[#1] MacMini, Mplayer i film na DVD DL
Witam. Mam dziwny problem. Chciałem obejrzeć ToyStory3 na Morphie pod MPlayerem. Wsadziłem płytę (Morph widzi płytę i pliki), odpaliłem MPlayer i kliknąłem na ikonkę płyty. MPlayer zamyślił się i nic. Na dole na pasku wyskoczyło [Idle...] i ni chu chu... Na innym kompie ta płyta "leci". Inne filmy (nie na płytach DL) są odgrywane na MPlayer.

Miał ktoś podobny problem

P.S. Płyty nie są kopiami. Są oryginalne wypożyczone z wypożyczalni.

[#2] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@MaveRick, post #1

Też tak miałem, z filmem "Auta" (DVD, oryginał, świeżo otwarte pudełko). Próba otwarcia pliku .VOB "ręcznie" skutkuje komunikatem "Nośnik blabla ma błąd odczytu/zapisu". Co ciekawe, nie jest to jedyna płyta, która odmawia współpracy (przetestowane również na kilku posiadanych przeze mnie VCD). Wie ktoś co jest przyczyną? Dziadowski napęd Combo firmy Mat****a?

Edit: PFF... wygwiazdkowało
S H I T
z nazwy firmy

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2010 17:09:37
[#3] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@recedent, post #2

E tam, można sobie łatwo poradzić:

Matsushita, Matsushita, Matsushita.

Nawet "dupa" można napisać .

[#4] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@recedent, post #2

przetestowane również na kilku posiadanych przeze mnie VCD

Chyba kiedyś gdzieś na PPA czytałem, że MOS nie ma wsparcia dla VCD :(

[#5] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@kjb, post #4

Ma wsparcie, tylko w wersji 1.4.5 nie wyświetlał ikonki płyty na blacie. Ale już wtedy pod Froggerem oglądałem filmy w VCD. Przy 2.x zostało to poprawione.

[#6] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@AS, post #5

Zassałem teraz Froggera z Aminetu. Tak samo jak w przypadku MPlayera komunikat "Nośnik VCD ma błąd odczytu/zapisu".

edit------

Teraz mi się przypomniało że to nie kwestia playera, nawet nie dało się przegrać pliku avseq.dat na twardy dysk, jest komunikat błędu.

Próbowałem na dwóch płytach VCD. Wiem że są dobre bo puszczałem bajki córce na laptopie.

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2010 19:13:25
[#7] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@kjb, post #6

No właśnie uruchomiłem film VCD pod Froggerem i działa poprawnie - specjalnie sprawdziłem.

Zobacz tak: naciśnij strzałkę wyboru pliku i w miejsce plik wpisz VCD i OK. Wtedy Frogger uruchomi płytę VCD, sam rozpozna.

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2010 19:16:58
[#8] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@AS, post #7

Mam Froggera 1.63, klikam na strzałkę "do góry" lub daję "Open" z menu. Wpisuję w polu "plik" VCD: i klikam na "View".

I nic... Klikam na strzałkę "w prawo" co pewnie jest przyciskiem PLAY. Przycisk zmienia kolor i nic.

A tak z innej strony - da się u Ciebie przegrać plik AVSEQ.dat na twardy ?

[#9] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@kjb, post #8

Ja mam Froggera 2.07 ze strony:

http://frogger.rules.pl/downloads.html

z kodekami z tej strony i działa.
Przedrać tego pliku nie mogę.

[#10] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@AS, post #9

OK, rozpakowałem tą wersję i zgodnie z instrukcją kodeki są w katalogu codecs.

I dalej to samo

No to jak już mam tą samo wersję programu to nie wiem... Może reset pomoże :P

edit-----

W tej wersji nie mam PullDownMenu, ale jak klikam na strzałkę i wpisuję VCD: i enter, to dalej nic...

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2010 20:12:18
[#11] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@kjb, post #10

U mnie działa i działało na MOSie 1.4.5.

[#12] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@AS, post #11

Chłopaki, ale to chyba kwestia sprzętowa będzie jednak. AS ma przecież Pegaza, a kjb i ja mamy Maki (co prawda inne, ale zawsze). Ciekawe jakiej produkcji jest CD-ROM w e-Macu kjb.

[#13] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@recedent, post #12

To prawda, że inny sprzęt, ale czy CD/DVD nie działają na tych samych sterownikach i podobnych kontrolerach?

Przyszło mi do głowy: czy przypadkiem do VCD Frogger nie musi być zarejestrowany? Może bez klucza ma ograniczenia nie tylko czasowe.

[#14] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@recedent, post #12

Tak szukam i szukam, jedyne co znalazłem to: DVD-ROM GDR8162B.

[#15] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@AS, post #13

Ale to nie jest kwestia samego li tylko Froggera. To samo zgłasza MPlayer, to samo zgłasza Ambient przy próbie kopiowania. Ba, miałem jakąś płytę VCD, która zawieszała system przy wciśnięciu "Eject" z belki.

@kjb: A co mówi np. taki FryingPan? On to się zna na napędach :)

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2010 20:51:29
[#16] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@recedent, post #15

No właśnie tylko tyle:

http://amigapower.fm.interii.pl/fryingpan.png

[#17] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@recedent, post #15

Ale ja też nie mogę skopiować pliku z VCD - Ambient zgłasza błąd, a w MPlayerze nie udało mi się odpalić VCD. Dopus nie widzi CD jak włożę VCD, ale Ambient wyświetla go i można przeglądać.

[#18] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@AS, post #17

starsza wersja Froggera potrafi przegrac pliki z VCD na HD.
tylko gdzie taka wersje znalezc ?

ps.
"zapomnialem" o aminecie. :)
tam nalezy sie kierowac po program

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2010 21:55:28
[#19] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@AS, post #17

Zaraz zaraz...

To bug jest programowy systemu, występujący już od x wersji?
I to systemu, który utrzymuje, że jest "media centric"? buuu!

[#20] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@Norbert, post #18

Dodatek vcdsave, nikaj go nima :(

@recedent
mnie to też zdziwiło, przecież VCD to nie jest coś tak starego...

[#21] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@recedent, post #19

VideoCD to specjalny format różniący się od zwykłego ISO 9660. Główna różnica polega na zwiększonej wielkości bloku zawierającego dane na ISO. Stąd nie ma bezpośredniego kopiowania w Ambiencie. Ale można przez programy dodatkowe :D

Stary Frogger 1.63 jest na Aminecie, ale stosuje atapi.device i właśnie patrzę jak ustawić go na ide.device

... ale daje radę zgrać pliki z płyty na dysk

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2010 22:13:40
[#22] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@AS, post #21

Stąd nie ma bezpośredniego kopiowania w Ambiencie.

Dlaczego nie ma obsługi VCD ? To że się różni od ISO 9660 to jest problem?

ale daje radę zgrać pliki z płyty na dysk

Frogger 1.63 ? W jaki sposób ? Jak klikam w górnym menu na Prefs to nic mi nie wyskakuje :(

[#23] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@kjb, post #22

Frogger 1.63 ma trochę błędów, ale w górnym menu (na końcu) masz CD-HD i to działa. Po wybraniu tego, najpierw wybierasz plik, który chcesz pobrać (z płyty VCD) i po wybraniu tego pojawia się drugie okno gdzie chcesz nagrać. Przetestowałem przed chwilą i zadziałało.

Dlaczego nie ma obsługi VCD ? To że się różni od ISO 9660 to jest problem?

Tu trzeba się pytać MOSTeamu.

Ostatnia modyfikacja: 03.10.2010 00:59:53
[#24] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@AS, post #23

A czy kolega próbował może z plikami .VOB (DVD)

[#25] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@MaveRick, post #24

Popatrzyłem właśnie szybko i nie udało mi się zgrać. Frogger nie radzi sobie z tymi plikami, z poziomu Ambienta też się nie da. Trzeba poszukać innego programu, może MPlayer sobie poradzi z plikami .vob.

Ostatnia modyfikacja: 03.10.2010 10:20:34

Ostatnia modyfikacja: 03.10.2010 10:21:14
[#26] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@MaveRick, post #1

Niestety - te napędy wbudowane w maca mini PPC nie obsługują płyt dwuwarstwowych, lub obsługują, ale baaardzo kiepsko.

Ja, chcąc zainstalować na nim Leoparda (też jest na płycie dwuwarstwowej) musiałem się zaopatrzyć w obudowę ze złączem FireWire oraz nagrywarkę DVD do niej.

Dopiero dzięki temu zabiegowi Leopard bardzo ładnie się zainstalował.

Szkoda że mos nie obsługuje złącza FireWire - dzięki temu nawet zdecydował bym się na rejestrację mosa. Jednak te maki były stworzone do współpracy głównie z FireWire.
[#27] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@gilban, post #26

poczekaj, przeciez stos juz jest, tylko montowanie dyskow/zgrywanie z kamerek jest w trakcie dopracowywania

[#28] Re: MacMini, Mplayer i film na DVD DL

@gilban, post #26

Te napędy po pierwsze już są stare i mogą być "przechodzone" - słabszy laser itp. I to jest główny problem, bo żeby dostać się do drugiej warstwy potrzebna jest znowu wyższa moc lasera.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem