[#1] Voodoo 5 5500 i wiatrak
Chciałem wymontować oryginalny wiatrak z voodoo5 5500 i zamontować go na G4 z tym, że wentylatory na voodoo mają 3 przewody (czerwony, niebieski i czarny) a żeby podpiąć do płytki z G4 są tylko dwa przewody. I teraz się zastanawiam czy będą pasować napięcia i jeśli tak to ewentualnie jak podpiąć. Nie wiem na jakich napięciach wentylatory z voodoo chodzą (jak to sprawdzić). A może tylko podpiąć bezpośrednio do zasilacza? Tylko czy kolory przewodów będą się zgadzać?
Pozdrawiam
[#2] Re: Voodoo 5 5500 i wiatrak

@Arbuz, post #1

Najlepiej podpinac wiatraki bezposrednio do zasilacza bo w razie awarji wiatraczek moze rozwalic sprzet :)

[#3] Re: Voodoo 5 5500 i wiatrak

@ChaL, post #2

wiem ale już 5 lat śmiga mi w ten sposób i nie ma problemu. ALe wiem że prawa Murph-iego działają). Podłączył bym do zasilacza ale nie wiem jakie jest zasilanie jest na wiatrakach z voodoo i dlaczego są 3 przewody.
[#4] Re: Voodoo 5 5500 i wiatrak

@Arbuz, post #3

Na moje jeden z przewodów odpowiada np. za odczyt obrotów wiatraczka. Czy jako prawdziwy amigowiec posiadasz miernik uniwersalny?

[#5] Re: Voodoo 5 5500 i wiatrak

@Arbuz, post #3

moze sie myle, ale wydaje mi sie ze jeden to jest masa, drugi napiecie, a trzeci to od kontroli obrotow.

[#6] Re: Voodoo 5 5500 i wiatrak

@Arbuz, post #3

a mi sie wydaje, ze czarny, to masa, pozostale dwa trzeba polaczyc razem (dla maksymalnych obrotow). Nie jestem tego pewny... sprawdze to pozniej.
[#7] Re: Voodoo 5 5500 i wiatrak

@Malin, post #4

Nie mam miernka niestety ale dzięki za pomoc. A jak jeszcze sprawdzić iloma voltami jest zasilany taki wiatrak?
[#8] Re: Voodoo 5 5500 i wiatrak

@Arbuz, post #7

jak są lampki na choinkę, te takie chinskie, to odcinasz jedną i najpierw wpinasz w moleksie pod 5V a potem pod 12V. następnie podpinasz lampke pod zasilanie wiatraczka na voodoo i porównujesz, czy to świeci bardziej jak 5V czy 12V.

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2008 13:18:13
[#9] Re: Voodoo 5 5500 i wiatrak

@Malin, post #8

ok thx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem