@Arbuz,
post #3
Ja Radeona 9250 z 8500/9100 porównywałem i niestety chodzi wolniej, np. w Stellarium, zarówno pod Linuksem jak i MOSem.
Nie wiem o ile lepiej wypadłby Radeon 9200 w takim porównaniu - używa ktoś takiej karty w Pegu?
Co do 1133 MHz to taką mam naprawdę prędkość taktowania, do tego
takie chłodzenie - zdecydowanie cichsze niż zawodzący oryginalny wiatraczek no i oczywiście wydajniejsze: temperatura przy pełnym obciążeniu spadła o ponad 10 stopni C.
Wcześniej miałem 1200 MHz, ale szkoda mi było aż tak przegrzewać procesor (po lekturze na www.pegasosforum.de wątku o wpływie temperatury na przemieszczanie się struktur w rdzeniu procesora).
Sama przeróbka nie jest trudna i wystarczy zwykła lutownica punktowa za 20-30 PLN.
Elementów wylutowanych nie trzeba ponownie wlutowywać, wystarczy zewrzeć odpowiednie punkty na karcie CPU kroplą cyny.
Tak samo przerabiałem Blizzardy PPC / Cyberstormy, łącznie z upgradem z 040 na 060, ale to było zanim stałem się wredną Mofcą, czyli około 4 lata temu.
No i mamy off-topic

, chętnie poczytam zdania innych osób odnoście kart 8500/9100 vs. 9200/9250 w świetle możliwości MOSa 2.