jak sie podlaczy jakies urzadzenie to wywala komunikat o bledzie. A jeszcze jedna sprawa - karta jest widziana jako NEC, prawdopodobnie jest to licencja, niestety nie dziala tak samo jak NEC u Arbuza - szkoda. Jesli ktos ma jakies pomysly, to jestem zobowiazany.

[#24] Re: camera

@MDW, post #22

Oto link do zdjęcia: http://www.ppa.pl/karta.usb.2.0.nec.dla.pega,1103;graffiti.html
Nawiasem mówiąc mam do zbycia (za free, albo wymiana na jakikolwiek pegowy drobiazg) identyczną kartę, która wymaga drobnej naprawy - ma przepaloną ścieżkę zasilającą urządzenia USB. Uszkodzenie to powstało po zwarciu spowodowanym przez uszkodzony kabel USB do napędu HDD (mój Peg miał już trochę "wypadków", a działa świetnie - to naprawdę solidny sprzęt), w zasadzie przepalił się 1 mm wspomnianej ścieżki w przewęzeniu (zapewne taka jest rola tego przewężenia) - wystarczy przylutować tam odpowiedni rezystorek i będzie grało.
Sam Poseidon wykrywa tę kartę, a zasilane osobno urządzenia po podpięciu do niej poprawnie działają. Jakby ktoś był zainteresowany, to proszę na priv - zmobilizuję się, naprawię ją i wyślę :)
[#25] Re: camera

@wali7, post #24

Jak sie spreze to moze podjechalbym gdzies do Krakowa po to cudo?
A masz jakies sugestie co do tej mojej ALI??

[#26] Re: camera

@Zbysiuk, post #15

Problemy z Poseidonem zaczeły się po wersji 3.8. Wtedy to autor zrezygnował z supporty dla Spidera i się wszystko posypało :)
[#27] Re: camera

@kmilota, post #26

u mnie Poseidon >3.8 nigdy nie sprawiał problemów :)
[#28] Re: camera

@wali7, post #27

Odświeżam (odśnieżam?) temat. Niedawno nabyłem nowy aparat (Nikon D3000), a że popsuł mi się laptop z czytnikiem kart (to jednak wygoda, bo kable się nie plączą :) ), postanowiłem podłączyć do Pega (I, MOS 2.4). Mam też małą cyfrówkę (coolpix), która odczytuje się pod MOS-em elegancko przez SimpleCam. W omawianym przypadku aparat wesoło zgłasza się w systemie... i tyle. PTPDigCam go nie widzi, SimpleCam go nie widzi, jako dysk nie jest widziany (to akurat nic dziwnego, bo to PTP, a nie massstorage). Za nowy aparat?

[#29] Re: camera

@Leander, post #28

Uwaga, odpowiadam sam sobie :)

Poseidon widzi aparat, przypisuje go do klasy ptp, ale w systemie aparat nie jest widoczny. Odłączyłem dla aparatu przypisywanie do klasy i spróbowałem przez PTPDigCam. Wyskakują (przy pobieraniu miniaturek) błędy protokołu i nic się nie pojawia - żadnego zdjęcia (co ciekawe, w RAM-ie znalazłem miniaturkę jednego zdjęcia). Jakiś pomysł? Za nowy aparat? :)

[#30] Re: camera

@Leander, post #29

U mnie działa b. dobrze (Canon 350D). Nie wierzylem, że ta klasa PTP działa pod Poseidonem. Widzę strukturę karty, moge kopiować zdjęcia, jednym słowem pełen sukces. Nie potrafie odpowiedzieć na Twoje pytanie czy aparat jest "za nowy". Wg mnie są różnice miedzy obsługą klasy PTP u różnych producentów. Ciekaw jestem czy nowsze canony są widziane?

Wyobrażam sobie, że karta z Twojego aparatu jest widziana jako massstorage.class jeśli ją umieścić w czytniku.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem