[#1] Bounty? Nowy klient GG..
Witam

Ostatnimi czasu głośno jest o problemach obecnej wersji AmiGG np z nowymi numerami powyżej 1,7 mln (jeżeli mnie pamięć nie myli). Innym osobom doskwiera problem połączenia się z serwerami GG, mnie na przykład doskwiera brak możliwości wklejania do okienka rozmowy.

MiniQ wydaje się, że zawiesił lub porzucił prace nad rozwojem AmiGG.. Z racji tego że jest to najpopularniejszy protokół komunikacji, pomyślałem że może by otworzyć bounty lub zaproponować coś w tym kształcie dla zdolnych programistów, którzy byli by w stanie napisać update do AmiGG lub co więcej, stworzyć nową aplikację od podstaw.

Jak myślicie (użytkownicy i developerzy), jest sens? Wiem, że mamy irca i Owb 1.7 które bez problemowo radzi sobie z WebGG ale to jednak nie to, przydałby się nowoczesny klient protokołu GG...

Ja na sam początek jestem w stanie wyłożyć powiedzmy 2 stówki na takie bounty.

[#2] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@pampers, post #1

MiniQ wydaje się, że zawiesił lub porzucił prace nad rozwojem AmiGG..

Jakis czas temu napisala jego dziewczyna, ze MiniQ ma problemy ze zdrowiem. Ja osobiscie, aktualnie uzywam GG na pececie. Co jednak z uzytkownikami AOS4/MOS? Nowe numery GG, nie przebija sie do AmiGG. Niby nic, ale jednak wielkie ograniczenie. W tej sytuacji, tworcy GG wygrali.. .

Dodane: No i Linuxa, bo przeciez z tego korzystamy.

Dodane2: Takie rzeczy beda coraz bardziej na swietle dziennym. Czyli niekompatybilnosc do swiata.
Klasykę mozna pojąć, roznie bywa, ale ja juz nie mam sily, gdy ktos mi wciska kity o AOS4, takze o MOS. Nie ma zadnej perespektywy, horyzontu, punktu zaczepienia. Tragedia.

AROS (ale tylko ten x86), na sile moze odpalic GG i ok.

Ale co dalej? Ja wiem co dalej. Hobby. Gdyż jeszcze dlugo AOS4/MOS nie bedą profesjonalnymi systemami.

Ostatnia modyfikacja: 13.03.2010 02:55:38
[#3] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@pampers, post #1

Z jednej strony uważam, że to dobry pomysł, ale ...

AmiGG prowadzi MiniQ i to jego trzeba się zapytać czy jest w stanie i czy ma chęci poprawić AmiGG. Z drugiej strony informuje na stronie, że wstrzymał się z AmiGG na rzecz BrainWashera...

Do tego dochodzi to, że u niektórych AmiGG nie działa (np.umnie ) .
Jest jeszcze Gadami (które używam) i może jak nie drzwiami to oknem i wskrzesić Gadami

P.S. a bounty powinno przyśpieszyć prace OK

[#4] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@Andrzej Drozd, post #2

Jakis czas temu napisala jego dziewczyna, ze MiniQ ma problemy ze zdrowiem. Ja osobiscie, aktualnie uzywam GG na pececie. Co jednak z uzytkownikami AOS4/MOS? Nowe numery GG, nie przebija sie do AmiGG. Niby nic, ale jednak wielkie ograniczenie. W tej sytuacji, tworcy GG wygrali.. .

Gadasz bez sensu, jest przecież jeszcze Web Gadu, które działa bez problemu na OWB, więc jak ktoś chce pogadać z tymi numerami to pogada. Nie tylko AmiGG potrzebuje aktualizacji protokołu, ale też popularne na innych platformach programy takie jak Kopete czy Pidgin, więc wcale nie jesteśmy tak bardzo w tyle (a wydaje mi się, że byłoby inaczej gdyby MiniQ nie zachorował bo wtedy zapewne zaktualizowałby protokół).

[#5] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@MaveRick, post #3

AmiGG prowadzi MiniQ i to jego trzeba się zapytać czy jest w stanie i czy ma chęci poprawić AmiGG. Z drugiej strony informuje na stronie, że wstrzymał się z AmiGG na rzecz BrainWashera...

Jestem tego samego zdania. Na pewno nie zaszkodzi zapytać i dowiedzieć się jakie są szanse na dalszy rozwój programu.

[#6] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@grxmrx, post #4

Jestesmy w tyle i to strasznie. Poszczegolne rzeczy nie dotycza "teamu" tylko jednostkowych osob. Geniuszy wlasciwie, ale jak ich zabraknie, to takie o to mamy pererespektywy na przyszlosc.
[#7] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@grxmrx, post #4

Testowa wersja libgadu ma (niepełną) obsługę nowego protokołu Gadu-Gadu. EKG działa dobrze pod MorphOSem, moim zdaniem o wiele lepiej niż AmiGG, ale jak wiadomo jest to klient działający w trybie tekstowym ;). Z GG korzystam rzadko i nie znam nikogo z nowymi numerami, więc osobiście nie sprawdzałem.

Ostatnia modyfikacja: 13.03.2010 15:27:38
[#8] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@pampers, post #1

Panowie, a czy wiadomo coś na temat Gadami
Wiem, wiem ostatnia wersja wydana była 22.VI.2006r i ja jej używam bo nie mogę uruchomić AmiGG.
Czy od tamtej daty przewinęła się jakaś wzmianka na temat "co dalej" ?
Czy autor (Meecash) informował o dalszych pracach nad programem ?

[#9] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@Korni, post #7

Chciałem tylko zapytac, gdzie mozna pobrac EKG? Popróbował bym sobie :)

[#10] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@Zbysiuk, post #9

http://ekg.chmurka.net/

Ale tylko w postaci zrodel. Trzeba miec narzedzia developerskie i sobie skompilowac... Co nie jest az takie trywialne :P. Moze gdzies jest gotowa binarka?

[#11] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@strim, post #10

To może i kadu można by sobie skompilować także :) ? Właśnie coś mnie tknęło aby się chwilę pobawić pod osx'em :). Wygląda i działa całkiem dobrze.

[#12] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@eastone, post #11

Kadu wedle mojej wiedzy wymaga QT, ktorego nie ma na MorphOSa. Przeportowanie QT wydaje sie monstrualnym zadaniem, wiec raczej odpada.

[#13] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@Zbysiuk, post #9

http://korni.ovh.org/files/ekg-20100312.tar.bz2

Można testować.

[#14] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@Korni, post #13

Wielkie dzieki. Zobaczymy jak to dziala.

[#15] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@MaveRick, post #8

Nie informował bo i nie pracował nad tym :). Przyznam, że nawet nie wiedziałem, że oba programy się ta zdezaktualizowały, ale skoro jest potrzeba chwili, to postaram się wciągnąć nowy protokół do Gadami jakoś w wolnych chwilach (nie deklaruje żadnych terminów - czas wolny to deficytowy towar :( ).
Bardziej zdesperowani mogą już teraz spróbować użyć rozgrzebanej wersji - w której jakiś czas temu zacząłem coś tam dorabiać: http://meecash.republika.pl/gadami/Gadami Jeśli nie zadziała/będzie się wywalać, wyślicie mi maila z info co się sypie, a program odłóżcie na chwilę i poczekajcie na prawdziwą betę, ok?
Jednym słowem to nie jest żaden (nawet beta) release, więc go tak nie traktujcie...
pozdrowionka,
[#16] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@meecash, post #15

Jak narazie mi działa. OK
Poprzednie Gadami dublowało liste kontaktów gdy były jakieś zmiany statusów. Teraz jes ok. Jeszcze tylko dodanie nowych numerów oraz openurl w okienku statusów i bedzie na czasie :P

Ja serdecznie dziękuję za nowsze Gadami.

[#17] Re: Bounty? Nowy klient GG..

@meecash, post #15

A może byś się zgodził na przygotowanie np listy z requestami i zrzutkę?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem