[#1] Kontroler USB
Witam!

Do dzisiaj występują u mnie problemy z kopiowaniem danych z/do wszelakiej maści pendrive'ów. Do tej pory próbowałem coś zdziałać mieszając od strony software'owej. Poddałem się. Spróbuję jeszcze podmienić kartę USB.

Czy mógłbym prosić osoby używające kontrolerów USB2.0, a nie mających żadnych z nimi problemów o podanie typów używanych kart? Najlepiej gdyby karty były użytkowane z Pegasosem II G3, ale innymi zestawieniami też nie pogardzę.

Wiem, że co nieco można znaleźć na ten temat w archiwum. Ale chciałbym się dowiedzieć, które karty na 100% nie powodują u Was problemów. Jeśli i takie karty będą u mnie problematyczne, to... się poddam...;)
[#2] Re: Kontroler USB

@Kamul, post #1

U mnie pod PegiemII z G4 super działał: http://www.ppa.pl/karta.usb.2.0.nec.dla.pega,1103;graffiti.html (obecny właściciel chyba też nie narzeka). Ten sam model karty ma Zbysiuk i u niego tez jest chyba OK.
[#3] Re: Kontroler USB

@Kamul, post #1

A wersja systemu która?

[#4] Re: Kontroler USB

@lord_spider, post #3

Wali7 - dzięki!:)

Lord_spider - system w wersji 2.4.
[#5] Re: Kontroler USB

@Kamul, post #4

Właśnie zgrywam zdjęcia z aparatu i stwierdziłem, że temat USB 2.0 mnie też dotyka :).
Wali7, ta Twoja była karta to coś takiego?
http://www.allegro.pl/item847630053_karta_pci_usb_2_0_4_porty_chipset_nec_nowa.html
A to po prostu wchodzi do PCI i działa pod MOS-em, czy jakoś jej trzeba pomóc?

[#6] Re: Kontroler USB

@Leander, post #5

Pod MOSem2.x kartę wkładasz do PCI i działa. Pełne Plug&Play :)
Pod MOSem1.4.x musisz ściągnąć nieoficjalny sterownik EHCI i uzupełniający go sterownik OHCI, oraz poinformować Poseidona, ze ma z nich korzystać.
[#7] Re: Kontroler USB

@wali7, post #6

U mnie 2.4, ale Peg I bez aprila. Może nie wadzi...

[#8] Re: Kontroler USB

@wali7, post #2

Mam tę samą kartę NECa (co miał kiedyś Wali) i w Pegasosie 2 działa bardzo pięknie, zarówno obecnie pod MOSem 2.4, jak i wcześniej pod 1.4.5.

[#9] Re: Kontroler USB

@wali7, post #2

Rozkopałem swojego Pega. W środku mam bardzo podobną kartę NEC-a. Brakuje m.in. tego scalaczka (stabilizator?) u Ciebie oznaczonego jako Q1, u mnie jako U3. W stosunku do Twojej różni się jeszcze w paru szczegółach. A najważniejszy z nich to ten, że moja nie działa poprawnie.;)

Skoro nikt więcej nie dał znać, spróbuję coś jeszcze na allegro zakupić, może ruszy...
[#10] Re: Kontroler USB

@Kamul, post #9

Przetestowałem kolejną kartę na NEC-u (USB2.0). Poseidon widzi ją jako USB1.1. Podłączane do niej urządzenia w ogóle nie są widziane. Dzisiaj mam zamiar ją oddać.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem