[#1] Radeon z DVI
Dojrzałem do wymiany Radeona 7000 na 8500 :) Znalazłem w sklepie kartę z DVI i przejściówką (brak wyjścia VGA). Pytanie lamerskie, czy nie będzie problemu z wyświetlaniem obrazu?
Czy lepiej kupić Radeona 9100 z wyjściem VGA?
[#2] Re: Radeon z DVI

@FOrest, post #1

Ja mam radeona 9250 z DVI i problemów nie mam z tym złączem w LCD iiyama19''. Ba powiem więcej. Jest to rozwiązanie dużo wygodniejsze w użytkowaniu bo nie trzeba regulować obrazu po zmianie rozdzielczości. Nie wspomnę już o dużo lepszej jakości obrazu.

[#3] Re: Radeon z DVI

@Arbuz, post #2

czy moc tych kart jest w 10 % wykorzystywana ?? jesli tak to co ? 3D dema i gry ;P

[#4] Re: Radeon z DVI

@FOrest, post #1

Jeżeli Twój monitor ma wejście DVI to po co bawić się w przejściówki? Ja mam Radeona 9100 podłączonego przez DVI - obraz jest rewelacyjny, dla próby podłączyłem też przez VGA - różnicę jednak trochę widać.

[#5] Re: Radeon z DVI

@pampers, post #4

jak myślicie, czy różnica w działaniu operacji graficznych 2D będzie odczuwalna? (przejście z 7000 na 8500)
[#6] Re: Radeon z DVI

@HOŁDYS, post #3

oczywiscie, ze jest. nawet w wiecej niz 10%.

"3d dema i gry"

dorzuc do tego sam system i kilka aplikacji i wystarczy.

[#7] Re: Radeon z DVI

@FOrest, post #5

zalezy od rozdzielczosci. przy wysokich rozdzielczosciach powinno byc widac roznice.

[#8] Re: Radeon z DVI

@FOrest, post #1

Kupiłem no i kicha z moim Radeonem :( Monitor się nie włącza...
Czy jest możliwe, że któreś z modeli R8500 nie działają z Pegasosem?
Pecet wykrył kartę jako ATI All-In-Wonder Radeon 8500 DV Edition...
Co ciekawe lampka dysku miga tak jakby się system wczytywał...

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2009 17:48:21
[#9] Re: Radeon z DVI

@FOrest, post #8

Różnica przy przejściu z 7000 na 8500 będzie bardzo odczuwalna. Zdecydowanie widać różnicę przy przejściu z 9250 na 8500, a przecież tu różnica jest mniejsza.

Ja używam Radeona 8500 z DVI pod MOSem bez żadnych problemów, obraz jak żyleta. Sprawdź, czy masz włączony tooltype dvi w sterowniku radka (nie wiem, czy trzeba włączać w mosie 2.x, w 1.4.x trzeba było)

Inna sprawa, że winny może być Twój radek - słyszałem o różnych kłopotach z kartami All in Wonder. A nie mógłbyś sobie sprawić zwykłego Radka8500?
[#10] Re: Radeon z DVI

@wali7, post #9

to raczej nie jest kwestia tooltype'u, bo nie widać nawet firmware'u po prostu karta nie wysyła sygnału do monitora gdy jest podłączona do pega choć gdy jest włożona do PC jest wszystko ok.

Pewnie mogę kupić inną kartę ale najpierw chciałbym mieć pewność, że ta nadaje się do kosza...
[#11] Re: Radeon z DVI

@FOrest, post #8

Oczywiście, że jest możliwe!! Sam taką posiadam (nie używam - muszę sprzedać). Jednak w moim przypadku firmware się ujawniał a potem czarny ekran. Karta jaknajbardziej sprawna. Tak zapytam z ciekawosci, jakiego koloru jest płytka w tej karcie?

[#12] Re: Radeon z DVI

@Zbysiuk, post #11

czerwona
[#13] Re: Radeon z DVI

@FOrest, post #12

Tak myślałem. Nie wiem dlaczego tak jest (może to śmieszne), ale czerwone nie chodzą. Oczywiście moja też jest czerwona, za to zielone się nadają :)

[#14] Re: Radeon z DVI

@Zbysiuk, post #13

u mnie w 9250 nie chodzilo DVI na mosie 1.4.x Na 2.x bez problemu
[#15] Re: Radeon z DVI

@Zbysiuk, post #13

Wtym miejscu chciałem wtrącić swoje 2 gr. odnośnie przelotek DVI/VGA - nabyłem taką (7zł Gigabyte), ponieważ w moim R9250 jest coprawda wyjście VGA ale tak nieszczęśliwie rozwiązane (na taśmie), że po podłączeniu krawędzie obiektów na ekranie dają odbicia. Jest też drugie wyjscie DVI i do niego chciałem w/w przelotkę podłączyć, ale okazało się, że ma zbyt wiele pinów (5) na które nie ma miejsca w gnieżdzie. Pytanie czy po usunieciu tej nadwyżki będzie to działać i czy ktoś z szanownych kolegów się z tym spotkał?

[#16] Re: Radeon z DVI

@Zbysiuk, post #15

Wygląda na to że gniazdo jest DVI-D (tylko cyfrowe), a potrzebne jest DVI-I (sygnały cyfrowe i analogowe). Więc pewnie nie będzie działać. Zresztą zobacz sam: http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface
[#17] Re: Radeon z DVI

@zyga64, post #16

Tak, wygląda na to, że u mnie w karcie jest tylko cyfrówka - nie bedzie działać, szkoda.

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2009 21:04:34
[#18] Re: Radeon z DVI

@zyga64, post #16

szkoda, że nie miałem tej wiedzy przed zakupem teraz wszystko jasne...
[#19] Re: Radeon z DVI

@FOrest, post #18

Też się "nadziałem", ale za to R9250 działa świetnie - tę czerwoną "upchne" w zaprzyjażnionym sklepie, jest w dobrym stanie to pewnie gdzieś ją zamontują i wszyscy będą znowu szczęśliwi :) Zmartwiła mnie troche ta przejściówka.....

[#20] Re: Radeon z DVI

@Zbysiuk, post #13

Ja mam niebieskiego 8500LE (Herculesa) i też DVI nie działa. :(

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2009 22:10:17
[#21] Re: Radeon z DVI

@zyga64, post #16

Zależy to od tego, na które wyjście idzie sygnał cyfrowy z DVI, niektóre karty puszczają to na inną głowicę, niż typowa - a tego MorphOSowy driver nie obsługuje. Teoria o DVI-D i DVI-I jest nieprawdziwa. Niestety karty w większości nie pozwalają na odczyt swoich parametrów pracy po inicjalizacji (którą robi OF), więc niewiele możemy tutaj poradzić. Można ewentualnie wysłać kartę do Franka i się zobaczy :)
[#22] Re: Radeon z DVI

@Jacek Piszczek, post #21

w moim przypadku OF nie zrobił inicjalizacji :)
[#23] Re: Radeon z DVI

@FOrest, post #22

W moim też nie. :(
[#24] Re: Radeon z DVI

@deez, post #23

Hm ? Pisałeś, że nie działa DVI, a nie, że nie działa karta. Read again :)
[#25] Re: Radeon z DVI

@deez, post #23

Post #23 jest nie ważny, traktujcie go jakby jego wcale nie było.

Ostatnia modyfikacja: 27.03.2009 00:54:03
[#26] Re: Radeon z DVI

@Jacek Piszczek, post #24

Masz rację, zamotałem się. ;)
Karta działa ale tylko podłączona przez VGA. Podłączona przez DVI nie daje w ogóle sygnału monitorowi. :(

Ostatnia modyfikacja: 27.03.2009 00:57:38
[#27] Re: Radeon z DVI

@deez, post #26

Pdobijam. Czy przez 4 lata coś się zmieniło? Mam właśnie Radka 9250 włożonego w Power Maka i też obrazu nie ma przez DVI. Kabel to wlaśnie ten DVI-D.
[#28] Re: Radeon z DVI

@_arti, post #27

Radek jest zapewnie flashowany, prawda? Jeżeli tak to może warto spróbować z innym romem?
[#29] Re: Radeon z DVI

@pampers, post #28

Żeby nie zaśmiecać wątku, wysłałem ci na priv kilka pytań. Będe wdzięczny za odpowiedź.
[#30] Re: Radeon z DVI

@_arti, post #27

Według mnie nic się w tej kwestii nie zmieniło. Ostatnio właśnie ponownie podłączyłem tę samą kartę Radeona 8500LE przez DVI i nic.
Jakby co to znam kogoś kto ma do sprzedania Radeona 128MB na 100% Macowy, wyciągnięty z PM G5.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem