[#1] Tradycyjnie kilka pytań..
Jestem obecnie w posiadaniu "Efiki Wędrowniczki":

1. Nie mogę dostać się do BIOSU (problem z klawiaturą USB?)

2. Potrzebuję skonfigurować NEta pod mojego providera.
Ustawiłem ADRES Mac karty (adres fizyczny w ustawieniach zaawansowanych MOS->network, musi być taki jak zgłoszony do providera) i żadne kombinacje z dynamicznym czy wpisanym na sztywno adrese IP, DNSami nie pomagają. Nie dostaję bramy domyślej. Adres IP jest, ale bramy i co za tym neta nie ma.

3. Czy są jakieś inne polecenia do konfiguacji sieci/tcpip w MOSIE oprócz ping i netconfig, np. netstat, ipconfig żeby zobaczyć co mam zestawione?
Rozumiem że gui w prefsach MOSA od sieci to to samo co zabawa poleceniem netconfig?
[#2] Re: Tradycyjnie kilka pytań..

@BULI, post #1

1. Efika nie ma BIOSa. Jeśli dana klawiatura nie działa z OpenFirmware, spróbuj innej.

2. Driver prawdopodobnie nie potrafi prawidłowo zmienić adresu Mac (w kodzie widzę duży napis "untested" ;). Polecam kupić router :)

3. Nie.
[#3] Re: Tradycyjnie kilka pytań..

@Jacek Piszczek, post #2

2. Czy w OF nie ma opcji dotyczących zmiany MACa karty?

4. Dlaczego ustawienie tapety na blacie Ambienta zabiera pamięć operacyjną (sporo, bo ok 4 czy 5 MB). Szkoda tej pamięci efiki, a graficznej w efice nieszkoda (co innego w MacuMini 32MB VIDEO RAM).

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2010 14:48:02
[#4] Re: Tradycyjnie kilka pytań..

@BULI, post #3

2. Nie ma.

4. Zabiera tyle, ile potrzeba dla konkretnej rozdzielczości.
[#5] Re: Tradycyjnie kilka pytań..

@Jacek Piszczek, post #4

Żeby trochę zmniejszyć apetyt systemu na pamięć RAM, można ustawić w ikonie sterownika monitora tooltypa LOWMEMPROFILE=YES. Wtedy tapeta zjada mniej, mniej też zjadają duże okna. Aha, musi być MorphOS 2.5.

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2010 16:09:00
[#6] Re: Tradycyjnie kilka pytań..

@G. Kraszewski, post #5

Ok. Dzięki Panowie za "pomoc".
Pewnie jeszcze się zgłoszę z jakimiś ambitnymi pytaniami ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem