[#1] Morphos, OWB i bezpieczeństwo
Czy poprzez aktualną wersję OWB jest bezpiecznie wykonywać przelewy bankowe?

[#2] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Arbuz, post #1

A dlaczego na przykład miałoby być niebezpiecznie?

[#3] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Grzegorz Kraszewski, post #2

W kwestiach bezpieczeństwa jest podobnie jak Sputniku pewnie :D.

[#4] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Grzegorz Kraszewski, post #2

No np bo nie ma ssl-a?. Poza tym jak loguję się na www.pekao24.pl nie mam symbolu kłódki a na pasku na na firefoxie jest a to wg pekao jest wyznacznikiem bezpieczeństwa transakcji (i nie chodzi mi o sam obrazek kłódki bo kłódkę mozna sobie dorysować )

[#5] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Arbuz, post #4

Czy https w adresie nie jest rownoznaczne z szyfrowaniem (bylo kodowaniem) ssl?

Ostatnia modyfikacja: 01.03.2009 11:49:27

Ostatnia modyfikacja: 01.03.2009 12:43:39
[#6] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Arbuz, post #4

OWB ma SSL-a. Obrazek kłódki rzecz umowna, osoba, która pisała ten tekst założyła widać, że przeglądarka internetowa = Internet Explorer (Opera też nie pokazuje kłódek z tego co pamiętam). Natomiast sama strona Pekao24 jest tak zrobiona, że jeśli przeglądarka nie obsługuje SSL, to w ogóle nie uda Ci się zalogować.

[#7] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Norbert, post #5

Jest. I nie kodowaniem, a szyfrowaniem.

[#8] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Arbuz, post #4

OWB obsługuje SSL. Strony wymagające SSL po prostu nie pozwalaja na zalogowanie się, gdy przeglądarka nie obsługuje SSL (czasami nawet sprawdzają typ przeglądarki i np. nie pozwalaja na zalogowanie gdy uzywasz innej przeglądarki niż np. IE - co jest akurat idiotyzmem, znając problemy IE z bezpieczeństwem).
A że kłódki nie rysuje, to juz wyłącznie sprawa wizualna. Przegladarka jest w trybie SSL gdy pokazuje przed adresem protokół HTTPS. W sumie to moznaby faba molestować, aby tę kłódeczkę jakoś przemycił do OWB (jesli nie wymaga to jakichś ekstra zmian w kodzie), zawsze to wygodne.

Ostatnia modyfikacja: 01.03.2009 12:44:39
[#9] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Dzięki. To jeszcze jedno pytanko związane z tematem. Jak wchodzę na http://poczta.interia.pl/ to normalnie nie mogę się zalogować chyba że zaznaczę logowanie bez ssl-a bo z ssl-em wywala komunikat: "Unable to open 'https://ssl.interia.pl/login.html?classicMail=1'. Error 60: peer certyficate cannot be authenticated with known CA certyficates. "
A na IBrowsie nic takiego nie ma i działa (byle jak to wygląda ale nie ma zadnych problemów z certyfikatami.

Właściwie to mnie skłonilo do zapytania o bezpieczeństwo w OWB.

[#10] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Arbuz, post #9

Zajrzyj do readme OWB. Jest tam opisane jaką zmienną ustawić jeśli chcesz korzystać ze stron, które działają po SSL-u, ale nie mają wykupionych certyfikatów.

[#11] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Arbuz, post #9

a ustawienie:
setenv WEBKIT_IGNORE_SSL_ERRORS 1
cos pomoglo ?

opis w OWB.readme
[#12] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Norbert, post #11

Z ustawieniem tej zmiennej trzeba uważać. Tak jak napisał grxmrx, najczęstszym powodem wystąpienia tego błędu jest to, że organizacja wystawiająca swojej stronie certyfikat, sama nie jest certyfikowana na "wyższym szczeblu". Ustawienie tej zmiennej spowoduje, że OWB (w aktualnej wersji, sygnalizowałem już ten problem Fabowi) po prostu zignoruje wszystkie takie błędy, bez wyświetlenia jakiejkolwiek informacji. Teraz jeżeli np. zrobimy literówkę w adresie URL strony i wejdziemy na stronę podstawioną przez przestępców (najprostszy rodzaj tzw. phishingu), to OWB nie zasygnalizuje nam, że ci przestępcy sami sobie wystawili lipny certyfikat... W przyszłych wersjach OWB wyświetli informację i pozwoli nam na decyzję - albo nie wchodzimy na stronę, albo wchodzimy na własne ryzyko. Tak robią Opera, Firefox czy MSIE.

[#13] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Grzegorz Kraszewski, post #12

@Grxmrx, Norbert i Krashan
Dzięki za wyjaśnienie sprawy.

[#14] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Arbuz, post #1

Witam,

A czy ktos uzywal przegladarki OWB do zalogowania w ingbank.pl ? Ja probowalem ale nic z tego niestety.

[#15] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@luk, post #14

WBK podobnie. Jest to związane z przejściem na jakąś nowsza wersje oprogramowania przez bank i tylko np. w WBK najnowsze :IE, FF i Opera mają obsłużyć konta elektroniczne. Coś w tym jest Safari nie daje rady OWB też a dawało swego czasu.

[#16] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Grzegorz Kraszewski napisał(a):

(Opera też nie pokazuje kłódek z tego co
pamiętam).

Pokazuje i to co najmniej od kilku lat :D

[#17] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Hellena, post #16

Dzięki Panowie. Wiele mi się wyjaśniło. Teraz będę bardziej ostrożnie podchodził wyświetlania stron z ważnymi danymi.

[#18] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@luk, post #14

W ING jest problem z Javą. Też mam tam konto. Ale co do certyfikatów to nie rozumiem - dlaczego np z peceta w pracy bez problemu wchodzę na jakąś tam stronę, a OWB na Pegazie na tej samej stronie ma problem z certyfikatami. Nie podam teraz adresu - bo nie pamiętam. Ale trafiłem już tak kilka razy. Czy nie jest powodem brak wpisów certyfikatów w OWB?. Czy może jeszcze coś innego?

[#19] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Ender, post #15

WBK? Huh? Bez problemu robiłem przelewy używając OWB.
[#20] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Jacek Piszczek, post #19

Ja mam konto w PekaoSA i OWB pod Morphosem bez problemu radzi sobie z obsługą.
[#21] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Jacek Piszczek, post #19

Ja też aż do momentu ich ostatnich zmian. Kiedy wklepałem numer nik to za diabły nie mogłem na ich nowej stronie wklepać hasła, bo kursor stał w miejscu pierwszego znaku. Kiedy kombinowałem ręcznie i po każdym znaku przesuwałem do następnej rubryki kursorem, to pojawiał się komunikat nastąpiło poprawne wylogowanie, a mnie szlag trafiał. Wróciłem do starej strony WBK i wywalało mi błędy. Nawet Safari, które w akcie desperacji używałem na MACOS-ie (jak tu żyć bez elektronicznych przelewów) nie dawało rady. Dopiero FF działał jak trzeba. Może to moja wina, ale skoro wcześniej działało pod OWB?

PS. Pytanie z innej beczki, czy Morphos w wersji 2.5 będzie już obsługiwał PowerMaki? (Mini poszedł, będzie PM ;))
PS.2 Sprawdzaliście może współpracę z tymi kartami Sonet? Wcześniej nie mieliście takiej możliwości, ale może coś się zmieniło?

Pozdrawiam

[#22] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Ender, post #21

zmień user agent na IE, FF, lub Opery i sprawdź logowanie.

[#23] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

Możesz nieco jaśniej na stronie wbk jakieś preferencje ustawienia mam zmienić, czy coś w OWB? Chwilowo nie mam Morphos-a, bo sprzedałem mini, ale jak dobrze pójdzie to będę miał PowerMaca w to miejsce :P no i tylko czekać na wersje dla PM i wtedy pokombinuje. Teraz bawię się pożyczoną Toshibą z win 7. Mój MSI jest w serwisie z powodu tego wkurzającego , latającego kursora i chyba było coś z układem , bo regulacja tak długo nie trwa.

[#24] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Ender, post #23

Nawet w IBrowse to można zmienić jest w rozwijanym menu, dokładnie chodzi o to: http://pl.wikipedia.org/wiki/User_agent

[#25] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Ender, post #21

Ze zmienionym user agentem działało OK na nowym interfejsie logowania, ale faktycznie trzeba przeskakiwać ręcznie.

Co do Twoich pytań:
1) Nie
2) Nie
[#26] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Jacek Piszczek, post #25

Uparłem się na powermaca 1.42 dual i zastanawiam się, czy to dobry wybór, bo na wiki znalazłem informacje że tam jest PowerPC 7455, czy to jakiś problem? W mini był inny procesor.

[#27] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Ender, post #26

I tak pewnie pod MorphOS-em będzie śmigał jeden cep. (czyt.procek)

Ostatnia modyfikacja: 17.02.2010 20:34:08
[#28] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@waldiamiga, post #27

No i co z tego. Planuję używać też macos-a na drugim dysku (office), a poza tym może MORPHOS będzie kiedyś obsługiwał 2 rdzenie.

[#29] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@Ender, post #26

To se jeszcze poczekasz z Mosem na tego twojego maca. Planowany jest wypust na Powerbooka i to konkretnie jednego (a jest ich kilka). Zanim dopracują do dobrej użyteczności Powerbokka jak i MacaMini minie duuuuużo wody w Wiśle.
Daje sobie włosy uciąć, że prędzej kupisz MiniMaca z powrotem jak doczekasz się Morpha na PowerMaca duo :D

Ostatnia modyfikacja: 17.02.2010 22:12:32
[#30] Re: Morphos, OWB i bezpieczeństwo

@MaveRick, post #29

W takim razie czekając na ... stanę sie mimowolnym fanem apple ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem