[#1] USB w Efice
Właśnie kompletuje dodatkowy sprzęt do Efiki i mam kilka wątpliwości odnośnie sprzętu który bym chciał podłączyć pod USB:
1. Słyszałem o kłopotach z wykrywaniem klawiatur pod USB czy ktoś podłączał zestaw klawiatura + mysz Logitech Cordless Destktop EX110?
2. Jak jest z możliwością podłączenia pod USB jakiegoś napędu optycznego? Czy obsługiwane są wszystkie czy tylko jakieś konkretne modele? Jeśli ktoś podłączał jakiś napęd to prosiłbym o producenta i model.
3. Czy MOS 2.0 obsługuje karty sieciowe WIFI podłączone przez USB?
[#2] Re: USB w Efice

@Bigo, post #1

Podłączał, ale inny model. Ogólnie po włączeniu czekał mnie zawsze reset i przytrzymanie CTRL+ALT i wtedy OpenFirmware łaskawie wykrywa - co jest upierdliwe. Dzisiaj przesiadłem się na interfejs 2xPS/2, białą myszę Logitecha (kulka, trzy przyciski) i czarną klawiaturę Microsoft (Wired Keyboard, wersja niemiecka) i to jest mój docelowy zestaw manipulatorów, działa bezproblemowo.

Napęd optyczny i dysk twardy IDE przez USB wkrótce zaordynuję i wtedy będę wiedział.

[#3] Re: USB w Efice

@Bigo, post #1

Ad 2. Weź pod uwagę, że, nawet gdy to się uda, będziesz miał osiągi na poziomie x4. Z taką też prędkością daje się ewentualnie nagrać CDR przy podłączeniu przez USB 1.1.
[#4] Re: USB w Efice

@Bigo, post #1

ad 2. Podłączyłem do Efi wydartą z PC żony nagrywarkę DVD (NEC ND-3550A) przez adapter USB->IDE). Zadziałała (co chciałem skopiować z płyty to skopiowałem) bez żadnych dodatkowych zabiegów. Nagrywania nie sprawdzałem, bo musiałem ją w końcu oddać :).
[#5] Re: USB w Efice

@Daclaw, post #3

Zdaję sobie z tego sprawę i właśnie tego potrzebuję gdyż czasami muszę nagrać CD-Ra z muzyką do samochodu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem