[#1] IBrowse
Chcialem poruszyc drazliwy temat przegladarek w MOSie. IBrows jest podstawowym narzedziem, ktorego uzywam jesli chodzi o strony amigowe - jest szybki. Niestety po przesiadce na MOS 2.0 zaczely sie klopoty. Co jakis czas pojawia sie okienko z informacja o niedozwolonej instrukcji (w 1.4.5 tego nie bylo) i program zamiera - bez powodu, nawe jesli caly system jest w kompletnym bezruchu i nic nie wykonuje zadnych operacji. Na dodatek, zdarza sie, iz przy probie uruchomienia Sputnika, jestem rowniez informowany o bledzie i tym sposobe zostaje pozbawiony przegladarki az do ponownego uruchomienia. Dodatkowo ten sam blad pojawia sie w 90% przypadkow, gdy chce wyslac wiadomosc na forum

[#2] Re: IBrowse

@Zbysiuk, post #1

To ciekawe bo u mnie na MOS-ie2 i IBrowsie nie mam takich problemów
[#3] Re: IBrowse

@Arbuz, post #2

u mnie też nie ma takich problemów (co prawda Sputnik potrafi się zawiesić kilka razy w czasie jednej "sesji", ale uruchomienie go kolejny raz nie sprawia problemu - bardzo rzadko potrzebny jest reset)
[#4] Re: IBrowse

@wali7, post #3

Sadze, ze Sputnik nie ma z tym zadnego zwiazku - to jest tylko poklosie pracy IBrowsa. Zdarzylo sie, ze zamrozil caly system. Wydaje mi sie, ze to przez AmiSSL. Przypomnialem sobie, ze niedawno zainstalowalem 3.6 do versji 2.3. Teraz wlasnie sprawdzam czy to jest wina tej instalacji - jak narazie good.

[#5] Re: IBrowse

@Zbysiuk, post #4

Jak coś wykumasz to daj znać. Ja też zauważyłem, że IBrowse częściej się wiesza na MOS 2.0 niż na MOS 1.4.5. Myślisz, że powrót do wcześniejszej wersji AmiSSL pomoże?

[#6] Re: IBrowse

@MDW, post #5

to mnie sie nie wiesza IBrowse pod MOS 1.4.5, jedynie to przestaje prawidlowo dzialac suwak przewijania, wtedy otwieram nowe okno IBrowse i jest OK (pod OS4 jest tak samo), ale zeby to zobaczyc to naprawde dlugo trzeba meczyc IBrowse.

[#7] Re: IBrowse

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Wydaje sie, ze to wlasnie to (ASSL). Od momentu zmiany wszystko wrocilo do normy. Jakby sie cos dzialo to dam znac.
O jakim suwaku mowa?? Jak to przestaje prawidlowo dzialac? Musze sie temu przyjrzec.

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2008 22:09:53
[#8] Re: IBrowse

@Zbysiuk, post #7

Czyli jaką wersję AmiSSL powinienem mieć żeby było dobrze? Wstyd się przyznać ale do tej pory mam:

amissl.library 1.1 (2001-05-27)

Nie zmieniałem, bo jakoś nigdy mi to nie przyszło do głowy. Wszystko chodziło dobrze. :) Nawet nie wiedziałem, że są nowsze wersje. :)

[#9] Re: IBrowse

@Zbysiuk, post #7

scrollbar.

[#10] Re: IBrowse

@MDW, post #8

na szyfrowanych stronach IBrowse 2.4 bez nowego AmiSSL nie dziala.

http://www.ibrowse-dev.net/download.php

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2008 06:47:17
[#11] Re: IBrowse

@MDW, post #8

Ja mialem najpierw 2.21 do IBrowse 2.3 i bylo dobrze, potem 3.6 i mi sie zaczlo "chrzanic".

[#12] Re: IBrowse

@Zbysiuk, post #11

Okazało się, że ja miałem 3.6 nawet nie wiedząc o tym. :) Zmieniłem na 2.2 i teraz iBrowse na MOS 2.0 jest stabilny jak na MOS 1.4.5. Problem tylko w tym, że nowy YAM krzyczy, że powinienem mieć AmiSSL 3.6. Orientujesz się może czy mimo wszystko YAM może działać na 2.2? Niby działa i można wyłączyć mu to ostrzeżenie. Ale nie wiem co się wiąże z używaniem starszej wersji. Ktoś wie? :)

[#13] Re: IBrowse

@MDW, post #12

Ja mam zainstalowane AmiSSL 3.6 i Yam i IBrowse śmigają bez krzaczenia (wyjaśnij dokładnie w którym momencie się krzaczy może po prostu jakichś opcji ja nie używam)
[#14] Re: IBrowse

@MDW, post #12

A jakiego masz IBrowse?

[#15] Re: IBrowse

@Zbysiuk, post #14

Ja ten problem mialem przy konfiguracji IBrows 2.3 i AmiSSL 3.6 (ktore nieopatrznie zainstalowalem, bo myslalem, ze tak trzeba, ze nowsze bedzie lepsze). Przy AmiSSL 2.2 bylo ok.

[#16] Re: IBrowse

@MDW, post #12

Zapomniałem napisać że ja mam IBrowse2.4
[#17] Re: IBrowse

@Arbuz, post #13

Nie ma jakiegoś jednego charakterystycznego momentu w którym IBrowse 2.3 na MOS 2.0 i AmiSLL 3.6 się krzaczy. Po prostu dużo częściej niż zwykle się wiesza. Normalnie zwisy iBrowse można liczyć na palcach jednej ręki w ciągu roku. Na MOS 1.4.5 i AmiSSL 3.6 było ok.

IBrowse 2.3 miał też trochę problemów ze stabilnością na AmigaOS 4.0. Na eXecu pisali, że 2.4 to naprawił. No to lecę kupić IBrowse 2.4. ;)

Ostatnia modyfikacja: 14.08.2008 22:05:27
[#18] Re: IBrowse

@MDW, post #17

Faktycznie IBrowse 2.4 zachowuje się dobrze. W takim razie wracam do AmiSSL 3.6 i zostaję przy IBrowse 2.4 (oprócz Sputnika oczywiście).

[#19] Re: IBrowse

@MDW, post #18

Bede musial wyprobowac ten sposob, poniewaz u mnie nie bylo raczej mowy o stabilnosci MOSa z IB2.4. Szkoda ze nie dziala OEM z AOS4. Tak czy inaczej na MOSie PUP uzywam aktualnie 2.3 :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem