[#1]
VNC, szyfrowanie i kominukat MiamiDX
Witam.
Postawiłem na Pegazie "VNC Server For Morphos V1.0RC" autorstwa Harry'ego "Piru" Sintonena. I co prawda serwerek śmiga.
Jako Viewera, używam TwinVNC (kompilacja MOS). I jeśli wyłączy się szyfrowanie w RealVNC (po stronie PC) to całość również hula jak ta lala. ;)
Z niewiadomych przyczyn viewera MorphVNC nie udało mi się zmusić do działania, ale to teraz nieistotne.
Pytań kilka:
1) Napisałem skrypt który wrzuciłem do WBStartup, który uruchamia i minimalizuje (żeby działał "w tle" i nie męczył oknem) serwer VNC przy starcie. Tyle, że po zminimalizowaniu na blacie pojawia się ikonka, która, nie ukrywam, zaczyna mnie bardzo mocno drażnić... Czy można się jej jakoś pozbyć?...
2) Jeśli utrzymuję połączenie z Pegazem przez VNC, MiamiDX zaczyna wywalać log.
Nie znam się za dobrze na sieciach, więc powiedzcie proszę, co on dokładnie oznacza?... W MiamiDX można wyłączyć wyświetlanie logów, ale wolałbym problem rozwiązać, a nie uciszyć...
3) Czy można w jakiś sposób zmusić TwinVNC (lub inny Amigowy/Pegazowy viewer) do łączenia się z szyfrowanym serwerem RealVNC, aby nie trzeba było przed połączeniem się z PC wyłączać szyfrowania?... Różne PC-towe klienty VNC mają możliwość dodania wtyczki, dzięki której jest to możliwe.
4) To samo, ale w drugą stronę. Czy istnieje możliwość postawienia na Pegazie szyfrowanego serwera?...
Hmmm... Na razie to tyle kwestii z którymi walczę.
Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem!! :)
--
Pozdrawiam
Ostatnia modyfikacja: 13.04.2010 14:47:43