[#1] RobinHood sie przewrocil
Mam śmieszny problem. Przewrócił mi sie Robin Hood i leży. Serio. :) Jak odpalam demo gry Robin Hood to obraz mam... do góry nogami. Potem jest dodatkowo trochę poprzecinany w poziomie. Ale generalnie jest do góry nogami chociaż sama gra działa normalnie. :) Myślę, że jest tak od czasu MorphOS 2.0. Próbował ktoś? Co może być przyczyną? Da się coś z tym zrobić?

Gry LightingVolta i LightingSpirit też są do góry nogami. Jakaś epidemia czy co...

Mam PowerSDL 12.1.

Ostatnia modyfikacja: 26.07.2008 22:43:51
[#2] Re: RobinHood sie przewrocil

@MDW, post #1

RobinHood sie przewrocil
Może dostał strzałą w plecy jak wychodził z lasu. :)
Wiele gier pod MOSem2 jest do góry nogami szczególnie jak uruchamiam na pełnym ekrane.
Tak, że się niemartw nie jesteś sam ;)
[#3] Re: RobinHood sie przewrocil

@Leon, post #2

Wiele gier pod MOSem2 jest do góry nogami szczególnie jak uruchamiam na pełnym ekrane.

Hehehehe. No takich jaj to chyba jeszcze nie było. Rozumiem gdyby wolno chodziły, wieszały się, pokaszaniony był obraz. No ale żeby obraz był do góry nogami? Takiego kwasu to chyba jeszcze w historii systemów operacyjnych nie było. :) Mój monitor się obraca ale tylko o 90 stopni. Nigdy bym nie przypuszczał, że może się przydać obracanie monitora o 180 stopni. ;) :D

[#4] Re: RobinHood sie przewrocil

@MDW, post #1

No to masz coś nie tak. Mam tylko RobinHooda demo i uruchomiłem normalnie bez żadnych przewrotek.

dodano:
Lighting volta i lighting spirit nie miałem więc ściągnąłem i zainstalowałem i też jest ok.
PowerSDL 12.1

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2008 08:09:16
[#5] Re: RobinHood sie przewrocil

@MDW, post #1

U mnie to samo, z tym że demo RH się na mojej Efi nie uruchomi. Ale obrazek tytułowy podczas ładowania jest do góry nogami i jeszcze trochę przecięty. Acha, i "Biedronka Zuzia" też fiknęła. Mam PowerSDL ver 12.1

Edit: Jednak się Robin uruchomi, jak się trochę pokombinuje (bez s-s na ten przykład). Co nie zmienia faktu, że poobracany i poprzecinany obraz jest.

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2008 08:29:17
[#6] Re: RobinHood sie przewrocil

@recedent, post #5

Fakt biedronka Zuzia ma skaszanioną grafę. Ale Robin i reszta gier o których pisał MDW jest ok
[#7] Re: RobinHood sie przewrocil

@Arbuz, post #4

No to kurcze, co jest? :) No przeciez tak glupiego problemu jeszcze nie widzialem jak zyje. :)

Arbuz:
Masz uruchomionego Pegasosa z parametrem "3D"?

[#8] Re: RobinHood sie przewrocil

@MDW, post #7

Tak mam 3d włączone ale to nie ma znaczenia. Ciekawostką jest to że RobinHood pokazuje że mam G4/0MHz i 512MB ram choć jest 1024MB.
[#9] Re: RobinHood sie przewrocil

@MDW, post #7

Znalazłem winowajcę. Przynajmniej u mnie trzeba było wyłączyć "Antialiased display" w prefsach SDL-a i Robin powstał z klęczek :).
[#10] Re: RobinHood sie przewrocil

@MDW, post #1

U mnie Robin Hood pod MOSem2.0 działa dobrze (gra w wersji demo), obraz OK.
[#11] Re: RobinHood sie przewrocil

@wali7, post #10

u mnie demo pod 2.0 tez dziala dobrze. wszystkie ustawienia defaultowe.
[#12] Re: RobinHood sie przewrocil

@MDW, post #1

ja bym postawil monitor do gory nogami:)

[#13] Re: RobinHood sie przewrocil

@Banderas, post #12

Równie dobrze można stać na głowie
[#14] Re: RobinHood sie przewrocil

@Arbuz, post #4

Zamiast Lightning Volta i Lightning Spirit polecam Cyvern pod MAME i serię Thunder Force pod SNES/Genesis/MAME.

Edit: Wyjaśniając wątpliwości - są to gry, które nie tylko były pierwowzorem LV i LS, ale na dodatek wyrypane są z nich grafiki, a nawet muzyka (bodajże z LS użyty jest motyw z Thunder Force V p.t. "Steel of Destiny").

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2008 18:39:34
[#15] Re: RobinHood sie przewrocil

@recedent, post #9

Rzeczywiście odptaszkowanie opcji "Antialiased display" w preferencjach SDL naprawia sytuację. Dzięki wielkie! Teraz jest znów wypas i MOS 2.0 znów jest rules. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem