[#1] sterowniki 3d do gfx, goa3d?
chcialbym sie dowiedziec czy zrodla tych elementow morphosa sa otwarte czy nie. powodem mojego zainteresowania jest objawiajace sie na kazdym kroku niedorobienie odpowiednich elementow pod os3.x, mysle tu zwlaszcza o w3d, ktorego naprawa wymaga zmudnego kopania sie w asm a i tak brakuje sterow do czegokolwiek powyzej voodoo. nie wiem zupelnie na jakich rozwiazaniach opiera sie morphos. czy np karty gfx pci wogole sa stosowane, i na czym opieraja sie stery, openpci? oczywiscie w swietle ostatnich wydarzen tj. backportu arosa na 68k moznaby moze liczyc na gallium i zrezygnowac zupelnie z warpa ale to sa w tej chwili mrzonki.

prosze traktowac to jako pytanie w tej chwili czysto teoretyczne.
[#2] Re: sterowniki 3d do gfx, goa3d?

@wawrzon, post #1

chcialbym sie dowiedziec czy zrodla tych elementow morphosa sa otwarte czy nie

Nie są.

[#3] Re: sterowniki 3d do gfx, goa3d?

@wawrzon, post #1

morphos ma stery 3d zamknięte, wartstwą opengl zajmuje się kiero więc sie do niego odezwij. wartstwą niskopoziomową chyba F.Mariak i bigfoot.

morphos ma 3d stery do voodoo3 4 5 oraz do radeonów 7000-9250 (w tym 8500/9100 których brak OS4).

[#4] Re: sterowniki 3d do gfx, goa3d?

@G. Kraszewski, post #2

okay, to niefart.
[#5] Re: sterowniki 3d do gfx, goa3d?

@rzookol, post #3

dzieki, zglosze sie do nich, choc niewiele sobie chyba po tym winienem obiecywac. sterowniki do voodoo tak mnie strasznie nie interesuja, te istnieja na elbox/klasyka, choc najwyrazniej strasznie pokaszanione. ale voodo narzuca jednak spore ograniczenia. mnie chodzi raczej o radeony r2xx poniewaz choc istnieje ster p96 to widoki na odpowiednia wersje w3d sa zadne, hyperion zbywa milczeniem jakiekolwiek proby kontaktu na temat poprawek istniejacych bibliotek. kolega z ameryki polatal to troche na wlasna reke w assemblerze ale tak naprawde to chyba nie tedy droga.
[#6] Re: sterowniki 3d do gfx, goa3d?

@wawrzon, post #5

Najprostsza droga to chyba przesiadka na MorphOS-a?

[#7] Re: sterowniki 3d do gfx, goa3d?

@G. Kraszewski, post #6

wiem. przewidzialem ten argument, ale nich chcialem go uprzedzac. powiedzmy tak: jestem tzw amigowcem starej daty i zasadniczo zajmuje mnie tylko 68k i co z tym mozna zrobic, moje zainteresowanie mosem, arosem i os4 jest marginalne, co nie oznacza ze mam zasadniczo cos przeciw ktoremus z nich. po prostu nie starcza juz pary. to tyle, tytulem wyjasnienia.
[#8] Re: sterowniki 3d do gfx, goa3d?

@wawrzon, post #7

Nie starcza pary.... - więc porzuć ciuchcię i do ekspresu !!! MOS wita nas !

[#9] Re: sterowniki 3d do gfx, goa3d?

@Pero, post #8

zwasze lubilem parowozy. ktoregos dnia wlazlem do takiego gdzies na bocznicy w poludniowych niemczech i stwierdzilem ze zdumieniem ze byl opalany... dieslem.
ale serio, nie chcialem zaczynac jakejs dyskusji u podstaw. mozemy sie zgodzic ze tak juz mam, okay?
[#10] Re: sterowniki 3d do gfx, goa3d?

@wawrzon, post #9

Aj tam ... Nie chodzi wcale o dyskusję - każdy ma swoje potrzeby i zapatrywania.
Ja Cię rozumiem, ale jak pary brakuje....
Swoją drogą - ja również uwielbiam zabytki techniki OK

[#11] Re: sterowniki 3d do gfx, goa3d?

@wawrzon, post #7

Wiesz, mozesz nadal programowac na m68k pod mosem;)

[#12] Re: sterowniki 3d do gfx, goa3d?

@AmiChris, post #11

wielki ze mnie programista nie jest, ale programowac na 68k mozna i pod pctem a i z uae. ale wlasnie zamierzym postawic moja kopie cubicide pod a4k in winuae i zobaczymy jak to chodzi w porownaniu do amidevcpp.
[#13] Re: sterowniki 3d do gfx, goa3d?

@wawrzon, post #12

O tyle bez sensu, że w przypadku poważniejszego błędu zawieszeniu prócz Twojego programu ulega system, i całe środowisko pracy. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem