[#1] Turbo print
Witam,

Właśnie próbowałem podłączyć do maca mini drukarkę HP jednak nic z tego nie wyszło. Za to mam problem, bo po resecie pojawia się requester zatytułowany "T" (możliwe, że jest coś dalej ale requester jest bardzo maly) z komunikatem "Can't load settings" i po kliknięciu OK pojawia się następny requester zatytułowany "Turb" z komunikatem "LoadSeg Driver failed".

Uruchamiając przy tym snoopium mam takie info:

[1] [« Requester Slave »] [Open] [env:mui/INTREQ.1.prefs] [Read] [Fail]
[2] [TurboPrint:turbo/ttp] [Open] [Turbospool] [Read] [Fail]
[3] [Background CLI] [Open] [shellppc.prefs] [Read] [Fail]
[4] [ramlib] [Open] [MOSSYS:LIBS/mathieeesingbas.library.elf] [Read] [Fail]
[5] [ramlib] [Open] [MOSSYS:LIBS/mathieeesingbas.library.elf] [Read] [Fail]
[6] [ramlib] [Load] [MOSSYS:LIBS/mathieeesingbas.library.elf] [] [Fail]
[7] [ramlib] [Open] [MOSSYS:LIBS/mathieeedoubtrans.library.elf] [Read] [Fail]
[8] [ramlib] [Open] [MOSSYS:LIBS/mathieeedoubtrans.library.elf] [Read] [Fail]
[9] [ramlib] [Load] [MOSSYS:LIBS/mathieeedoubtrans.library.elf] [] [Fail]
[10] [TurboPrint:turbo/ttp] [Open] [TurboPrint:drivers/.tpd] [Read] [Fail]
[11] [TurboPrint:turbo/ttp] [Open] [TurboPrint:drivers/.tpd] [Read] [Fail]
[12] [TurboPrint:turbo/ttp] [Load] [TurboPrint:drivers/.tpd] [] [Fail]
[13] [« Requester Slave »] [Open] [muidebug] [Read] [Fail]
[14] [« Requester Slave »] [Open] [MagicWB] [Read] [Fail]
[15] [TurboPrint:turbo/ttp] [Open] [env:sys/printergfx.prefs] [Read] [Fail]
[16] [TurboPrint:turbo/ttp] [Open] [envarc:sys/printergfx.prefs] [Read] [Fail]
[17] [TurboPrint:turbo/ttp] [Open] [env:sys/printer.prefs] [Read] [Fail]
[18] [TurboPrint:turbo/ttp] [Open] [envarc:sys/printer.prefs] [Read] [Fail]
[19] [TurboPrint:turbo/ttp] [Open] [env:sys/printer.prefs] [Read] [Fail]
[20] [TurboPrint:turbo/ttp] [Open] [envarc:sys/printer.prefs] [Read] [Fail]

Czy ktoś wie jak temu zaradzić?

I jeszcze jedno pytanie - mając kiedyś amige, bylem przyzwyczajony że pliki startu-sequence i user-startup znajdują się w sys:s. Odkąd mam MorphOSa wygląda to tak, że s-s jest tylko w sys:morphos/s a u-s jest w sys:s. Czy tak to ma wyglądać czy ja mam coś nie tak w systemie? I czy w związku z tym, że s-s jest w katalogu morphos to nie należy go ruszać?

[#2] Re: Turbo print

@luk, post #1

s-s jest tylko w sys:morphos/s a u-s jest w sys:s. Czy tak to ma wyglądać czy ja mam coś nie tak w systemie? I czy w związku z tym, że s-s jest w katalogu morphos to nie należy go ruszać?

Dokładnie tak. Oczywiście nikt Ci nie zabroni zmieniać startup-sequence, ale:
1. Robisz to na własne ryzyko.
2. Przy aktualizacji systemu Twoje zmiany zostaną nadpisane nową wersją.

Ogólna zasada jest taka, że w MOSSYS: nie ruszamy nic (są pojedyncze wyjątki od tej reguły), a wszelkie dodatki do systemu dajemy do SYS:. Konsekwencją tego jest zasada, że wszelkie dodatkowe rzeczy jakie się mają dziać przy starcie systemu, dopisujemy do user-startup.

Ostatnia modyfikacja: 04.04.2010 15:20:56
[#3] Re: Turbo print

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Dzięki za wyjaśnienie. U mnie w user-startup mam wywołanie tylko do OS4Emu, dlatego nie rozumiem co wywołuje wspomniane w moim zapytaniu komunikaty. W ogole to podczas próby podłączenia drukarki nie bardzo wiedziałem gdzie jest główny program Turbo Print który w mos ma swój katalog - czyli gdzie ustawić jaką mam drukarkę, w jaki sposób ma drukować itd. Całkiem inaczej wyglądało to na klasyku. Ok, jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak pozbyć się tych komunikatów, gdzie szukać rozwiązania to proszę o pomoc.

Pozdrawiam

[#4] Re: Turbo print

@luk, post #3

Hmmm.... dziwne
U mnie bez problemu chodziła pod MOSem drukarka HP LaserJet 1010 przez USB
Może dodawałeś jakies pliki/drivery Turbo Printa?
[#5] Re: Turbo print

@wali7, post #4

A możesz napisać dokładniej co i jak musiałeś włączyć, zainstalować, czy korzystałeś z TP a jeśli tak to jak? Powoli przyzwyczajałem się że po prostu podłącze (dotyczy różnych pendrive, dysków itd) i będę mógł drukować np z poziomu jakiegoś programu do grafiki ale niestety tak nie jest. Chciałem uruchomić Turbo printa ale jak go się uruchamia? W katalogu TP jest wszystko tylko nie ma programu TP..

[#6] Re: Turbo print

@luk, post #5

Tak sie podlacze T: (skrot od Temporary) to przypis ktory byl czesto uzywany przez rozne programy do przechowywania tymczasowych danych.
Sprawdz czy T: jest gdzies przypisany moze rzeczywiscie TP wymaga go do przechowywania czegos.

[#7] Re: Turbo print

@luk, post #5

Wszystkie ustawienia (w tym USB i TurboPrinta) robisz z poziomu Ustawień Systemu (wywołane z Ambienta) - ustawienia TP włączasz klikając na ikonkę Printer w Ustawieniach Systemu.
Korzystałem z TP (mam na myśli ten TP wbudowanyw Morphosie, bez żadnych dodatkowych pakietów). Sprawdziłem teraz i działa, ustawienia mam następujące:
- drukarka HP LaserJet 1010 wpięta bezpośrednio poprzez USB, komputer mac mini 1.42 GHz, Morphos2.4 (zarejestrowany)
- stos USB wszystkie ustawienia domyślne: drukarka widoczna w zakładce devices, speed full (czyli 1.1 - to nienajnowszy już model), class printer (bidirectional), bindings printer.class. Drukarka generuje jakieś warningi (widać w oknie logu w ustawieniach USB) - Nak_timeut - ale nie wpływa to negatywnie na drukowanie.
- ustawienia Printer, zakładka Printer: sterownik HP_LaserJet5series (podejrzewam, że pójdzie na każdym sterowniku do LaserJeta), port: device, device: usbparallel.device, unit 0 (suwak obok nazwy device)
- zakładka Config: printmode grey, density: 5: 600x600dpi, ... to są wszystko ustawienia domyślne, więc nie bedę tego dalej opisywał.

Nie każdy program ma możliwość drukowania, a nie każdy który ma robi to dobrze ;) (np. NoWinED, który uparcie twierdzi, że drukuje, ale efektów nie widać). Na początek sprawdziłem drukowanie tekstowe wydając polecenie copy s:user-startup prt: - po kilku s miałem w ręku kartkę z tekstem. Potem otwarłem Sketcha i wczytałem jedną z tapetek Ambienta - po kilku s od wydania polecenia print było juz wydrukowane (czyli jeśli czekasz dłużej niż kilkadziesiąt s, to też jakiś błąd).

Ostatnia modyfikacja: 04.04.2010 19:06:03
[#8] Re: Turbo print

@wali7, post #7

AmiChris, Wali7 dzięki za szczegółowe objaśnienia. Wiele rzeczy wygląda inaczej niż na AOS3, nie zdążyłem się jeszcze przestawić:) Cały czas zapominam, że wiele rzeczy jest w systemie, tylko trzeba wiedzieć jak z tego korzystać. Zaraz spróbuje z drukarką bo mam ją tylko na chwile przy mini.

Pozdrawiam

[#9] Re: Turbo print

@AmiChris, post #6

Ok trochę pogrzebałem i wyszło na to, że te komunikaty o których pisałem w 1 poście są wywoływane przez plik ttp który jest w sys:morphos/tp/turbo. Tylko teraz nie wiem co go wywołuje przy starcie systemu. W user-startup nie ma nic o Turboprint. W startup-sequence zgodnie z tym co zostało mi tutaj wyjaśnione nic nie zmieniałem.

AmiChris masz racje, w ram disk: T pojawia sie plik turboprint.log i to szukając po tej nazwie morphosowy szukacz nakierował mnie na katalog sys:morphos/tp/turbo

Co mam zrobić, żeby przywrócić wszystko do stanu pierwotnego?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem