[#1] MEncoder
Potrzebowałbym zenkodować jeden wideoklip. Mam go w divx-ie i zajmuje ponad 230MB. Po zenkodowaniu na h264 powinien zająć ~3x mniej. Dodatkowo potrzebowałbym nałożyć dobry deinterlace i przydałoby się lekko wyostrzyć obraz.

Niestety MEncoder nie ma GUI i wszystko trzeba wklepywać ręcznie. Więc potrzebowałbym "stringa" który zrobiłby powyższe. Przydałoby się też zachować jak najlepszą jakość (czytaj: nie zależy mi, aby plik zajmował mniej, lecz żeby była jak najlepsza jakość). Dźwięk chciałbym po prostu skopiować, bez enkodowania.

Dlatego bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.

[#2] Re: MEncoder

@Solo Kazuki, post #1

Mencoder posiada Gui, chyba gdzieś na aminecie jest. A najlepszym gui do Mencodera jest RSScript Zbysiuka. Badzo fajna obsługa i w nowych wersjach bardzo dużo opcji

[#3] Re: MEncoder

@Arbuz, post #2

Jesli nabiore troche checi, to uzupelnie RSa o encodowanie wszystkich dostepnych formatow biblioteki lavc.library, która jest integralną częścią mplayera (mencodera). To juz mialo byc dawno zrobione, tylko moj BetaTester sie poddal a ponadto nie moge ominąć jednego z błedów 'popasl'.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.2010 14:08:20
[#4] Re: MEncoder

@Zbysiuk, post #3

Czy z twojej wypowiedzi mogę wywnioskować że już masz nowego bea testera? A ja już niedługo będę miał znowu pega.

[#5] Re: MEncoder

@Arbuz, post #4

Ciągle mowa o tym samym. Bieda polega na tym, ze nie moge sie za to zabrac - brak mi weny

[#6] Re: MEncoder

@Zbysiuk, post #5

Mam nadzieję, że jak od przyszłego m-ca peg będzie na chodzie, to i wena się znajdzie :)

[#7] Re: MEncoder

@Arbuz, post #6

Musi sie znalezc, przy mencoderze jest mnostwo roboty. Nie wiem czy widziales w akcji nowa wersje, wpisywanie adresow, baza adresowa i takie tam...

[#8] Re: MEncoder

@Arbuz, post #6

No fajnie że peg będzie działał ;)

[#9] Re: MEncoder

@Drako^lM, post #8

Szkoda że Lubmil nie pomógł w sprawdzeniu czy G4 od Morgotha działa. Ale pomińmy to milczeniem.

[#10] Re: MEncoder

@Arbuz, post #9

Nie znam tego wątku, ale jeśli sobie życzysz - pominiemy

[#11] Re: MEncoder

@Solo Kazuki, post #1

Jesli poczekasz do niedzieli to doloze pelną obsługę formatów w ramach tej biblioteki i napiszę jakie są ograniczenia obecnej wersji skryptu. Mam nadzieje, że przypadnie Ci do gustu :)

Ostatnia modyfikacja: 19.02.2010 17:00:34
[#12] Re: MEncoder

@Zbysiuk, post #11

Wiesz, jako betatester będę się czepiał i będzie cię to wkurzało(zresztą jak zawsze)

[#13] Re: MEncoder

@Arbuz, post #12

Taka to juz niewdzieczna rola, ale to dobrze bo ten program ma tyle bledow, ze nic dziwnego.

[#14] Re: MEncoder

@Solo Kazuki, post #1

jak wideoklip to sporo zajmuje, a może to jakiś erotyk? ;)

skąd można go pobrać? dla testu sam bym go przekonwercił.

[#15] Re: MEncoder

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

Żaden erotyk, tylko wideoklip (chociaż zawartości trudno zaprzeczyć pewnej dawki erotyzmu).

Chcesz dalej? :P

[#16] Re: MEncoder

@Solo Kazuki, post #15

Tak

[#17] Re: MEncoder

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

http://www.megaupload.com/?d=0OYIGQI2

[#18] Re: MEncoder

@Zbysiuk, post #11

Byłoby fajnie, tymbardziej że to nie jest w sumie jedyny klip, który chciałbym przekonwertować (mam trochę VOBów i sporych AVI...).

[#19] Re: MEncoder

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

A tak swoją drogą to czego używasz do obróbki i konwersji?

[#20] Re: MEncoder

@Solo Kazuki, post #19

tego co zawsze, ffmpeg i mencodera. wersja w xvid, bez czarnych ramek i szumow z widocznymi paskami, audio oryginal: http://www.przeklej.pl/plik/morning-musume-kanashimi-twilight-avi-000a6f291c0s2j6 wersja w h264 ma troche lepsza jakosc ale mniejsza ostrosc, obraz wyraznie jest rozmyty, zajmuje podobnie. w wolnym czasie jeszcze testuje z roznymi parametrami. najlepiej to dorwac plyte dvd i samemu od poczatku przekonwercic to bedzie lepsza jakosc. ffmpeg do divx przekonwercil mozna powiedziec bez straty, ale rozmiar wyjsciowy z vbr ma ponad dwa razy tyle.

[#21] Re: MEncoder

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

> najlepiej to dorwac plyte dvd i samemu od poczatku przekonwercic to bedzie lepsza jakosc.

Ło panie drogi... marzenia pingwina o ciepłych krajach ;)

DVD zostały wydanie w 2 czy 3 tłoczeniach, jak kawałek był "aktualny". Następnie zrobili następny, a tamten poszedł w odstawkę, bo się "zdezaktualizował" (taka polityka Hello! Project, który wypromował ten zespół). Klip jest z 2007, tłoczenia się rozeszły około 2009. Teraz to zostają aukcję... a tam cena nie jest mała...

Za to dorwałem fajnego VOBa jeszcze starszego klipu. Więc nadzieja że pojawi się jakiś fajny VOB lub ISO tego jest.

Jeszcze bym tego VOBa chciał spróbować przekonwercić. Deinterlace wymagany "standardowo", ale przydałoby się pobawić z bitratą i innymi switchami. I tutaj trzymam kciuki za projekt Zbysiuka. super OK!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem