[#1] Dualboot problem
Witam. Zgodnie z instrukcją Jacka zainstalowałem sobie OS X Panther oraz MorphOS-a 2.4 na moim miniaczku. OS X startuje bez problemu. Po przytrzymaniu ALT mam do wyboru start z dysku macosa lub mosa. Gdy wybiore motylka i potwierdze, system zaczyna sie ladowac. Pojawia sie czarny ekran z motylkiem i stoi. Co moglem spaprać? Wcześniej robiłem na tym kompie samodzielną instalkę mosa i wszystko ładnie działało z dysku. HELP!

[#2] Re: Dualboot problem

@JaCoP, post #1

a do boomenu mozesz wejsc?
parametr BM po boot.img
czasami pomaga wskazanie z jakiej partycji na ruszyc MOS. parametr BD (np BD=DH0)
[#3] Re: Dualboot problem

@Norbert, post #2

A jak wejść do tego bootmenu w mosie??

[#4] Re: Dualboot problem

@JaCoP, post #3

wpisujesz BM po boot.img lub wciskacz F1 podczas startu MOSa
[#5] Re: Dualboot problem

@Norbert, post #4

Bo po wyborze partycji mosowej po chwili mam juz czarny ekran z motylkiem...
Spróbuje F1. THX.

[#6] Re: Dualboot problem

@JaCoP, post #1

Jeśli dochodzi tak dalego, to np. był błąd przy kopiowaniu plików z CD. Warto sformatować patrycję z systemem i instalnąć wszystko jeszcze raz.
[#7] Re: Dualboot problem

@Jacek Piszczek, post #6

Ok. Muszę spróbować, bo nic nie pomaga. THX.

Przy nowej instalce widzi mi tylko partycje systemową dh1. Normalne?

Ostatnia modyfikacja: 13.11.2009 14:04:28
[#8] Re: Dualboot problem

@JaCoP, post #7

Format dh1. Instalka. Zakończona powodzeniem. Po restarcie to samo. Motylek, loading MorphOS 2.4 i cisza. Stoi w tym miejscu. Z płytki za każdym razem startuje ok. OS X tez działa bez problemów. Jakieś sugestie??

[#9] Re: Dualboot problem

@JaCoP, post #8

Nieśmiało zapytam: ile masz razem partycji na tym dysku i w jakim systemie plików są sformatowane?

[#10] Re: Dualboot problem

@JaCoP, post #1

system zaczyna sie ladowac. Pojawia sie czarny ekran z motylkiem i stoi.

Skąd ja to znam :D .Miałem podobny "problem" z moją Efiką.Sprawdź w Boot-Menu ustawienie priorytetu dysku.Ja miałem -128 bo w HD Config zamiast "startująca z priorytetem 0 " zaznaczyłem "montowana automatycznie".

[#11] Re: Dualboot problem

@lord_spider, post #9

Tak to wygląda z poziomu instalatora:

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/ApYvHNGIu6L6vWS0lrh7mA?feat=directlink

Ostatnia modyfikacja: 13.11.2009 17:19:47
[#12] Re: Dualboot problem

@waldiamiga, post #10

Tylko jak ja mam się dostać teraz do tego Boot-Menu... ??

[#13] Re: Dualboot problem

@JaCoP, post #11

Z tego co pamiętam, to partycja z której startuje MOS musi się nazywać koniecznie Boot, a nie DH0. Pisali też, że powinna mieć około 60 MB (ja mam 100 MB chyba).

A u góry okienka nie ma ostrzeżenia, że brakuje partycji startowej i system nie będzie się w stanie uruchamiać automatycznie?

Jak wrócę do domu, to sprawdzę jaką ja mam strukturę partycji.

Ostatnia modyfikacja: 13.11.2009 17:25:13
[#14] Re: Dualboot problem

@lord_spider, post #13

Będę czekał z niecierpliwością. Przy formatowaniu dałem nazwę "Boot". DH0 to chyba nazwa urządzenia.

[#15] Re: Dualboot problem

@JaCoP, post #11

No wygląda to źle. Partycja, która miała być jako Boot jest sformatowana w UFS. Zalecam zrobienie wszystkiego od początku, tym razem krok po kroku z dualboot.pdf i bez przeskakiwania rozdziałów i paragrafów. Na prawdę nie ma tam niepotrzebnych kroków opisanych ;)
[#16] Re: Dualboot problem

@Jacek Piszczek, post #15

Ok. Zaczynam od początku.

[#17] Re: Dualboot problem

@JaCoP, post #14

U mnie wszystkie partycje oprócz DH1 są w HFS, pewnie tutaj leży problem jak już Jacek wspomniał.
Pierwsza to też DH0 (HFS), a Boot to podczas formatowania trzeba ją nazwać.

[#18] Re: Dualboot problem

@lord_spider, post #17

No w koncu znalazlem chwile aby dokonczyc "projekt" dualboot. Partycje byly ok. Nie odznaczylem boot w ustawieniach partycji MOS-a. Ciagle wydawalo mi sie, ze to DH0 ma byc boot. To sie nazywa czytanie ze zrozumieniem . Teraz wszystko smiga. Dzieki wszystkim za zainteresowanie i pomoc!

Ostatnia modyfikacja: 18.11.2009 17:46:11
[#19] Re: Dualboot problem

@JaCoP, post #18

Zapytam trochę z innej beczki. Jak zmienić domyślnie uruchamiany system z MOS na OSX w Miniaku? W instrukcji Jacy jest tylko sposób w jedną stronę (OSX -> MOS).

Z góry dzięki

[#20] Re: Dualboot problem

@MarX, post #19

Afair:

setenv boot-command mac-boot
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem