[#1] Efika i pytania
Hej.
Czytając post madmana zastanawiam się nad kupnem- niestety pojawiło się kilka pytań:

1) Jak to z tym dzwiękiem(mos)? na razie nie ma; ale czy będzie na 100%?

2) Gdzieś czytałem, że są punkty lutownicze na dodatkowe kości pamięci; sa? a co z układem adresującym dodatkowe kości jeśli by tak się dało dodać?

3) Jest szana na coś a'la efika2?

... na razie tyle.

[#2] Re: Efika i pytania

@11MASTEr, post #1

1) Jak to z tym dzwiękiem(mos)? na razie nie ma; ale czy będzie na 100%?

Będzie. Nawet chyba w wersji dla betatesterów już jest, powinienem to móc osobiście sprawdzić w przyszłym tygodniu. A ponieważ piszę DigiBoostera 3, który z dźwięku korzysta bardzo intensywnie, to na pewno dokładnie przetestuję .

2) Gdzieś czytałem, że są punkty lutownicze na dodatkowe kości pamięci; sa?

Są. Ale jak do tej pory chyba nikt nie próbował dołożyć tej pamięci. W każdym razie nikt się nie pochwalił.

3) Jest szana na coś a'la efika2?

Szansa jest, ale o terminach za wcześnie jeszcze mówić.

[#3] Re: Efika i pytania

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Bardzo się cziesze, że Ty odpowidziałeś. W sumie jesteś bezpośrednio zainteresowany tematem; nie przyglądałeś się bliżej zagadnieniu z tą pamięcia? Kto jak kto ale Ty powinieneś dać sobie radę.

[#4] Re: Efika i pytania

Witam!
Pozwolę sobie zadać pytania związane z tematem.
1) Którą kartę graficzną wybrac Ati 9250 czy Ati XGI dostepna na stronie sklepu z efiką. W wielkiej księdze efiki czytałem , że polecają ati 9250 i ati xgi (do tej mos team dostał sterowniki), więc może warto odżałowac te 40 $ na kartę i kupić żeby sterowniki były stabilniejsze i wydajniejsze?
2) Cały czas kusi mnie cd/dvd(nie musi być nagrywarka- ta chyba w czasie zapisu pobiera więcej prądu?) zainstalowane w efice, ale boję się, że kupiłbym sprzęt i spalę go. Nikt wśród twórców sprzętu , czy Mos teamu nie ma podłaczonego cd/dvd do efiki? (szkoda)
3) W teorii powinien ruszyć zestaw efika + XGI + HDD 2,5 " + DVD slim (Gdybym zasilał z zasilacza DVD i HDD)?
4) Ile i jakiej tej pamięci można dolutować?

Chyba lepsza Efika w garści, niż Pegasos na dachu. ;)

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2008 16:49:42
[#5] Re: Efika i pytania

@ender, post #4

1) do kart XGI nie ma sterowników w mosie 2.0 więc tylko ATI
2) można podłaczyć przez USB :)
3) W teori ale można spalić sprzet więc nie polecam

[#6] Re: Efika i pytania

@ender, post #4

1) Nie "Ati XGI" tylko XGI Volari ileśtam.
2) Ktośtam ma, poszukaj w sieci (hint: Efika portable).
3) Napewno drugie 128 mega można (same kostki to nie problem), ale żeby cokolwiek zrobić trzebaby mieć schemat (konieczność dodatnia brakujących elementów pasywnych na spodzie płyty), a tego zdaje się nie opublikowano.

[#7] Re: Efika i pytania

@ender, post #4

Karty XGI Volari V3XE nawet gdyby były sterowniki nie warto brać pod uwagę ponieważ jest wolniejsza od Radeona 9250 oraz generuje obraz gorszej jakości.
[#8] Re: Efika i pytania

witam, rozważam zakup efiki, w zamyśle mam dla niej 2 funkcjie, jako klient wget/rtorrent, z tym pod debianem problemu nie będzie, druga funkcja jest nieco bardziej wyrafinowana, chciałbym ją użyć jako mmc- multimedia center, tzn podłączyć do TV przez s-video/composite i plajerować na niej filmy. Tylko mam obawy, że te 400 Mhz może nie wystarczyć..

Czy ktoś próbowal odtwarzać filmy mkv/avi z takim dość wysokim bitrate, w rozdzielczości PAL, powiedzmy w cfg debian+IceWM?

Będzie to płynnie chodzić?

---------
Ewentualnie, mógłby ktoś dla mnie to sprawdzić?

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2008 19:57:41
[#9] Re: Efika i pytania

@ender, post #4

Na pewno nie warto brać karty XGI (brak sterowników). Co do Radeona 9250, to dobra karta pod MOS-a, ale normalnie do Efiki wchodzi tylko karta niskoprofilowa. Te R9250, które widziałem, były pełnej wysokości. Osobiście mam w Efice R9200SE.

[#10] Re: Efika i pytania

@Bagheera, post #8

Ja bawię się filmami na Efice pod MOS-em i MPlayerem. Niestety jak na media center to chyba jednak Efika ma za słaby procesor (albo dekodery nie są zoptymalizowane...). Naprawdę płynnie chodzą DivX-y w 512 x 384 i 800 kbit/s. Filmy w 640 x 480 powyżej 1000 kbit/s chodzą w zasadzie do przyjęcia - ale tylko do momentu aż się nie trafi scena w której są duże zmiany z klatki na klatkę. Np. panorama kamerą. Wtedy zaczyna się ciąć.

[#11] Re: Efika i pytania

@ender, post #4

3) W teorii powinien ruszyć zestaw efika + XGI + HDD 2,5 " + DVD slim (Gdybym zasilał z zasilacza DVD i HDD)?

Jeżeli ten DVD będzie podłączony przez USB i będzie miał własny zasilacz, to czemu nie (tylko DVD na USB 1.1 to może nie być dobry pomysł). Próby podpięcia dwóch urządzeń do portu IDE skończyć się mogą jego uszkodzeniem.

[#12] Re: Efika i pytania

@Grzegorz Kraszewski, post #10

sprawdzales inne kodeki? jak mpeg2 czy xvid?
[#13] Re: Efika i pytania

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Ja znalazłem coś takiego
Powercolor Radeon 9250 256MB DDR (128bit), TV&DVI, low-profile , retail (R92U-LD).
Kusi, bo ma 256 Mb ramu. Tak się zastanawiam nad zewnętrznym napędem. Ja nie chce ogladać na efice filmów, tylko wczytawać programy z płyt. Może transfer na usb 1.1 nie będzie tragiczny, chyba że nie zadziała w ogóle taki napęd? Tak czy owak efika, to w tej chwili jedyna mozliwość popracowania z MORP OS -em, jeżeli się nie ma Pegasosa.

[#14] Re: Efika i pytania

@ender, post #13

usb 1.1 w zupelnosci styka zeby obejrzec dvd z zewnetrznego napedu
[#15] Re: Efika i pytania

@Valwit, post #12

xvid tak samo jak divx bazuje na H.264 więc wielkich różnic się nie spodziewam. Co do MPEG2 to trzebaby sprawdzić...

[#16] Re: Efika i pytania

@Grzegorz Kraszewski, post #10

tego się obawiałem własnie..
wget/rtorrent w sumie będzie mi bez problemów chodził na takim terminalu:

http://allegro.pl/item408922059_terminal_neoware_eon_2000_ide_sdram_f_vat.html

w mosa i tak bym nie inwestował narazie, więc i tak efika chodziła by pod debianem

Póki co, mam jeszcze inny sbc:

http://allegro.pl/item408525862_najmniejsza_17x17cm_plyta_intel_celeron_220_carpc.html

mocniejszy sprzęt, ale wiekszy pobór mocy. No i nie ma wyjśca s-video/composite

a karty graficzne PCI starsznie drogie są, te co mają wyjścia TV

może ktoś z Was ma taką kartę? ^^

noi nadal mam dylemat..

[#17] Re: Efika i pytania

@Grzegorz Kraszewski, post #15

Pytanie nr 1:
czy w efice działą Wake On Lan
Pytanie nr 2:
Normalne karty graficzne pci są tam obsługiwane?, chodzi mi o to, żeby tylko włożyć ją przy instalacji systemu, potem wyjąć, i zarządzać sprzętem przez ssh

[#18] Re: Efika i pytania

@Grzegorz Kraszewski, post #15

XVID encodowanym H264 jeszcze nie mialem, DIVX z H264 mam tylko jeden film i kilka klipow oraz wszystkie MKV (matorska) z H264.

[#19] Re: Efika i pytania

@11MASTEr, post #1

No to pytam dalej.

Jak to jest z tym mosem 1.4.5? jest darmowy? Działa bezproblemowo na efice? Dzwięk jest?

Mam taki zamysł, aby zrobić z efki taki sprzęcik do uruchamiania gier pod whdloadem. Zakładając że starszy mos jest darmowy, dzwięk działa to co jeszcze potrzebuję?
Whdload i gierki będą wyświetlane na fullscreenie? Czy trzeba jakieś uae instalować i potem whdload?
Jak z obsługa jakichkolwek kontrolerów? Z uwagi na brak DB9 wszystko musi śmigać na usb, więc jeśli zainstaluję huba-usb to urządzenia będą wykrywane i co najważniejsze obsługiwane? (pod whdloadem z gierkami).

pozdrawiam

[#20] Re: Efika i pytania

@11MASTEr, post #19

1.4.x nie dziala na efice.

[#21] Re: Efika i pytania

@11MASTEr, post #19

Mam taki zamysł, aby zrobić z efki taki sprzęcik do uruchamiania gier pod whdloadem.

Efika się do tego nie nadaje moim zdaniem. Przecież nie ma emulacji AGA, musiałbyś więc to wszystko spod E-UAE odpalać. A na to Efika jest za wolna, żeby to przyzwoicie działało.

[#22] Re: Efika i pytania

@Grzegorz Kraszewski, post #21

Nie wiadomo nic o nowym sprzęcie typu Pegasos 3. W informacjach przed pokazem działania MORPH OS-a wspominałeś, że na pokazie miała się pojawić jakaś płyta głowna, ale nie wyszło. Upłunęło trochę czasu i czy teraz możesz powiedzieć coś więcej, bo może nie warto się "napalać" na efikę. ;)

[#23] Re: Efika i pytania

@ender, post #22

Sytuacja nie zmieniła się. W tej chwili jedyne płyty z MPC5121e oraz z MPC8610, o których mi wiadomo, to płyty developerskie z Freescale (płytę z 5121e mam, pokazywałem na AmiMajówce). Na razie nie pokazano żadnych nowych sprzętów produkowanych przez bPlan, czy firmowanych przez Genesi.

[#24] Re: Efika i pytania

@Grzegorz Kraszewski, post #23

Jaka jest wysokość i długość Efiki z zainstalowaną kartą grafiki. Mam na oku jedną obudowę i ciekaw jestem czy efika na wyskość i na długość, ale z kartą grafiki (bo trochę wystaje poza efikę), by się tam zmieściła.

[#25] Re: Efika i pytania

@ender, post #24

Wysokość to 46 - 50 mm mierząc od spodu płyty do górnej krawędzi radiatora, przy założeniu, że karta nie ma wentylatora. Długość - sama płyta ma 152 mm, typowy niskoprofilowy Radeon zwiększa długość do jakichś 170 - 175 mm.

[#26] Re: Efika i pytania

@ender, post #22

to juz lepiej poczekać na wersje dla maka mini

[#27] Re: Efika i pytania

@rzookol, post #26

A będzie? Sam wiesz, że w amigowym światku różnie bywa. Są plany, ale gorzej z realizacją. 1.4 ghz byłoby lepsze niz 400 mhz, ale Mac Mini ma chyba zintegrowany układ graficzny 32mb i chyba nie ma portów AGP?

[#28] Re: Efika i pytania

@ender, post #27

MacMini ma Radeona 9200 z 32 MB ramu ale wersje od sierpnia 2005 z procesorem 1,5 GHz miały tego samego Radeona z 64 MB
[#29] Re: Efika i pytania

@Grzegorz Kraszewski, post #25

Sorki, że Ci tak głowę zawracam, ale czy faktycznie MOS Team pracuje nad portem MORPH OS-a na Maca Mini, czy to tylko plotki, a właściwie pobożne życzenia?

[#30] Re: Efika i pytania

@ender, post #29

http://bigfoot.morphos-team.net/files/morphos-on-mac.mpeg

Jak widać działa filmik jest ze stycznia wiec pewnie sporo rzeczy już poprawiono :)

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2008 21:54:55
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem