[#1] Kolejność kopiowania plików
Witam!

Gdy zaznaczę kilka plików pod Ambientem i skopiuję je w inne miejsce, kopiowane są one po kolei, w kolejności alfabetycznej wg. nazw. Jeśli jednak kopiuję całe katalogi wraz z plikami w środku, kolejność kopiowania staje się na pierwszy rzut oka przypadkowa. Chyba pokrywa się ona z wartością czegoś takiego jak KEY (można go wyświetlić dla danego pliku przy użyciu komendy List z parametrem KEYS).

Czy można jakoś wymusić (bez uciekania się do pisania skryptów bądź programów, które problem obejdą), aby pliki ZAWSZE były kopiowane w porządku alfabetycznym?

Po co mi to? Otóż mój odtwarzacz mp3 ogrywa niestety wg. kolejności kopiowania na niego plików. Przez co mam nikłe szanse, aby wysłuchać całej płyty we właściwej kolejności...

[#2] Re: Kolejność kopiowania plików

@Kamul, post #1

Mam ten sam problem z empetrójką.

Jeżeli nie chcesz programów, które problem obejdą - to nie wspomnę Ci o znajdującym się na Aminecie programiku SortCopy (a o tym, że jest również wersja natywna dla MOSa nawet nie pisnę słowa :P ) ;)

A co powiesz na lha? Wymuszenie posortowania alfabetycznego plików w katalogach, w dwóch krokach:

1° archiwizacja katalogu MP3/ (tą samą operację trzeba przeprowadzić dla
wszystkich podkatalogów katalogu MP3/):

lha -b64 -f -F -P1 -x -z -Qh64 -Qq a DH1:ARCHIWUM.lha DH6:MP3/#?

-x = zachowuje ścieżkę dostępu do plików
-z = archiwizuj bez kompresji
-Qq = dodaj pliki bez sprawdzania, czy jest już w archiwum (szybciej dodaje pliki - przydatne przy dodawaniu podkatalogów)

2° Rozpakowanie (WAŻNE!):

lha -b64 -E -a -F -P1 -x -Qh64 -Qm x DH1:ARCHIWUM.lha DH6:

-E = dzięki tej opcji zawartość katalogu sortuje się wg. "nazw" :)

I jak tak sobie te mp3 spakujesz i rozpakujesz to już powinny kopiować się alfabetycznie.

A SortCopy to GUI nawet ma... :D

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2008 00:06:49
[#3] Re: Kolejność kopiowania plików

@Kamul, post #1

Heh, mam ten sam problem u siebie. Niestety, z tego co jakiś czas temu rozmawiałem z kierem o tym - tak już raczej zostanie. ;)
Ja sobie radzę z tym tak, że kopiuje katalog z jakimś albumem na odtwarzacz do jakiegoś tam "tymczasowego" katalogu, później zaś przenoszę pliki z niego do właściwego już katalogu z danym albumem.
[#4] Re: Kolejność kopiowania plików

@APC74, post #2

> Mam ten sam problem z empetrójką.

No to nie pozostaje nic innego, jak jakoś sobie radzić. :)

> Jeżeli nie chcesz programów, które problem obejdą - to nie
> wspomnę Ci o znajdującym się na Aminecie programiku SortCopy (a
> o tym, że jest również wersja natywna dla MOSa nawet nie pisnę
> słowa :P ) ;)

No ładny z Ciebie kolega... ;)

Problem prawie rozwiązałem w ten sposób. W S: utworzyłem sobie prosty skrypcik mp3copy o treści:
.bra {
.ket }
.key path,dir

SetEnv dev Grajek  ; nazwa urządzenia docelowego - bez dwukropka!

If EXISTS $dev:
  MakeDir "$dev:music/{dir}" ALL
  SortCopy "{path}" "$dev:music/{dir}" UPDATE
EndIf

Delete ENV:dev QUIET

i przypisałem mu bit protekcji S. Dalej w ustawieniach skrótów klawiszowych Ambienta podpiąłem sobie taką akcję:
mp3copy "%sp" "%sf"
pod klawisz F11 i zaznaczyłem checkmark "Nie otaczaj argumentów cudzysłowiem." Niestety Ambient nie pozwala na dodawanie swoich przycisków do toolbara, więc musiałem to rozegrać w ten sposób.

Dlaczego użyłem skryptu? Bo SmartCopy nie kopiuje całego katalogu, a tylko jego zawartość. Dzięki temu skryptowi na empetrójkę przenoszone są pliki wraz z całym drzewem katalogów. Teoretycznie dałoby się to zrobić bez uciekania się do skryptu, jednak Ambient ma jakiś błąd niepozwalający na użycie więcej niż jednej akcji dla danego shortcutu.

Teraz powinno być wszystko OK. Tzn. zaznaczam wybrane katalogi z muzyką, wciskam F11 i wszystko kopiuje mi się na empetrójkę. Powinno, a nie jest, bo w cholernym MOS-ie 2.0 obsługa urządzeń MSD (nie wiem, czy winne jest USB, czy filesystem, czy obydwa), jest tak zrypana, że co chwila mam zwisy i inne anomalia podczas kopiowania plików. Najlepsze jest to, że żaden członek MOSTu nawet nie raczy wspomnieć, kiedy można się update'u spodziewać. W zasadzie jest to kara za moją naiwność. Czego się spodziewałem, kupując MOS2.0?...

Może kiedyś doczekam lepszych czasów i będę mógł "zaludniać" moją empetrójkę bez pomocy Linuksa. Dzięki za odzew chłopaki!

I jeszcze jedno: miało być bez skryptów i programów, a skończyło się na tym, że użyłem i jednego, i drugiego. ;)
[#5] Re: Kolejność kopiowania plików

@Kamul, post #4

Tak to jest na tym swiecie (swiatku) - jesli nie masz tego co chcesz to se sam kombinuj. Moze sie jednak doczekamy na 2.1. Mam nadzieje, ze bedzie krocej niz miedzy 1.4.5 a 2.0.

[#6] Re: Kolejność kopiowania plików

@Kamul, post #1

przegraj pliki filerem, jak dziala pod mos2?

[#7] Re: Kolejność kopiowania plików

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Na razie pozostaje mi czekać (oby nie w nieskończoność...) na normalnie działające USB pod MOS-em. Ale dzięki za sugestię.

[#8] Re: Kolejność kopiowania plików

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

filer tez nie sortuje zawartosci podkatalogow. no chyba ze jest gdzies opcja ktorej nie znalazlem. nie wiem czy jest jakikolwiek soft ktory to robi.

[#9] Re: Kolejność kopiowania plików

@kiero, post #8

Może nie ma takowego softu, ale kiedyś może nim być ambient. ;)
[#10] Re: Kolejność kopiowania plików

@Kamul, post #7

A wiesz że mi mój pendrive który powodował zwiechy i nie dało się kopiować z niego dużych plików zaczął działać (czary czy co?). W każdym razie w opcjach pogrzebałem, pomieszałem bez zupełnego sensu i jest ok. Po tym mieszaniu Poseidon nawet odczytuje zawartość pamięci k800i memory sticka.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2008 18:08:59
[#11] Re: Kolejność kopiowania plików

@Kamul, post #4

Tak ogólnie to DirectoryOpus 4.12 kopiuje alfabetycznie (przed chwilą zrobiłem test), choć nie do końca - podkatalogi kopiuje w odwrotnej kolejności alfabetycznej (Z-A), ale pliki z tych podkatalogów już alfabetycznie (A-Z). Tylko, czy DOpus 4.12 pójdzie pod MOSem?
[#12] Re: Kolejność kopiowania plików

@Arbuz, post #10

A mozna wiedziec jak masz ustawionego poseidona?
[#13] Re: Kolejność kopiowania plików

@Norbert, post #12

Poseidona ogólnie to nie ruszałem. Ruszałem tylko ustawienia konkretnego napędu wetkniętego do USB2.0. Jak chcesz to pomogę tylko co konkretnie chcesz abym ci podał?
[#14] Re: Kolejność kopiowania plików

@Arbuz, post #13

Napisz jak wygladaja ustawienia dla tego danego urzadzenia
[#15] Re: Kolejność kopiowania plików

@Norbert, post #14

http://img404.imageshack.us/my.php?image=grabjl2.jpg

W sumie babol jest przy SonyEricsson k800i bo po połączeniu zwiesza system ale jak nie odłączę komóry i wyresetuję to już można działać

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2008 10:52:03
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem