[#1] MorphOS nie mogę zainstalować na efice
Po zakupie miniaka efika poszła na dłuższy czas w odstawkę ale dzisiaj postanowiłem zainstalować jej nowy system.

Zamontowałem nowy dysk i rozpocząłem instalacje i nie mogę zainstalować systemu.

Po wpisaniu polecenia instalacyjnego system niby zaczyna instalacje ale po odczekaniu chwili i ukazaniu się napisu z quarkiem zamiast ukazania się motylka a za chwile instalatora ukazuje się czarny ekran a monitor pokazuje że nie dociera do niego żaden sygnał. Co to może być?

Sprawdzałem na wyjściach DVI i D-sub.

[#2] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@Bigo, post #1

Próbuje wystartować w trybie nie rozpoznawanym przez monitor?

1. Próbowałeś wywołać boot menu?
2. Próbowałeś z innym monitorem?
3. Próbowałeś aktualizować wcześniejszą wersję systemu, zamiast instalować od nowa?

[#3] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@recedent, post #2

Ostatni zainstalowany system to był 2.3 a konfiguracja zmieniła się tylko o dysk twardy i dlatego nie ma możliwości aktualizacji tylko muszę zainstalować na nowo. Działało z tym monitorem który mam (LG L1510M). A najlepsze jest to że znalazłem na pendrivie wersje 2.3 która była instalowana bez problemu i teraz też nie działa.
Jak wywołać boot menu?

[#4] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@Bigo, post #3

do boot-stringu dopisujesz:
bm
W sumie ciekawe czy zadziała z tym "bootefika.img" z pendrive'a.
A to, że 2.3 nie startuje poprawnie to już wybitnie ciekawe jest. Jeśli zmienił się tylko dysk twardy, to może z nim jest coś nie tak? Nowy, czy używka?

[#5] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@Bigo, post #3

Jak wywołać boot menu?

1. Wcisnąć dwa przyciski myszy w czasie ładowania się kernela.
2. Wcisnąć klawisz F1 w czasie ładowania się kernela.
3. Dodać parametr "BM" do bootowania z OF.

Oczywiście to trzy alternatywne sposoby, wystarczy użyć jednego.

[#6] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@recedent, post #4

Dysk jest wyjęty z miniaka który był leżakiem magazynowym i który w mini działał bez problemu.

Tak myślę że może mam coś ustawione w open firmware tylko teraz nie pamiętam co tam mieszałem. Jest jakaś komenda do powrotu do ustawień fabrycznych?

[#7] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@Bigo, post #6

Nie obraź się że spytam - oczywiście pod Efiką instalujesz wersję dla Efiki, a nie dla mini?

[#8] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@kjb, post #7

Wersja ISO jest dla wszystkich obsługiwanych komputerów. Jako, że Efika ma kontroler umożliwiający podpięcie tylko jedego urządzenia, dodatkowo jest boot.img z podst. systemem, instalerem i obsługą sieci (ISO można bezpośrednio pobrać lub wybrać już posiadane. bplanowy SF nie łyka APM i partycji HFS, dlatego system nie startuje. Trzeba mieć dysk z RDB.

Ostatnia modyfikacja: 23.10.2010 21:34:12
[#9] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@Korni, post #8

Efika nie wystartuje z USB jeśli twardy nie ma RDB? Chwilowo nie mam jak sprawdzić (Efi w rozjazdach), ale pokrętne to.

Edit: Pamiętam jednakowoż że ludzie mieli jakieś problemy z dyskami wyjętymi z PC (MBR) - tylko nie pamiętam, czy przy starcie czy instalacji systemu - więc coś może być na rzeczy.

Ostatnia modyfikacja: 23.10.2010 22:38:40
[#10] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@recedent, post #9

moja booci z usb jesli jest wpiety hdd z mbrem. zero problemu.
[#11] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@recedent, post #9

To była odpowiedz dlaczego dysk przepięty z Mini nie działa w Efice. O USB nic nie pisałem. Zamiast BootMenu można spróbować jeszcze zaboocić ze wciśniętym klawiszem Ctrl, powinno wymusić 1024x768.

Ostatnia modyfikacja: 23.10.2010 23:44:46
[#12] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@Korni, post #11

Wiem że musi być ustawiony RDB i właśnie chodzi o boot z usb żeby zainstalować system. Sprawdzę boot menu i wciśnięty Ctrl ale dopiero jutro będę miał trochę czasu.

[#13] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@Bigo, post #12

Wolny piątek i udało się . Efike podłączyłem do TV i poszło. Po instalacji podłączyłem do monitora i działa.
Tylko dziwi mnie niemożliwość instalacji systemu na monitorze który jest na liście do wyboru w ustawieniach w samym systemie . Nawet boot menu się nie pokazywało.

[#14] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@Bigo, post #13

raczej winilbym monitor albo grafe, moze sie niepoprawnie inicjowala albo za pozno i monitor juz nie lapal sygnalu. wazne ze bangla
[#15] Re: MorphOS nie mogę zainstalować na efice

@Valwit, post #14

Grafika na pewno nie jest przyczyną bo sprawdziłem trzy różne karty od trzech różnych producentów. Więc albo monitor albo system.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem