@qwerty40001,
post #1
No to ja się podzielę garstką informacji nt. MorphOS-a na PowerMacu G4 "Sawtooth" aka. "AGP Graphics" - PowerMac 3,1.
Po ukazaniu się informacji o wydaniu MorphOS-a 2.6 z supportem dla tej maszyny postanowiłem ją odkurzyć (akurat taką mam w kolekcji :D ). Po wypaleniu płytki, wrzuceniu Rage128 zamiast GF6200GT i włożeniu pustego dysku twardego, odpaliłem toto i o dziwo ruszyło z kopyta. Zainstalowawszy MOS-a przystąpiłem do zabawy.
Na maszynie z procesorem ustawionym na 400MHz i 1GB RAM na pokładzie, muszę przyznać że jest całkiem żwawo. Wszystko otwiera się szybko, sprawnie, chwilkę tylko muszę czekać na otwarcie się OWB. Słowem - nawet najsłabsze G4 radzą sobie z MOS-em wyśmienicie!
Dziwną rzeczą jest to, że karta sieciowa nie pobrała sobie adresu przez DHCP, myślałem że to problem z driverem do wbudowanej sieciówki, ale po włożeniu RTL8139 na PCI problem nie ustąpił. Jak się ostatecznie okazało, wbudowana sieciówka niby działa ale nie jestem w stanie zmusić jej do komunikacji z routerem. Na RTL8139 śmiga aż miło po podaniu adresu "z palca".
Nie rozwiązano też (wkurzającego mnie) problemu z wykrywaniem monitorów podpiętych przez DVI. Po prostu MOS nie wykrywa ich parametrów i upiera się przy 640x480. Po VGA jest OK, po podpięciu dwóch monitorów (jednego do DVI, drugiego do VGA) MOS wykrywa parametry tego drugiego, i stosuje je również do monitora na DVI. Obraz jest sklonowany. Pamiętam ten bug jeszcze z czasów MOS 2.5 i maca mini.
Dźwięk wbudowany na płytę PowerMaca jest niewspierany, ale udało mi się wykopać starego SoundBlastera Live! (CT4830) i działa bez zarzutu.
Poddałem też PowerMaca małemu overclockingowi. Posiadam kartę CPU z procesorem 450MHz. Po zmniejszeniu mnożnika do 4 i podniesieniu FSB (więcej na ten temat tu: http://lowendmac.com/macdan/05/1130.html ) do 120MHz (na 133 nie wstaje, trzebaby jeszcze zmniejszyć mnożnik) uzyskałem 480MHz. Przyrost prędkości wynikający z podniesienia FSB jest bardzo duży, polecam! OWB startuje o połowę krócej :)
Eksperymentatorom podpowiem że przy 120MHz zaczyna szwankować czwarty slot na RAM, a przy 133 także i trzeci. Rozwiązaniem jest nieużywanie ich.
Druga sprawa to taka, że PowerMac bez względu na ustawioną prędkość FSB będzie zawsze podawał taktowanie procesora jakby FSB była ustawiona na 100MHz (przykładowo u mnie mnożnik 4 przy FSB 100 daje 400MHz, a przy 120MHz daje 480MHz ale PowerMac wszędzie wyświetla 400). Jest to zupełnie normalne, po prostu firmware Maczka olewa fizyczne ustawienia FSB.
Ostatnia modyfikacja: 10.10.2010 23:30:21
Ostatnia modyfikacja: 10.10.2010 23:48:57
Ostatnia modyfikacja: 10.10.2010 23:51:55