[#1] HDConfig i MOS2
Kupiłem twardziela 320GB no i trzeba by go sformatować. Czy ustawienia jakie miałem do partycji SFS poprzednio czyli:

Rozmiar bloku: 512
Bufory: 600
Maks. transfer: 0x00ffffff
Maska: 0xfffffffe

są poprawne? W każdym razie nie narzekałem ale zawsze lepiej wiedzieć. Pytam bo po wybraniu ilości partycji każda ma ustawione tak:

Rozmiar bloku: 512
Bufory: 64
Maks. transfer: 0x7fffffff
Maska: 0xffffffff

a przy MOS1.4 trzeba było ręcznie modyfikować te ustawienia.
A może zrezygnować z sfs-a na korzyść ffs-a?
Dzięki za wszelką pomoc
[#2] Re: HDConfig i MOS2

@Arbuz, post #1

Nie no pomóżcie bo siedzę i czekam z formatowaniem
[#3] Re: HDConfig i MOS2

@Arbuz, post #1

Więcej buforów nie zaszkodzi. A mask i maxtransfer lepiej mieć takie jak ustawione przez HDConfig.

[#4] Re: HDConfig i MOS2

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Dzięki.
[#5] Re: HDConfig i MOS2

@Arbuz, post #4

Pamiętaj tylko, że partycja SFS może mieć max 128gb.
[#6] Re: HDConfig i MOS2

@Jacek Piszczek, post #5

Miałem szczęście że nie robiłem większych niż 110GB . Mam jeszcze jedno pytanie przy okazji.
Dlaczego niektóre z partycji (jak się najedzie myszą na ikonę i pojawia się help) są uznawane jako katalog a niektóre jako urządzenie? No i w help-ie pokazuje nieprawidłowe dane dotyczące wielkości dysku choć w oknie czy pod ikonką jest inny, poprawny rozmiar.
[#7] Re: HDConfig i MOS2

@Arbuz, post #6

Ten drugi problem wynika z błędu w polskich localach. Pokazywana w dymku pomocy wartość to zajętość partycji, a nie jej rozmiar. Natomiast ten pierwszy nie wiem z czego się bierze, ale u mnie też występuje.

[#8] Re: HDConfig i MOS2

@Jacek Piszczek, post #5

predzej TB, bo mam 160GB i dziala :)

[#9] Re: HDConfig i MOS2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Działać działa, jasne. Ale za dane >128gb bym nie ręczył. SFSDoctor też sobie afair nie poradzi z naprawa.
[#10] Re: HDConfig i MOS2

@Arbuz, post #2

No mam dysk 320GB ale nie używam. W innym wątku była mowa o dysku 750GB i ustawieniu jego geometrii. March123 wyliczył dla mnie tę geometrię ręcznie i wszystko działa. HDConfig inaczej ustawia tę geometrię po wciśnięciu "Ustaw geometrię automatycznie. Może też dobrze... Geometria ustawiona przez Marcha123 wynikała z rachunku

44712*32768*512=750142881792=~750GB

W HDConfig analogiczne mnożenie wygląda tak

11*133195379*512=750156374528=~750GB

Oczywiście nie będę próbował zapisywać tej nowej geometrii, bo już na dysku zapisana jest ta poprzednia. Musiałbym dla sprawdzenia mieć pusty dysk 750GB

Na razie czekam aż March123 wróci z urlopu i przedyskutuję z nim te inne wartości.

Nie będę tu przypominał, która liczba była czym w tym pierwszym mnożeniu. Jak ktoś zainteresowany to wystarczy zajrzeć do ostatniego posta w wątku "Dysk 750GB"

[#11] Re: HDConfig i MOS2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Nie, ograniczeniem wielkości jest 128GB. March123 na ircu dokładnie to wyjaśniał. Spróbuj taką partycję 160GB sprawdzić w SFSDoctor to się przekonasz. A to, że ci działa to nie oznacza, że działa. W pewnej chwili dane są po prostu nadpisywane na tych z początku partycji.

[#12] Re: HDConfig i MOS2

@Arbuz, post #1

Aa, i jeszcze jedno. March123 twierdzi, że nowego twardziela formatować nie trzeba, bo jest fabrycznie sformatowany. Ja i tak formatuję Znaczy, chodziło tu o pełny format. Szybki oczywiście dla partycji trzeba zrobić.

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2008 20:21:59
[#13] Re: HDConfig i MOS2

@lubmil, post #12

Dzięki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem