[#1] pegasos g4 na sprzedaż
Noszę się z zamiarem sprzedaży mojego Pegasosa G4
Co zawierałby zestaw:
- płyta + proc G4 1 ghz
- karta usb 2.0
- karta graficzna Radeon 8500LE 128 MB ram
- dysk 80 GB
- jakaś klawiatura
- obudowa ATX z zasilaczem
- zarejestrowany Morphos 2.6, moge poinstalować oprogramowanie
- parę gierek oryginalnych (z gazet: Hexen2, Duke3D, chyba Freespace), które dadzą sie uruchomić na Morphosie

i teraz pytanie. Ile za to wszystko chcieć kasy ?
Patrzyłem po efunzine ale tam jakoś drogo.

[#2] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@rzookol, post #1

To jedyny sprzęt na którym można odpalić MorphOSa i AmigaOS 4! Nie lada gratka dla każdego kto chciałby mieć oba i jeszcze Linuxa na dodatek :P. Poza tym w ogóle jest to sprzęt dość unikatowy. Dlatego sądze, że cena efunzine'owa nie jest (bardzo) przesadzona.

[#3] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@strim, post #2

Gwoli ścisłości - oba systemy pójdą również na klasyku z "pałerem". Komputer jest atrakcyjny ale moim zdaniem tylko dla kogoś, kto chce mieć oba systemy na jednym, nowoczesnym (w amigowym tego słowa znaczeniu) komputerze. Zwolennicy OS4 będą woleli poczekać na X1000/Sam460 (choćby po to, żeby wspierać twórców sprzętu), a zwolennicy MorphOSa zwrócą się raczej w kierunku PowerMaca/MiniMaca (tańszy, szybszy jakby, a w przypadku PMG4 - te same możliwości rozbudowy). Wydaje mi się, że nie będzie tak łatwo go sprzedać po dobrej cenie.

[#4] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@recedent, post #3

Tak, wiem o możliwości odpalenia na klasyku, ale chodziło mi o najnowsze obecnie dostępne wersje MorphOS i AmigaOS. Tych na klasyku nie odpalisz.

[#5] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@rzookol, post #1

Ja też sprzedam swojego pega2 chętnie :)

[#6] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@rzookol, post #1

He, he - spóźnialscy. Myślę, że cena wyjściowa to 2500 PLN.

[#7] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@rzookol, post #1

Mam nadzieję, że sprzedaż nie jest wynikiem rezygnacji w zabawę w MorphOS-a. Raczej chodzi o zmianę sprzętu, prawda? :)

[#8] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@MDW, post #7

Sprzedaję bo nie ma nowego Fortisa a starego przeszedłem :)
Żartuję, pewnie że jest tak jak mówisz. Czekam na G5

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 11:07:25
[#9] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@MDW, post #7

Mam trochę maszyn pod mosa i myślę że nie ma co trzymać.
Komuś się przyda (np. do OS4) i G4 1ghz jest jednak sporo szybsze dzięki Altivekowi niż jakieśtam Samy.

[#10] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@rzookol, post #1

Jak się zdecydujesz ile kasy, to daj znać.
[#11] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@Andrzej Drozd, post #10

Jak Rzookol będzie chciał za dużo to daj mi znak :)

[#12] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@Andrzej Drozd, post #10

No,no czyzbys sie na os4 chcial przerzucic?:D

[#13] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@il_capitano, post #6

Ja swojego pegaza sprzedałem za 1500 zl ;)
A mial tylk owiekszy dysk i byl bez karty USB 2.0
Ciężko teraz będzie uzyskać więcej niż 2000 zł .....

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 16:57:49
[#14] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@Drako^lM, post #13

Z licencja?

[#15] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@AmiChris, post #14

Tak :)

[#16] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@Drako^lM, post #15

Nie warto bylo sprzedawac:P

[#17] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@AmiChris, post #16

Eeee tam za to mam Mac Mini i licencje wiec warto bylo ;)

[#18] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@Drako^lM, post #17

Aha, no ale tak to moglbys kupic sobie os4 i szpanowac, bedac prawdziwym amigowcem:)
Cos czuje, ze sobie kupie jakas sam i os4 i sie pobawie tym systemikiem ale to dopiero za kilka lat, jak bedzie dzialac m.in. usb 2.0

[#19] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@rzookol, post #9

Karta za 10 PLN z RTL 8139C i mam już trzeci G4 działający pod Morphos.
Rozumiem.
Sam mam teraz trzy G4 działające pod Morphos.
G4 400 idzie do szafy, szkoda miejsca w domu.
G4 1.25 chyba teź.
Zostawie sobie miniaka na biurku.
[#20] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@recedent, post #3

Zwolennicy OS4 będą woleli poczekać na AmigaOne X1000 lub Sam460, dlatego źe komputery te będą miały PCIe i radeona R700.
Jeśli to ma być komputer do Amiga Os 4 to cena musi być bardzo atrakcyjna.
Na pewno nie kupię jak będzie połowa lub więcej ceny Sam460.
To by mnie jednak bołalo rezygnacja z PCIe i R700 pod Amigowym system prawie za nic.
Myślałem o jakiś 800 PLN za całość bez zarejestrowanego MOsa.

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 19:36:47

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 19:37:37
[#21] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@rzookol, post #1

Ceny efunzine są za nówki i wiszą od kilku lat, nie ma co się sugerować nimi. Nowy nabywca musi trochę w niego zainwestować (karta grafiki, większy dysk i pewnie nowy napęd optyczny), także cenę systemu AmigaOS (bo to oferta dla kogoś kto chce go mieć jako drugi/pierwszy system) więc dodaje to do ceny - patrzy na całość. Z drugiej strony moment do sprzedaży jest świetny (X1000 drogo i daleeko, a nowy SAM - też za drogo). Myślę ze za 1.800-2.000 ten Pegasos by poszedł bez problemu, ale wydarcie >2.500 - nierealne.
[#22] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@rzookol, post #1

Na zachodzie Pegi 2 chodziły nawet po 380-400e, z zarejestrowanym MorphOSem. W Polsce sprawę utrudnia fakt, że to Peg po Rzookolu, niektórzy mogą tego nie przełknąć

[#23] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@qwerty40001, post #20

Zwolennicy AmigaOS 4 zawsze podkreślali, że to oni są bogaci a morphosowcy biedni. Dlatego trzeba z nich drzeć teraz ile wlezie . Stać ich, niech płacą.

[#24] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@qwerty40001, post #20

ech

[#25] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@pampers, post #22

W Polsce sprawę utrudnia fakt, że to Peg po Rzookolu, niektórzy mogą tego nie przełknąć

10/10 :)
[#26] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@G. Kraszewski, post #23

Oj ja bogaty bogaty ... :D czyli jesli zakupię do Pega licencję na OS4 to powinienem samoczynnie zmienić swój próg podatkowy na III tak ? :D

[#27] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@rzookol, post #1

oferta wystawiona w dziale giełda

[#28] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@pampers, post #22

"W Polsce sprawę utrudnia fakt, że to Peg po Rzookolu, niektórzy mogą tego nie przełknąć"

Ze śmiechu prawie wyplułem cukierek który właśnie sobie cmokam uprzyjemniając sobie nieciekawą sytuację. :) Bardzo trafna uwaga. :)

[#29] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@MDW, post #28

akurat moglbym pega trzymać dla siebie ale sprzedaje wlasnie dla userów os4, zeby nie musieli korzystać z tych dziadowskich sam bez AV

[#30] Re: pegasos g4 na sprzedaż

@rzookol, post #29

To bardzo ładnie z Twojej strony. Powinni to docenić. :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem