[#1] Morphos 2.6
Dlaczego nikt nie informuje?
Ludzie Morphos 2.6 dostępny na http://www.morphos-team.net/downloads.html
[#2] Re: Morphos 2.6

@qwerty40001, post #1

Bo nikt nie pracuje na etacie tutaj tylko w wolnym czasie.

[#3] Re: Morphos 2.6

@qwerty40001, post #1

Jest szansa że zrobią sterowniki do kart Nvidi czy mam szukać karty ATI do swojego QuickSilvera ?

Pozdrawiam
[#4] Re: Morphos 2.6

@RadoslawF, post #3

Chyba szansy nie ma, było już wiele postów. Jeszcze istnieje możliwość flasha pctowej karty.

[#5] Re: Morphos 2.6

@RadoslawF, post #3

Szansa jest tak wielka jak jest szansa na to, że NVidia udostępni porządną dokumentację ;)
[#6] Re: Morphos 2.6

@qwerty40001, post #1

No to ja się podzielę garstką informacji nt. MorphOS-a na PowerMacu G4 "Sawtooth" aka. "AGP Graphics" - PowerMac 3,1.

Po ukazaniu się informacji o wydaniu MorphOS-a 2.6 z supportem dla tej maszyny postanowiłem ją odkurzyć (akurat taką mam w kolekcji :D ). Po wypaleniu płytki, wrzuceniu Rage128 zamiast GF6200GT i włożeniu pustego dysku twardego, odpaliłem toto i o dziwo ruszyło z kopyta. Zainstalowawszy MOS-a przystąpiłem do zabawy.

Na maszynie z procesorem ustawionym na 400MHz i 1GB RAM na pokładzie, muszę przyznać że jest całkiem żwawo. Wszystko otwiera się szybko, sprawnie, chwilkę tylko muszę czekać na otwarcie się OWB. Słowem - nawet najsłabsze G4 radzą sobie z MOS-em wyśmienicie!

Dziwną rzeczą jest to, że karta sieciowa nie pobrała sobie adresu przez DHCP, myślałem że to problem z driverem do wbudowanej sieciówki, ale po włożeniu RTL8139 na PCI problem nie ustąpił. Jak się ostatecznie okazało, wbudowana sieciówka niby działa ale nie jestem w stanie zmusić jej do komunikacji z routerem. Na RTL8139 śmiga aż miło po podaniu adresu "z palca".

Nie rozwiązano też (wkurzającego mnie) problemu z wykrywaniem monitorów podpiętych przez DVI. Po prostu MOS nie wykrywa ich parametrów i upiera się przy 640x480. Po VGA jest OK, po podpięciu dwóch monitorów (jednego do DVI, drugiego do VGA) MOS wykrywa parametry tego drugiego, i stosuje je również do monitora na DVI. Obraz jest sklonowany. Pamiętam ten bug jeszcze z czasów MOS 2.5 i maca mini.

Dźwięk wbudowany na płytę PowerMaca jest niewspierany, ale udało mi się wykopać starego SoundBlastera Live! (CT4830) i działa bez zarzutu.

Poddałem też PowerMaca małemu overclockingowi. Posiadam kartę CPU z procesorem 450MHz. Po zmniejszeniu mnożnika do 4 i podniesieniu FSB (więcej na ten temat tu: http://lowendmac.com/macdan/05/1130.html ) do 120MHz (na 133 nie wstaje, trzebaby jeszcze zmniejszyć mnożnik) uzyskałem 480MHz. Przyrost prędkości wynikający z podniesienia FSB jest bardzo duży, polecam! OWB startuje o połowę krócej :)

Eksperymentatorom podpowiem że przy 120MHz zaczyna szwankować czwarty slot na RAM, a przy 133 także i trzeci. Rozwiązaniem jest nieużywanie ich.

Druga sprawa to taka, że PowerMac bez względu na ustawioną prędkość FSB będzie zawsze podawał taktowanie procesora jakby FSB była ustawiona na 100MHz (przykładowo u mnie mnożnik 4 przy FSB 100 daje 400MHz, a przy 120MHz daje 480MHz ale PowerMac wszędzie wyświetla 400). Jest to zupełnie normalne, po prostu firmware Maczka olewa fizyczne ustawienia FSB.

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2010 23:30:21

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2010 23:48:57

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2010 23:51:55
[#7] Re: Morphos 2.6

@altcomputing, post #6

Powinieneś podnieść ten CPU o 100Mhz, może nawet 150Mhz więcej bo i tyle niektóre wytrzymują tylko nie ruszaj FSB bo jeśli nie jesteś wstanie go podnieść na 133Mhz to lepiej zostaw 100. Maćki takie już są, że jak FSB ma inne niż standardowe wartości to ich płyty główne przestają działać stabilnie.
Dla stabilności proca i cache L3 dobrze jest podnieść napięcie o 0,05V i poprawić chłodzenie (wypolerować radiator pod rdzeń, dobra pasta i jakiś wentylek dodatkowy).
Ja podkręciłem swojego G3 z 350 na 450 bez ruszania napięcia a G4 QS z 733Mhz na 1Ghz przy +0,05V jedynie. Różnica w wydajności obu bardzo duża. G4 zachowuje się jakby przyspieszył 2x a nie o 33%.

[#8] Re: Morphos 2.6

@Torin, post #7

Tylko właśnie przyrost wydajności z FSB 120MHz i OC na 480MHz jest zauważalnie większy niż z FSB 100MHz i mnożnika 5x dla 500MHz. Wiem, bo sprawdzałem. W OS X odczucie przyspieszenia jest bardzo duże, w przeciwieństwie do podnoszenia samego mnożnika.

Chłodzenie, napięcia pozostawiam w spokoju.

Ten PowerMac (jak i drugi egzemplarz którego zamieniłem z kolegą na Amigę 2000) chodzi idealnie na FSB 133MHz - testowałem, tylko nie chce mi się już dzisiaj lutować mnożnika na niższy (ale może jutro się skuszę, będzie 466MHz na 133MHz - idealnie!). Przy FSB 133MHz jest tylko taki myk że można używać jedynie dwóch slotów na RAM, przy 3 i więcej nawet nie wstaje tylko pipczy.

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2010 00:20:40
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem