[#1] Konfiguracja programów
Mam parę pytań odnośnie konfiguracji programów i nie tylko.

1. Jak skonfigurować program MPlayer-1.0-svn 2008.06.30, żeby mógł normalnie odtwarzać filmy?
Standartowo jak wybieram plik wideo to po sekundzie się zawiesza. Z nowym VLC nie mam takiego problemu.
2. Czasem zapominam zmniejszyć rozdzielczość ekranu i jak zabieram efikę do pracy to na starym monitorze w pracy mam czarny ekran.
Czy jest możliwość za pomocą "hotkeya" zmienić rozdzielczość ekranu na domyślną np. 800x600?
Nie chcę za każdym razem instalować systemu od początku.
3. Po włączeniu efiki często nie wykrywa mi myszki lub klawiatury mimo, że mam podpięte i muszę po wczytaniu systemu wyciągnąć i włożyć z powrotem wtyczki. Czy jest na to jakiś inny sposób?
4. Czasem resetując sprzętowo efikę niechce mi się wczytać OpenFirmware dioda od dysku twardego świeci (nie mruga) jakby był zajęty kontroler i mogę tak czekać wieczność. Przy kolejnym resecie sprzętowym wszystko działa ok. Dlaczego tak się dzieje?
5. Zainstalowałem najnowsze powerSDL z aminetu. Gry SDL uruchamiają się bez problemu ale niestety przy próbie zamkniącia dowolnej gry SDL zamraża mi okno z grą i konieczny jest reset komputera. Czy jest to wina braku jakiejś biblioteki?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
[#2] Re: Konfiguracja programów

@Leon, post #1

2. dopisz parametr BM do komendy boot w OF
[#3] Re: Konfiguracja programów

@Leon, post #1

1. Jak skonfigurować program MPlayer-1.0-svn 2008.06.30, żeby mógł normalnie odtwarzać filmy?
Problem wynika z braku dźwieku. Najprościej wywoływać MPlayera z parametrem -nosound.

[#4] Re: Konfiguracja programów

@Grzegorz Kraszewski, post #3

dzwiek w Efice ma byc, ale jak dlugo bedziemy jeszcze musieli poczekac na sterowniki? Moze jakas wersja beta jest gdzies do sciagniecia?
[#5] Re: Konfiguracja programów

@temp, post #4

Na dźwięk w Efice trzeba będzie poczekać do wypuszczenia wersji 2.1. Nie ma wersji beta do ściągnięcia.

[#6] Re: Konfiguracja programów

@Grzegorz Kraszewski, post #5

no to kiedy mozna sie spodziewac wersji 2.1, bo jakos nie chce mi sie placic za system, ktory nie obsluguje dzwieku.
[#7] Re: Konfiguracja programów

@temp, post #6

To nie płać, zapłacisz jak wyjdzie 2.1 i uznasz, że warto.

[#8] Re: Konfiguracja programów

@Grzegorz Kraszewski, post #7

Jeśli można spytać, czego można się spodziewać w kolejnej aktualizacji systemu? Jakieś nowe plany, pomysły?

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2008 22:38:31
[#9] Re: Konfiguracja programów

@Leon, post #8

raczej mi sie wydaje ze akurat wersja 2.1 to bedzie tylko bugfix release :)

[#10] Re: Konfiguracja programów

@Leon, post #8

przydalo by sie cos na wzor expose i obsluga pamieci wirtualnej.

[#11] Re: Konfiguracja programów

@Grzegorz Kraszewski, post #7

I tak wlasnie zrobie, ale... chcialem wiedziec jak dlugo bede musial trzymac ta kase. Czy to juz niedlugo, czy jeszcze nie tak predko wyjdzie ta wersja 2.1?

[#12] Re: Konfiguracja programów

@temp, post #11

za 2 tygodnie :>
[#13] Re: Konfiguracja programów

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

Jestem jak najbardziej za Expose ok, racja mocno przydatna rzecz

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem