@luk,
post #5
Wszystkie ustawienia (w tym USB i TurboPrinta) robisz z poziomu Ustawień Systemu (wywołane z Ambienta) - ustawienia TP włączasz klikając na ikonkę Printer w Ustawieniach Systemu.
Korzystałem z TP (mam na myśli ten TP wbudowanyw Morphosie, bez żadnych dodatkowych pakietów). Sprawdziłem teraz i działa, ustawienia mam następujące:
- drukarka HP LaserJet 1010 wpięta bezpośrednio poprzez USB, komputer mac mini 1.42 GHz, Morphos2.4 (zarejestrowany)
- stos USB wszystkie ustawienia domyślne: drukarka widoczna w zakładce devices, speed full (czyli 1.1 - to nienajnowszy już model), class printer (bidirectional), bindings printer.class. Drukarka generuje jakieś warningi (widać w oknie logu w ustawieniach USB) - Nak_timeut - ale nie wpływa to negatywnie na drukowanie.
- ustawienia Printer, zakładka Printer: sterownik HP_LaserJet5series (podejrzewam, że pójdzie na każdym sterowniku do LaserJeta), port: device, device: usbparallel.device, unit 0 (suwak obok nazwy device)
- zakładka Config: printmode grey, density: 5: 600x600dpi, ... to są wszystko ustawienia domyślne, więc nie bedę tego dalej opisywał.
Nie każdy program ma możliwość drukowania, a nie każdy który ma robi to dobrze ;) (np. NoWinED, który uparcie twierdzi, że drukuje, ale efektów nie widać). Na początek sprawdziłem drukowanie tekstowe wydając polecenie copy s:user-startup prt: - po kilku s miałem w ręku kartkę z tekstem. Potem otwarłem Sketcha i wczytałem jedną z tapetek Ambienta - po kilku s od wydania polecenia print było juz wydrukowane (czyli jeśli czekasz dłużej niż kilkadziesiąt s, to też jakiś błąd).
Ostatnia modyfikacja: 04.04.2010 19:06:03