[#1] MOS2 i SDK
Chciałbym się dowiedzieć czy warto instalować MorphOS SDK zwykłemu userowi? I co daje ta instalacja. Pytam bo zauważyłem, że MLDonkey pomimo, że działa dobrze to proponuje zainstalowanie tego pakietu.
Miałem zainstalowany ten pakiet w MOS1.45 na partycji systemowej, czy ta lokacja jest najlepsza bo jednak sporo plików to jest a nie chcę systemu za bardzo zawalać?
[#2] Re: MOS2 i SDK

@Arbuz, post #1

nie licząc pakietów developerskich w sdk masz całość oprogramowania które kiedyś było dostępne w geekgadgets, w skrócie masz dostęp do oprogramowania i środowiska GNU i do poleceń znanych z linuxowego shella,
możesz robić skrypty shellowe, możesz korzystac pearla etc etc...

możesz zamiast dir korzystać z ls i miec pokolorowany wydruk: http://brain.umcs.lublin.pl/~rzookol/pics/shell.png

możesz także robić linki do plików poleceniem ln (chociaż teraz ambient ma wbudowane linkowaie)

a i masz polecenie grep do wyszukiwania ciągu znaków w całym katalogu razem z katalogami podrzędnymi

Ostatnia modyfikacja: 13.08.2008 21:35:30
[#3] Re: MOS2 i SDK

@Arbuz, post #1

W zasadzie nie. Niemniej jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do standardowych uniksowych narzędzi konsolowych (coreutils, textutils, fileutils...) to po zainstalowaniu SDK (nie całego nawet) będzie je miał na MorphOS-ie.

Niektóre programy o uniksowym czy linuksowym rodowodzie mogą korzystać z tych narzędzi, stąd być może suggestia w MLDonkey.

[#4] Re: MOS2 i SDK

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Dzięki.
[#5] Re: MOS2 i SDK

@rzookol, post #2

A jeśli już instalować to pełen pakiet? Bo mam na dysku ściągnięte wszystko czy można wybrać poszczególne ważniejsze pakiety?
[#6] Re: MOS2 i SDK

@Arbuz, post #5

no programistycznych chyba nie warto czyli gcc, inkludy etc

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem