[#1] Pamięć EFIKI
Pytanie do ekspertów
W przypadku oczywistych problemów z brakiem pamięci (dla niektórych programów) w efice. Czy bardzo trudnym było by napisanie pchełki pozwalajacej na wykożystanie pamięci karty graficznej jako pamięci operacyjnej? Na AMI coś takiego mamy?
[#2] Re: Pamięć EFIKI

@BULI, post #1

Na Ami był swego czasu taki program dla CGXa. Pytałem czy będzie działać na Efice, dostałem odpowiedź, że nie będzie. I że MOS Team nie planuje napisania czegoś takiego.
[#3] Re: Pamięć EFIKI

@wali7, post #2

Wielk szkoda i strata- przy 256 radku te 128 na pamięć operacyjną było by jak znalazł..
[#4] Re: Pamięć EFIKI

@BULI, post #3

Ponoć już bardziej sensownie byłoby korzystać z pendrive'a jako RAMu - a jak wiadomo sensu większego to nie ma :)
[#5] Re: Pamięć EFIKI

@recedent, post #4

a co z tym lutowaniem dodatkowych kostek pamieci, testowal to ktos? W sumie to chyba w kazdym serwisie gsm mogli by taka operacje za niewielki pieniadz przeprowadzic.

[#6] Re: Pamięć EFIKI

@Fazior, post #5

Tylko musisz znaleźć te kostki pamięci - miałem nadzieję, że znajdę je na jakimś DDR z PC, przeszukałem wiele (po fotkach na Allegro) i na żadnym nie znalazłem tych kostek (inna organizacja). Nie znalazłem też ich w sklepach internetowych z częsciami elektronicznymi.
Myślę, że warto jednak szukać dalej.
Pozatym zawsze możesz kupić dwie Efiki i przelutować z jednej do drugiej pomysł , 198$ za Efikę 256 MB i komplet części zamiennych to jeszcze nie jest zbyt drogo ;)
[#7] Re: Pamięć EFIKI

@recedent, post #4

Bardziej sensowne???! Chcesz powiedzieć, że dostęp do pamięci w karcie GFX jest na poziomie pendrive'a? Może masz coś nie tak z kartą A co do wykożystania pendrive'a to są jakieś programy do pamięci wirualnej (na pewno są na Ami). Tylko ciekawe co lepiej by się w praktyce spisywało HD czy PEN? Może ktoś sprawdzi?

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2008 10:42:36
[#8] Re: Pamięć EFIKI

@BULI, post #1

128 MB ramu to ja mam juz od okolo 5-ciu lat w A1200. Osobiscie nigdy w zyciu nie kupilbym zadnego kompa ze 128 MB ramu dla MorphOSa lub AOS4. Wiem bo, oba systemy uzywam na tych biednych 128 MB. Ja to jeszcze od biedy moge zaczac szukac jakis cienkich kostek i rozbudowac pamiec do 256, ewntualnie wlozyc pierwszy lepszy simm 128 do portu do ktorego wchodza wszystkie kosci i zostawic cienki 64, co da razem przynajmniej 192 i juz od razu lepiej bedzie mozna zyc OWB lub Sputnikiem.

Jak juz, to chyba nalezy zaczekac na MacaMini (nie bijcie ).
[#9] Re: Pamięć EFIKI

@BULI, post #7

BULI napisał(a):

> Bardziej sensowne???! Chcesz powiedzieć, że dostęp do pamięci w
> karcie GFX jest na poziomie pendrive'a? Może masz coś nie tak z
> kartą

Zapis do pamieci karty gfx jest owszem, szybki. Ale odczyt jest tak tragicznie wolny, pendrive na usb2 pewnie ma szybszy odczyt.

[#10] Re: Pamiec EFIKI

@BULI, post #1

Dla chętnych poznania prędkości zapisu/odczytu:
memtest vmem disable

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2008 18:07:55
[#11] Re: Pamięć EFIKI

@marcik, post #9

no to PS3 wymiata tam zapis do pamieci gfx jest chyba 25GB/s a odczyt 20GB/s ;]

[#12] Re: Pamięć EFIKI

@wali7, post #6

kostki pamieci to nie wszystko - trzeba wiedziec co jeszcze i jak wlutowac na plyte.
a kostek pamieci raczej poszukac trzeba na sieci u roznych dystrybutorow (raczej zachodnich). kiedys pare ukladow kupilem na ebayu :)

[#13] Re: Pamięć EFIKI

@marcik, post #9

pendrive na usb2 pewnie ma szybszy odczyt.

???
Pewnie to powinieneś najpierw to sprawdzić i przy okazji zwróć jeszcze uwagę na coś takiego jak czas dostępu OK

[#14] Re: Pamięć EFIKI

@BULI, post #13

Oj, ludziki... Tutaj macie cały wątek na ten temat.

IMO najlepszym rozwiązaniem w kwestii pamięci jest opcja upgrade'u ze strony którejś z Ami-firm. Skoro potrafili wycisnąć takie rzeczy z takiej A1200? Kto za kartą turbo z fastem do Efiki?
[#15] Re: Pamięć EFIKI

@recedent, post #14

No to według tego co tam piszą nie jest tak źle: 36 i 60 Mb/s to wcale nie tak mało. Pamięć na ZorroII i III była sporo wolniejsza (nie wspominając o Faście w PCMCIA). A i sama Efika chyba też jakiejś hiperszybkiej pamięci nie potrzebuje.
Pozatym różnica między "nie mieć wystarczającej ilości pamięci" a "mieć, z tego część dużo wolniejszą" jest nie tylko ilościowa, ale przede wszystkim jakościowa: oznacza potencjalną możliwość odpalenia większej ilości softu i większego komfortu.
[#16] Re: Pamięć EFIKI

@recedent, post #14

Tak, tylko do czego tą kartę podpiąć?? Do USB 1.1 czy jedynego portu PCI w którym jest GFX? OK

Co do wątku na forum przywołanym przez Ciebie to:

Rzeczywiście bardzo polecają pamięć na USB
Z kolesiem (pomyśłodawcą- Velcro_SP) się zgadzam.
Jako urzytkownik chciałbym mieć wybór i przynajmniej w skrajnych przypadkach móc skorzystać z większej ilości pamięci choćby wolniejszej (ograniczenie wynika nie z kartą graficznej ale przepustowości szyny PCI zastosowanej w Efice).
[#17] Re: Pamięć EFIKI

@wali7, post #6

A ja znalazłem TE SAME kostki Samsunga na SO-DIMMach. Wtedy na Allegro było tego sporo.

[#18] Re: Pamięć EFIKI

@Hareton, post #17

Na szukanie po SO-DIMMach nie wpadłem (a mam ich kilka).
No to brawo - może wreszcie ktoś wypróbuje rozszerzanie w praktyce
[#19] Re: Pamięć EFIKI

@BULI, post #16

Ech...
Wątku, którego szukałem (odnośnie gfx RAM vs USB) nie znalazłem, a wypowiadał się w nim (o ile mnie pamięć nie myli) kiero. Zdaje się, że CISC również. Ten, który podałem był jako przykład, że dyskusję w tej sprawie już ktoś prowadził.
Zamiast kombinować z dziwacznymi rozwiązaniami lepiej moim zdaniem:

1. Poczekać na VM w MorphOSie, która zakończy wszelkie spekulacje
2. Poszukać tych nieszczęsnych kostek. Kłopot w tym, że same kości nie wystarczą (jak pisze Krashan), a bPlan odnośnie pamięci do Efiki nabrał wody w usta.

A odnośnie "karty turbo": przykład Mediatora pokazuje, że się da. Robisz risera z PCI i po drodze wpinasz turbo.

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2008 08:34:05
[#20] Re: Pamięć EFIKI

@recedent, post #19

Moim zdaniem użycie kawałka VRAM w charakterze dodatkowej pamięci dla systemu wcale nie jest dziwaczne, głównie z powodu znacznej przewagi szybkości tej pamięci nad transferem (i czasem dostępu) do i z HDD. Oczywiście, że VMEM się przyda, ale jedyną przewagą będzie jej rozmiar.
Za to rozszerzanie Efiki o riser jest bezcelowe gdyż główną zaletą tej maszyny jest jej niewielki rozmiar. Zresztą takie rozwiązanie jest dosyć skomplikowane - czy 5200B umożliwia przejęcie kontroli nad szyną PCI i swoimi zasobami (ethernet, USB, net...) urządzeniu na szynie PCI? Czy wyprowadzone są wszystkie sygnały niezbędne do podpięcia risera?
To już bardziej sensowne byłoby użycie do tego celu Dragona (jeśli wyjdzie) - tam karta CPU włożona jest w specjalizowany slot i możliwość uzycia innych układów (również z rdzeniem PPC) została przewidziana już w fazie projektowania Dragona. Do tego sam Dragon nie jest wcale dużo większy od Efiki, a zawiera już komplet gniazd PCI i AGP.

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2008 09:32:46
[#21] Re: Pamięć EFIKI

@recedent, post #19

Taa, kanapka rulez ...
Nie lepiej poczekać na Efikę z ósemką na początku, MorphOSa na Maca, lub w ostateczności kupić z drugiej ręki Pegasosa?
Wlutowanie (czy nawet wymiana wszystkich kości, coby uzyskac 512 mega) ma jak najbardziej sens, ale kanapka nie ma najmniejszego. Btw, ciekawe, czy Efika 5121 wogóle ma slot PCI ... bo jeśli nie, to z kanapki nici.

[#22] Re: Pamiec EFIKI

@Korni, post #10

Szybki test na Efice wykazał:

Write 71 MB/sec. Verify 15 MB/sec.

Zastanawiam się też nad jednym: A gdyby tak wylutować znajdujące się na płycie układy i zastąpić je, powiedzmy, 2*128, albo 2*256 MB? Niepotrzebne będzie wtedy dokładanie dodatkowych (a nie wiadomo dokładnie jakich) elementów na płytę.
[#23] Re: Pamiec EFIKI

@recedent, post #22

2*128 MB po jednej stronie powinno działać skoro Efika może mieć 512 MB po obu stronach
[#24] Re: Pamięć EFIKI

@Hareton, post #21

Hareton napisał(a):

> Taa, kanapka rulez ...

No dokładnie. Po co było się brać za Efikę, jak się teraz zrobi z tego cudo zajmujące więcej miejsca niż desktop i do tego o *nadal* gorszych parametrach... Złoo.

> Btw, ciekawe, czy Efika 5121 wogóle ma slot PCI

Jeśli nic się nie zmieniło w planach od czasu jak się tym interesowałem, to ma mieć... Jak również 256MB ramu, co czyni zabawę jeszcze bardziej bez sensowną. ;)

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2008 17:09:26
[#25] Re: Pamięć EFIKI

@Torn, post #24

ta jak dolutuja pamiec to odrazu w calej chacie miejsca braknie

[#26] Re: Pamięć EFIKI

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #25

efika z 512 ramu zaczela by byc "sensowna" ..so-dimmy mozna tanio wmiare dostac. gdyby jeszcze mozna bylo procka pogonic troche szybciej .
[#27] Re: Pamięć EFIKI

@DRACOX, post #26

Sensowna zaczęłaby być już przy 256 MB, mało softu pod MOSa wymaga więcej niż 256 MB (przychodzi mi teraz do głowy tylko Freespace2, który przy 256 MB przy niektórych misjach miewa problemy). 512 MB to optimum - akurat tyle mam w Pegu i jeszcze nie widziałem requestera o braku RAMu. Co do poganiania procka to chyba nie da się (chyba że jest mozliwość zmiany np. mnożnika dla samego tylko rdzenia CPU jakimiś zworkami), ale wydaje mi się, że procek szybszy od 400 MHz przydałby się tylko do oglądania filmów przy rozdziałkach DVD i do E-UAE (G4 1 GHz na Pegu wystarcza "na styk" do udawania A500 bez problemów z rwaniem dzwięku). W końcu systemy amigopodobne i większość amigowego softu zadowala się dużo słabszymi CPU.

Gdybym mógł poprosić złotą rybkę o "ulepszenie" Efiki (gdybym nie mógł poprosić o Pega3 z 8610 :) ), to wedle ważności prosiłbym o:
1. dodanie RAMu min. do 256 MB (albo optymalnie slot dla SO-DIMMów)
2. wymianę USB1.1 na 2.0
3. szybszy procek
4. szybsze IDE
[#28] Re: Pamięć EFIKI

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #25

Raczej nie, ale też nie do tego się odnosiłem. :P
A co do dolutowania kostek(względnie podmiany tych co już są), to sam bym się pewnie połasił(tj.o ile nie zdecyduję się jednak sprzedać Efiki), gdyby ktoś w końcu doszedł jak to zrobić i chciał wykonać odpłatnie taką modyfikację...
[#29] Re: Pamięć EFIKI

@Torn, post #28

No wiesz, co do wielkości "kanapki" - Aktualnie moja Efika ma ok. 50 mm (w obudowie). Przeżyłbym jakoś te dodatkowe 10-25 mm na risera i jakoś chyba dalej byłaby mniejsza od desktopa...

A co do lutowania - niestety, jedyni goście, którzy wiedzą jak to zrobić (czyli bPlan) nabrali wody w usta i nie odpowiadają na maile. Ale nic straconego - w końcu jakiś zapaleniec zaryzykuje i spróbuje :)
[#30] Re: Pamięć EFIKI

@recedent, post #29

Wiesz, to zależy, jaki Riser i do czego. Najprostszym rozwiązaniem jest Aktywny Riser PCI-X - masz 3 sloty PCI, można przypiąć Radka, jakiś kontroler HDD i kartę z USB 2.0... No i fajno, tylko że takie cudo jest prawie 2 razy większe niż cała Efika, do tego sloty są po prawej stronie, patrząc od portów Efiki (innymi słowy, karty przychodzą odwrotnie niż w riserze AGP dołączanym do Efik). Po przymierzeniu sobie tego, wyszło mi, że Efika by zajmowała więcej miejsca niż mój Peg...
Teoretycznie, gotowe "turbo", mogłoby być mniejsze, bo byłoby po prostu czymś w rodzaju karty PCI, no ale, z racji "olbrzymiej" potencjalnej bazy klientów, taka karta byłaby horrendalnie droga, więc też nie bardzo...
Prawda jest taka, że jak potrzebuję desktopa, to mam PII/G4 i (na razie) styka. A Efika interesuje mnie jedynie, jako jak najmniejszy i tani sprzęt do odpalania MOSa. Z tego punktu widzenia, to nawet Efika jest troszę za duża(przez tą konieczność dopakowania "na górze" karty gfx i konektor USB/Eth)...
Dlatego m.in. rozważam, czy by jej jednak nie sprzedać i nie poczekać na Efikę 2, bo tam odpada przynajmniej karta gfx, a i to dodatkowe 128MB ramu się przyda. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem