[#1] karta dźwiękowa i pamięć
Niestety chyba padł mi w Pegu 2 Sound Blaster Live! W związku z tym chcę zakupić kartę dźwiękową na jej miejsce. Pytanie w tym miejscu - jakie karty dźwiekowe są obsługiwane przez MorphOS. Bo jednak AC97 jest dla mnie "za słaby".

Pozatym chciałbym wymienić swoje 512MB na 1GB, ale wiem że mogą być z niektórymi kościami problemy. W związku z tym pytanie jakie kości testowaliście, żebym nie musiał w ciemno kupować.

Ostatnia modyfikacja: 09.08.2010 14:18:47
[#2] Re: karta dźwiękowa i pamięć

@Solo Kazuki, post #1

Alternatywą dla kupna karty dźwiękowej może być użycie zewnętrznego przetwornika cyfrowo-analogowego, podłączonego do złącza S/PDIF w Pegu.

W zależności od jakości takiego przetwornika, jakość dźwięku może być lepsza niż z SB Live!...

Ostatnia modyfikacja: 09.08.2010 15:39:13
[#3] Re: karta dźwiękowa i pamięć

@strim, post #2

Mógłbyś rozwinąć temat co to za złącze i jak się do tego ma przetwornik analogowo-cyfrowy?
[#4] Re: karta dźwiękowa i pamięć

@strim, post #2

Ostatecznie co do pamięci po prostu zakupiłem ten sam model kości co miałem, tyle że 1GB zamiast 512MB.

Co do karty dźwiękowej: wiem że są obsługiwane pod MorphOS karty SBLive! i Audigy. Ale czy są jakieś dodatkowe wymagania (np konkretny model) i czy są jeszcze obsługiwane jakieś inne karty (nawet za pomocą sterowników "niesystemowych")?

Edit: mógłbyś rozwinąć wątek o tym przetworniku? Wnioskuję że podpinam tylko kabel i powinno działać? Czy też należy doinstalować lub ustawić coś dodatkowo?

Ostatnia modyfikacja: 13.08.2010 15:38:16
[#5] Re: karta dźwiękowa i pamięć

@Solo Kazuki, post #4

Zdaje się, że chodzi o amplituner z dekoderem.
[#6] Re: karta dźwiękowa i pamięć

@MisOr, post #5

Wg Morphos Team obslugiwana jest tylko SoundBlaster Live! (emu10kx), ale gdzieś na PPA jest lista sprzętu działającego pod Morphosem od strony użytkownika. Niestety nie mogę jej teraz znaleźć.
Znalazłem, ale nie ma tam nic o kartach http://www.ppa.pl/opisysprzetu/opisy.php?komputer=2 :(

Ostatnia modyfikacja: 13.08.2010 17:20:10
[#7] Re: karta dźwiękowa i pamięć

@Solo Kazuki, post #4

Gniazdem S/PDIF wysyłany jest "czysty" zdekodowany sygnał cyfrowy. Bez żadnych zniekształceń i szumów spowodowanych przez kodek na płycie głównej. Wystarczy do tego portu podłączyć jakieś urządzenie, które posiada wysokiej jakości przetwornik C/A - np. amplituner z wejściem S/PDIF lub dedykowane urządzenie. Cena tego rozwiązania oczywiście jest dość wysoka, ale jakość najwyższa jaką da się tu osiągnąć.

Na allegro można kupić dedykowany przetwornik C/A:
http://allegro.pl/item1196016458_nostromo_ii_dac_z_wejsciami_usb_toslink_coaxial.html

[#8] Re: karta dźwiękowa i pamięć

@strim, post #7

Ja jeszcze tylko dodam, że znakomita jakość, którą możemy wyciągnąć z S/PDIF wynika z faktu, że jest to (w Pegasosie i Efice) złącze optyczne, dokładnie TOSLINK (bo chyba umknęło to w dyskusji). Komputer połączony jest z przetwornikiem przez plastikowy światłowód. Dzięki temu całkowicie eliminuje się przenikanie zakłóceń po kablu i problem ekranowania tegoż kabla. Ponieważ światłowód może mieć do 5 metrów, można znacznie osłabić również zakłócenia rozchodzące się z komputera jako fale radiowe, oddalając przetwornik i wzmacniacz mocy od komputera.

Ostatnia modyfikacja: 19.08.2010 14:44:22
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem