@recedent,
post #29
Wiesz, to zależy, jaki Riser i do czego. Najprostszym rozwiązaniem jest Aktywny Riser PCI-X - masz 3 sloty PCI, można przypiąć Radka, jakiś kontroler HDD i kartę z USB 2.0... No i fajno, tylko że takie cudo jest prawie 2 razy większe niż cała Efika, do tego sloty są po prawej stronie, patrząc od portów Efiki (innymi słowy, karty przychodzą odwrotnie niż w riserze AGP dołączanym do Efik). Po przymierzeniu sobie tego, wyszło mi, że Efika by zajmowała więcej miejsca niż mój Peg...
Teoretycznie, gotowe "turbo", mogłoby być mniejsze, bo byłoby po prostu czymś w rodzaju karty PCI, no ale, z racji "olbrzymiej" potencjalnej bazy klientów, taka karta byłaby horrendalnie droga, więc też nie bardzo...
Prawda jest taka, że jak potrzebuję desktopa, to mam PII/G4 i (na razie) styka. A Efika interesuje mnie jedynie, jako jak najmniejszy i tani sprzęt do odpalania MOSa. Z tego punktu widzenia, to nawet Efika jest troszę za duża(przez tą konieczność dopakowania "na górze" karty gfx i konektor USB/Eth)...
Dlatego m.in. rozważam, czy by jej jednak nie sprzedać i nie poczekać na Efikę 2, bo tam odpada przynajmniej karta gfx, a i to dodatkowe 128MB ramu się przyda. ;)